And they lived happily ever after

Assalamualaikum.


"and they lived happily ever after"

It is an ending.

Yeah..


E-n-d-i-n-g


Ending.

Yang memainkan peranan penting dalam novel, cerita dan yang sewaktu dengannya.




SPOILER ALERT FOR MERLIN LAST EPISODE.




Masa cerita Merlin season 5 episod ketiga last kat tv, sehari lepastu terus cari semua episode season 5 sebab dah tak tahan nak tahu macam mana ending dia. Bila dah habis tengok rasa macam...., "Penat-penat tengok semua season untuk ending yang macam ni?" Jujur tak boleh terima Arthur mati.



Masa saat-saat Arthur nak mati,
Masa tu tetiba jadi optimis.



"Oh takpe, entah-entah lepas ni Percival sampai kot dekat tempat diorang."

"Oh, mungkin naga tu terbangkan Arthur and Merlin pergi pulau"

"Oh, mungkin nanti merlin revived balik Arthur tu."


But lastly,
Ini yang terjadi.

'Oh,itu semua tak berlaku. Arthur tetap mati."




Huuu..
I didn't expect such ending. *maybe i'm an optimistic person. haha*


It is unexpected. *for me la sebb i memang nak dia hidup walaupun org lain dah buat assumption yang dia memang akan mati*


But,
We have to accept.

Dah tu jalan cerita dia kan?





END SPOILER ALERT FOR MERLIN LAST EPISODE.





Same goes to our life.



Sometime,
Unexpected things happened.
And we have to accept it.


But,
We can expect the unexpected. *untuk lebih bersedia*
Yeah,
Expect the unexpected.








And..



We dont know our ending yet right?.
So,
Ladies and gentleman,
What do we expect ?
Mengharap ending yang bahagia?




Macam....

"And they lived happily ever after."

A standard fairytale ending phrase.




Tapi.. boleh ke?

"Is it applicable for our human-tale life?"



Yes....?

Or no....?




Ehem..

Actually...

Both yes and no.

Depends on how we define,

The true meaning of happiness,

The value of life,

And where we want to be happy.

Here or hereafter.


muhun jangan sebegini.



Self-genjutsu

Assalamualaikum.



*Tak ingat saya? klik tips ini. *


Apa itu Self- genjutsu?

Dari segi bahasa, self bermaksud diri manakala genjutsu bermaksud teknik ilusi.

Dari segi istilah, self - genjutsu bermaksud " behavior by which a persofeed the illusive suggestions to her/himself" 

~terjemahan dari kamus ahssim dan pustaka edisi ke-80~




Ehem,

Dalam bahasa yang lebih mudah, self-genjutsu lebih dikenali sebagi escapism.



According to wikipedia:
Escapism is mental diversion by means of entertainment or recreation, as an "escape" from the perceived unpleasant or banal aspects of daily life. It can also be used as a term to define the actions people take to help relieve persisting feelings of depression or general sadness.



There are two type of escapism.
Healthy and unhealthy.


Healthy escapism can help someone from having complete depression by reality while the other one make someone ignore the reality.






Mari berkenalan dengan escapism dengan lebih terperinci.


Seorang escapist,
Bila stress atau tension,
Main game,
Tengok movie,
Google sana, google sini,
Berlegar di alam maya.
Ehhh, jangan sentap lagi.
Normal kalau buat semua tu dalam kehidupan dengan kadar yang sederhana,
Tapi bila semua benda itu adalah kehidupan, mohon terjun gaung segera.



Kadang-kadang aktiviti harian pun boleh jadi punca,
Contohnya,
Tidur memang rutin kita,
Tidur semasa stress itu biasa,
Tapi bila tidur seharian sebab stress dengan masalah itu escapism namanya.



Dan lagi satuu,
Procrastination is one form of escapism juga tauuu,
Sebabnya,
Mohon fikir sendiri ya :D



Oh, sebelum terlupa,
Ada yang kata,
Escapism bagus untuk buat kita lupa masalah seketika,
Sebelum kembali untuk selesaikannya.
Release tension kononya.



Ya,
Itu memang betul,
Cuma,
Kadang-kadang takut kalau kita terlupa yang kita hanya mahu lupa masalah itu buat seketika.
Dan kemudian, keadaan bertukar bahaya.



Tapi ada satu jenis escapist yang memang terbaik.
Kalau nak jadi escapist, pilihlah untuk menjadi escapist jenis ini dan jangan patah balik.
'Yeah, be an escapist who is trying to escape the escapism'



Jadi,
Persoalannya,
Sejauh mana kita menjadi seorang escapist?
Escapist yang mana?
Tahap mana?
Genin?
Chunnin?
Jounin?
Sannin?


