Photoshoot


Assalamualaikum :)

Seperti dijanjikan, selesai sudah photoshoot ala kadar anak arnab berenam. Ingat nak ambik gambar satu-satu, tapi pent pulak nak mengejar dan mengadjust angle untuk mendpatkan shot terbaik. Hoho. Maka, cari yang paling bernas adalah dengan menangkap gambar enam ekor sekaligus. Senang citer.


Eh, sebelum tu, tengok la pasangan arnab merangkap parent ni dulu.


arnab jantan.


hitam tu betina. :)

Arnab jantan tu, kami panggil Putih, yang betina tu panggil Hitam. Nama ikut warna, senang :D Tapi bila sampai turn anak-anak dia, adik-adik missha pun cakap nak pilih nama. *my adiks tu tuan punye arnab* . I pun expect and saspek diorang akan pilih nama yang kiut dan sedap-sedap, memandangkan anak arnab tu tersangatlah comel. Sekali bila dia annouce nama................



Semua nama pemain bola T.T. Kusangkakan akan ada nama Comel ke, Bulat ke, Tompok ke, Comot ke, tapi jauh barbeque dari bara nampaknya.


Yang keluarnya nama ......


Messi, pemain bola barcelona, dah bosan dengar pasal  dia hari-hari, Google kalau nak tahu lebih lagi,


Cristiano Ronaldo pulak, sape yang tak kenal.Orang yang tak minat bola pun at least akan pernah dengar nama ni.


RVP yakni Robin Van Persie yang pernah mencuri hati, pemain arsenal yang kini telah menjadi milik Manchester United,


Eden Hazard, tak tahu sangat pun dia ni, tapi katanya pemain Chelsea,


Neymar, pemain Brazil, tak pernah tengok bersungguh pun dia main, tapi style rambut dia memang tak leh lupa. Ada jugak yang sanggup ikut style cenggitu. ish.


Xavi, lagi pemain Barcelona dan pemain Spain, juara Euro 2012.



Entah-entah zaman akan datang, ada pulak yang bagi nama Apple, Samsung, Lumia, Htc, Acer, Maklumlah, zaman dah maju.









Gambar last: nampak tak badan anak arnab tu basah? Untuk pengetahuan dia  jatuh longkang tadi.  Dia curi-curi keluar sangkar and pagar rumah, dan bedebush!


Lubang sangkar yang dia duduk pagi tadi tu besar, so muat la dia nak keluar. Huhu. I jugak yang jadi saksi kejadian dan superwoman  kejap. Err,,.. tapi mintak tolong sesorang jugak selamatkan. Hee :D Tak larat kot nak angkat besi longkang yang super berat tu.


Cukuplah pulak citer pasl arnab. Petang-petang cenggini elok pergi riadah. Bersenam sikit-sikit. Eceh :D



Sedangkan mereka ini beriadah lompat tali .....:D



Kita bila lagi? Hee :)



Melengkapkan usaha


Assalamualaikum.


Dari diari curi:

**************************


"Tension la dok menghadap buku tu. Tapi tak faham-faham jugak"


"Adat la. Dalam dunia ni, kalau nak sesuatu, kena usaha. Nak makan pun ada step."


"Makan pun ada step ke??" Muka tak percaya


"Yela, mesti ada.Tangan kau menyuap, mulut menganga, bukan step ke namanya tu? Tu belum masuk masak makanan or pergi beli lauk. Nak ceq terang sebijik-sebijik dari part petani tanam padi ka? Nanti muntah pulak dengar aku bersyarah. Eh, kau tahu tak, even kau ada tongkat sakti macam Harry Potter pun, at least kau kena goyang-goyang dulu tongkat tu, pastu cakap Accio Nasi Goreng Kampung, barula nasi tu muncul."


--------------------------------------------


Rasulullah saw bersabda 
“Andai kiamat telah tiba & kamu memiliki sebiji benih di tanganmu, maka tanamlah ia.”


Usaha sehingga saat terakhir,
Bukan hanya di saat-saat akhir.



-------------------------------------

"Usaha-usaha jugak. Tapi...kita kena ingat..."


"Apa?"


"Sandarkan semua usaha pada Dia. Doa. Tawakkal. Barulah lengkap usaha kita. Sebab, natijahnya nanti, Dia yang beri"


****************************



tawakkal





Tiada ganti.

Assalamualaikum. :)


Dari diari curi:


*******************


"Jadi tak nak pergi hangout sama nanti?"


"Sory. Parent aku awal-awal memang tak bagi."



"Kau?"


"Parent aku menyokong gila. Siap call lagi tanya bila nak pergi Kadang-kadang aku pelik jugak. Parent aku tak pernah pun halang aku kalau nak pergi mana-mana."



"Bestla. Parent aku memng jarang bagi pergi jauh-jauh. Yang dekat pun susah nak bagi."



"Bagi atau tak bagi, tu tanda parent kita sayang. Setiap parent ada cara yang berbeza nak expresskan kasih sayang diorang. Yang penting, kita kena hargai dan hormati. Dah2. Jom gerak pergi kelas. Dah lambat ni."


********************


doodle keluarga raya

Ibu bapa.
Tiada gantinya,
Kurniaan Dia pada kita.

Sayang, hormat, dan jaga,
Doa jangan lupa,
Restu kena minta :)
Redha allah terletak pada redha mereka. 



doa ibu bapa keluarga




tak rugi tengok :')


Dan apabila mata ibumu sudah tertutup, maka hilanglah satu keberkatan di sisi Allah iaitu 
DOA SEORANG IBU




Kita, Lima, Bersama.



Assalamualaikum.

Hari ini, Tiba-tiba rasa macam nak buat entri dedikasi.
Jangan tanya kenapa, hati ini rindu barangkali?


***********

Kami berlima.
Mula kenal sebab buat assignment sama-sama.
i yang paling last join mereka.
Sebab i, kami jadi lima.
Nampak la, i yang menyibuk tak tentu hala. Haha


Along,
Anak sulung dalam keluarga.
Paling tua antara kami berlima,
Lagaknya juga persis kakak yang berwibawa,
Entah kenapa, ideanya selalu buat i jatuh cinta,
i suka dengan cara dia organise hidup dia,
Teratur, Kemas, dan rajin orangnya.



Angah,
Sudah pastinya dia yang kedua lahir antara kami berlima,
Kecil molek orangnya,
Comel dan jenis yang tak berkira,
Walaupun kecil , lantang bersuara.
Dan juga garang orangnya :D



Achik,
Yang ketiga antara berlima,
i suka kata-kata darinya,
Tidak kisah sama ada lisan, bertulis atau yang dinukil di blognya,
Baik orangnya.
Tapi dia agak suka tacing dan berahsia .Haha
(mesti dia gelak kalau dia baca) <--jangan tacing pulak ^_^



Ateh,
Antara kami, ada rahsia,
Kadang-kadang, rahsia itu bukan yang i kongsi dengannya,
Tapi dia yang tahu sendiri, entah dari mana,
Paling mengada antara kami semua,
Dia suka berahsia, tapi sesenang ABC kami bongkarkan semua,
Sebab benda yang dia nak rahsia tu, kadang-kadang bukan rahsia,
Tapi saja-saja dia nak rahsia,
Sebab tu dia mengada. :D <--jangan marah :)



Adik,
Itu i,
Jadi adik sebab lahir paling lambat antara semua,
Tak de apa yang nak dicerita,
Belek-belek blog ni, pasti kenal i macam mana.





Mentos,
Selalu makan waktu kuliah,

Domino, KFC, Cake
Makanan tak berkhasiat tapi kita selalu makan,. :D


Big apple,
Selalu makan sama-sama :)


Roti canai,
Sarapan pagi time cuti.


Pecal,
Chef ateh masak untuk kita,


Roti telur + Choc milk,
Sarapan hampir hari-hari.



Kami,

Adik beradik berlainan mama,
Berlainan papa,
Tapi akidah kita sama,
Kita sama-sama Hamba- Nya,
Moga perkenalan sampai ke syurga,
Bukan setakat di dunia,


Walau kita berpisah selepas ini,
Kalian tetap di hati :)
Tiada depan mata,
Harap diingat dalam doa  :')


***************************


note: post penuh emosi dan mengada nak guna i. :D sila sedia baldi jika tak tahan. :)  salah silap harap dimaafkan. 




Momentum. (Bukan Subjek Fizik)

Assalamualaikum :)


Dashboard yang slow dah semakin rancak. Tapi tuan blog ni tetap dengan penyakit yang satu. Mood yang satu itu. Bukan mood nak beraya bagai, tapi mood malas. Atau lebih dikenali sebagai sindrom M pada masa kini.