Naaaaa~~



And lastly,
I'm an escapist, trying to escape escapism. Seriously. I am.


Entri rojak sebab kalau translate yang bi tu, jadi pelik =.='



My Sunshine.

Assalamualaikum :)



Seminggu dah berlalu, tinggal seminggu lagi cuti.

Menghabiskan masa kat rumah memang ohsem. Yes, sangatt ohsem.

Alhamdulillah.


ni baru betul home sweet home.

Flashback. Lepas habis SPM.


Suatu malam, ada kawan call.

Dia tanya, "Kau buat apa sekarang? Kerja ke?"

"Aku tanam anggur."



Lepas letak telefon, 


"Kak, kenapa tanam anggur?"



Sebelum sempat si kakak memberi jawapan yang bernas, abang kepada adik yang bertanya tu jawab,

"Tanam anggur tu sama la dengan mengganggur. Macam imbuhan. Contohnya,  perkataan lawan jadi melawan, masak jadi memasak  "



Then yang bertanya tu, tanya lagi, "Oh.. kat belakang rumah kita kan kita tanam pisang, kiranya sama la dengan memisang ea?"


Tepuk dahi. Geleng kepala.


ada lagi ke cerita ni sekrang?




Sekarang,

Adik-adik dah makin besar.


Oh, lupa nak bagi tahu. I'm the only daughter and the eldest. And I have three younger brothers. *ayat karangan.*


Eh, tak payah nak london sangat lah kan.


Sekarang, yang tinggal kat rumah dengan parents just yang bongsu. Dua lagi dah masuk asrama.


Ingatkan balik rumah hari tu, sekolah pun cuti dua minggu. Banyak la sikit masa nak lepak dengan adik-adik yang dah makin tinggi dari kakak mereka. Rupanya sekolah just cuti seminggu je.  Tapi bagus jugak, bila lagi nak buat muka bangga hantar diorang balik asrama sambil buat muka "i cuti lagi lama dari uolsssss". Haha.






Time cuti-cuti ni konon nak masak. Dan paling teringin nak makan kuey teow kungfu. *eh, macam mana eja kuey teow? makan kat kedai tak puas, so hajatnya nak buat sendiri.


Then, i ask my dad, because he is the best chef ever. Dia punya masakan memang ohsem. :D Dulu pernah nak makan nasi tomato bila balik dari asrama. Dan hari berikutnya, seperiuk nasi tomato beserta ayam masak merah dan acar siaapp. :)


Eh, melalut. Back to kuey teow kungfu tadi.




"Walid tahu tak macam mana nak buat kuey teow kung fu?"

"Kuey teow kungfu? Senang je."



"Serius?" Muka eksaited.




"Cara dia, masak kuey teow tu....."



Masa ni memng tak sabar sangat nak tahu. 



"......sambil berkungfu."




Hancur luluh perasaan. T.T  Tambah-tambah bila ada tukang gelak. Grr.. Jawapan tu mesti dipengaruhi TV sebab time CNY  banyak menyiarkan cerita kungfu.


Thats my dad and his way to 'mengusik' and bergurau dengan anak-anak dia.


Same goes to my umi. Cara buat lawak yang sama. Lawak dan nada yang mendatar. Huhu






My umi selalu suruh makan ulam yang memang terbukti baik utuk kesihatan,awet muda dan sebagainya, tapi biasalah, ulam memng bukan pilihan budak-budak sekarang. Keh..Kehh..Kiteorang makan ulam ni kalau buat kerabu je :D sedappp.




"Umi, ulam ni sedap ke? Rasa apa?"

"Dah nama pun ulam, rasa ulamla"



"Eee.. taknaklah makan. Pelik je."

"Pelik apanya, kambing pun makan sebab nak awet muda taw."



As usual, ada tukang gelak and tukang sokong. Tapi kali ni bukan my adik sebab adik pun tak makan ulam. Haha. My dad la yang tukang sokong tuu.




Maybe benda ni tak lawak kot kalau baca cerita, tapi bila u yang kena, u akan faham apa yang i cuba cerita. * dah kenapa nak ber u i bagaiii =.='



Sebelum lebih melalut dan ke laut yang lebih dalam.......



Till then :D



Family.. 
Where life begins,
And love never ends.






Copyright © : Blog missha-tulis. All Rights Reserved.