Buka fb atau buka blogg, (twitter memang tak teringin nak ada lagi) update terkini, semua gambar raya. Hoho. Haruslah macam tu, sebab sekarang kita sedang dalam bulan Syawal. Bulan Syawal ini dan bulan seterusnya memang mencabar. Sebab? Kita dapat lihat dan nilai sendiri hasil tarbiah diri dalam bulan Ramadhan yang lepas. Fuu.. bagaimana hasilnya? Tanya diri.



syawal ramadhan
Ayuh bersama kekalkan momentum :)



Nak jugak menempek satu dua gambar raya.




 Haha. adik-adik dah elok dok bergaya depan kamera, abang-abang kat belakang kasi spoil gambar pulak.



Si kembar sibuk nak bergambar.  :)

Harap maaf gambar kurang berkualiti. 


Anak-anak arnab dah umur lebik kurang 2 minggu. Dah super duper cute yang amat. Hoho. Apa? Nak tengok gambar? Nantilah tuan blog yang 'rajin' ni buat sesi photo shoot dulu. Hehe.Dalam entri dulu pun, rasa macam dah bagitahu nak upload gambar, tap sampai sekarang takde progress apa pun. Hoho. Janji tak ditepati nampaknya. Eh? Macam slogan Hari Merdeka pulak, tapi versi vice versa.



note: Momentum untuk update blog, kena up sikit , Momentum amalan, jangan bagi down, paling-paling pun, sila maintain. Momentum nak beraya sakan, hoo.yang ni memang dah lama kurang ada. hoho.


Eid Fitr :)



Asslamualaikum :)



Salam eid fitr. :)
Semoga kita sebenar-benarnya kembali pada fitrah.

Dah boleh dah start puasa enam :)


Rasulullah s.a.w bersabda:
Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dan meneruskannya dengan enam hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seolah-olah berpuasa selama setahun.
(H.R. Muslim)



Dapat juga update kejap :D Memang sengaja taknak ucap  awal-awal :D




note: punya la tak semangat nak raya hari tu, malam raya baru pergi ambil baju raya kat tailor, naseb dia tak balik kampung lagi. Fuhh..macam mana boleh terlupa entah =.='



Moga jumpa lagi.




Assalamualaikum.

Syawal dah datang.

Ramadhan dah pulang.

Kita?

Jangan sampai 'hilang',

ditenggelami dosa hari raya.











note: entriter lmbat publish..hoho

Status Sebelum Raya.


Assalamualaikum.



Mood raya tahun ini.

Recently, semua nak post pasal  raya. Of course la kan. Dah memang dah nak raya sangat dah. Tapi entah kenapa, tahun ni, mood nak raya tu kurang ada. Nak kata sebab dah tak tercalon dalam list 'layak dapat duit raya', rasanya nama memang dah kena blacklist lama dah. So, kenapa mood raya tak ada still jadi misteri.



Ramadhan kali ini. 

Ramadhan tahun ni paling best sebab dapat berbuka sebulan bersama keluarga tercinta. Lepas ni, entah dapat entah tidak peluang macam ni.



Baju raya

Seperti tahun-tahun sebelumnya, my baju raya paling awal dibeli. Bukan sebab semangat nak raya , tapi sebab alang-alang dah jumpa kain yang cantik dan berpatutan harganya, maka haruslah dibayar, dibawa balik dan dijadikan hak milik. :D Lepas tu, tema baju raya pada tahun tersebut adalah mengikut warna baju yang missha dah beli. Haha. So i am the colourpicker. Hoho.



Duit raya.

Dah lama tak merasa keadaan di mana setiap kali bersalam, pasti salam itu tidak 'kosong'. haha. Patutunya, bila dah umur cenggini la kena hulur banyak sikit duit raya. Budak kecik patut dapat sikit-sikit je. Budak kecik kan tak boleh pegang duit banyak-banyak. <---ayat tipikal orang tak puas hati. Haha



Kuih raya.

Dekat 10 tahun juga tak buat kuih raya. Haha. Tahun ni baru buat semula. Tapi setakat ni, baru siap tiga. My umi pula meman tak beli banyak kuih raya, katanya memang nak suruh anak dara yang sorang ni buat. Muahaha.. So, sedang struggle menyiapkan kuih raya. Kot takkan nak hidang biskut empat segi kerim kreker kat tetamu.



Balik kampung.

Kampung missha, satu dekat , satu jauh. Hari raya pertama, raya yang dekat dulu. Pagi-pagi raya baru bertolak balik kampung yang hanya 45 minit dari rumah. Bukan tak nak bermalam raya kat kampung, tapi tak sanggup nak berebut dan beratur tunggu toilet pagi-pagi raya. Kebiasaanya, sehari sebelum raya, balik buat lemang, sate dan yang sewaktu dengannya,. Bila dah malam, baru balik rumah. Keesokannya, balik kampung semula lepas solat sunat  eid fitr.



Anak arnab.

Tahun ni tahun pertama beraya dengan arnab. Tak tahulah macam mana bila nak balik kampung nanti sebab keluarga arnab ni besar sangat. Risau pula nak tinggal. T.T. Alhamdulilah, setakat ni, semua 6 ekor anak arnab masih hidup.



Dan ini yang paling penting sebenarnya.


Doa.

"Ya Allah, kuatkan iman kami untuk istiqamah dengan amalan soleh selepas Ramadan"



perasaan yang sedang bercampur baur. jangan tanya kenapa, kerana. jawapannya masih belum ada.


note: tajuk tak kena? maafkan, abaikan, sebab tak tahu nak letak tajuk apa. =.='

Baju Untuk Raya.



Assalamualaikum.


**************



Dah tak lama dah nak raya.

Tahu takpe. Rasa sekejap je.


Dah prepare baju raya? Berapa pasang? Kaler apa?

Baju? Aku on the way prepare 'baju taqwa' ntuk raya ni.



*******************


"Wahai anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu pakaian untuk menutup aurat (keaiban) kamu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian taqwa ialah pakaian yang terbaik"



***********************

Output puasa: Taqwa.


Bagaimana persiapan 'baju taqwa' kita?



Fuh.. peluh. Lagi 3 hari Ramadhan nak pergi.





Ikut Dress Code.


Assalamualaikum.


Kalau pergi dinner or majlis-majlis grand, dress code or tema baju mesti ada. Casual la, black and white la, elegan and macam-macam la lagi. Kat sekolah, kat kolej, kat uni, suma ada dress code.  Dan even bila kita bukan dalam sekolah, bukan dalam kolej, bukan dalam uni, kita tetap ada 'dress code'. Tak percaya? :D *angkat kening* Percayalah . Haha. :D











---------------------------------

Dah nak dekat raya. *tapi mood raya seriously takde* 

Hari raya nanti, kala nak melaram serba baru, terpulangla. :) Tapi 'dress code', tetap kena ikut :D

Jangan lupa :)


***********************


"Women should not be the moon which everyone see uncovered,but women should be the sun which makes eyes bow down before seeing it."



****************************************







The way she dress ,
Like an empress,
Impressing Allah, 
Opressing the nafs



Walaupun manusia suka , tetapi Allah benci . Apa yang kita dapat ?
Kalau Allah suka , tetapi manusia benci . Adakah kita rugi ?



Ramadhan: Pecut sampai Semput



Assalamualaikum. :)


Tak lama lagi nak raya, atau Tak lama lagi Ramadhan pergi.


Antara dua, pilihlah nak guna ayat yang mana suka.


Aisha (radi Allahu anhaa) reported that: With the start of the last 

ten days of Ramadan, the Prophet used to tighten his waist belt (i.e. 
work hard) and used to pray all the night, and used to keep his 
family awake for the prayers. 
[Bukhari]














Dah 24 Ramadhan. :)

Fasa kedua dah berlalu. Tak kembali. Never, ever.


NOW.


Last lap.


Wishing for "gold medal"? 

Lets go for it :)


Insya Allah ^_^



"And seek forgiveness of Allah. Indeed, Allah is Forgiving and Merciful." (73:20)








Betul vs Biasa.



Assalamualaikum.


Random thought.


Payah,
Bila dunia agungkan yang salah.


Sukar,
Bila hendak pulang ke jalan sebenar.


Sigh


Betullah bahawa,


Yang menjadi kebiasaan itu tak semestinya betul.


Dan,


Yang betul itu tak semestinya menjadi kebiasaan.



Betul. ..Biasa...


Mana lagi utama?


Dan apa pilihan kita?



Ah..susahnya.




Ya Allah. Tetapkanlah hamba-Mu ini di jalan yang benar. Dan berilah kekuatan untukku mujahadah dan istiqamah.






Be Original.

Assalamualaikum.





Mencontohi yang baik itu tidak apa, 
Tapi kalau nak tiru semua benda,
Baik dan buruk tak diambil kira,
Boleh haru jadinya.



Bentuk diri,
Ikut Jalan yang diberi,
Oleh Allah dan Nabi,



Bukan ikut membuta tuli,
Dan tak semestinya ikut trend terkini.
Asal ikut jalan syariat,
Insya Allah, selamat dunia akhirat.




'MENIRU' DAN 'MENCONTOHI' ITU DUA PERKARA BERBEZA.






New Born


Assalamualaikum.

Ehem. ..tajuk over nak ayat bi.



Sekarang 12.30. 

Ini nak cerita kisah sejam sebelum.



11.30

Bunyi bising dekat luar. Macam orang bertukang pun ade. Intai-intai tapi takde orang. Then teringat pengalaman lepas. Arnab terlepas lagi ke? Habislah T.T Capai tudung terus keluar rumah.


Jenguk je kepala ..rasa macam........




Serius rasa nk pengsan. Jantung berdegup kencang. Dari dua arnab, sekarang dah bertambah.


Terus lari lagi laju dari usain bolt , capai handset telefon umi.



"Umi, arnab tu dah beranak, Pastu ayah arnab tu dok lompat-lompat. Habis anak dia tersepit kat sangkar"

"Asingkan la arnab jantan tu. Lepastu angkat anak dia"

"HA? ANGKAT?.. Tak boleh la umi. Tengok pun dah rasa macam.... *satu perasaan yang tak dapat digambarkan*. Telefon ayah long lah suruh dia asingkan arnab jantan tu"



Then, my umi sms bagitahu yang ayah long (ayah sedara) sampai lambat sikit. At that time i feel likee..




11.45

Dengan muka seposen, missha pergi rumah aunty kat depan , mintak tolong dia asingkan arnab tu. Lepas tu. dia datang lah tolong angkat and asingkan. Time tu rasa dah lega sikit.


Kebetulan pula , masa missha panggil aunty kat rumah depan ni, ade 2, 3 orang aunty lain ade kat luar rumah termasuk aunty yang tolong masukkan balik arnab dalam sangkar hari tu. [baca sini] dan [sini]


Officially, kisah 'missha tak berani nak pegang arnab' adalah topik hangat di kejiranan ini sekarang. MALUNYA!!!!!!!!!!




11.50 (anggaran masa)


Missha still tak masuk rumah, sebab tak tenang tengok arnab betina degan anak dia. Dan memang patut pun instinct tu ade, sebab tetibe anak arnab tu tergolek-golek keluar dari sangkar dia. Badan dia kecik , so memang senang la dia nak terkeluar. Kelegaan yang tadi dah start hilang.






 Kalau seekor takpe la., sebab i think i can wait sampai adik-adik balik sekolah dalam pukul satu. Tapi 2 per 3 dari jumlah arnab *saja tak mau bagitahu jumlah sebenar* tu dah keluar. Time ni, dah start gelabah. Bukan gelabah apa, tapi arnab yang baru lahir ni sangat sensitif , So sepatutnya kena handle with care. Cewah..ayat memang tak tahan.. tapi nak buat..mak aihhhhhh....



12.00

Ayah long sampai dengan someone yang i use to call him Tok Ngah. Tok Ngah ni ada bela arnab kat rumah dia. Bila diorang sampai je, rasa macam nak lompat-lompat.


 Then, semua setel. Alhamdulillah.


12.25

Buka laptop. Hehe.



Sekarang 1.15,

Baru siap taip entri. Gambar arnab tak snap pun lagi sebab tadi missha dah TERsepahkan tempat arnab tu. Hehe. Next time la. Tu pun kalau ada yang nak tengok. :) Hoho. Btw, anak arnab tu ada enam.


Eh, dah lambat nak siap-siap. Petang ni ada kerja sikit, Sejak akhir-akhir ni, busy pula. Hehe. Sape yang ada tips nak jaga baby arnab ni, bolehla share-share ya ^_^ Boleh missha bagitahu adik. Haha.. *bukan nak buat pun.