Coffee, please


Assalamualaikum.


Dari diari curi;



"Jom keluar"


"Mana?"


"Gerai kat simpang depan. Sarapan. Nasi lemak nak?"


"Ok je. Yang penting....."


"Kopi"


Dah jadi rutin. Asal keluar je, mesti order minuman yang coffee based.






"Kenapa suka kopi?


"Suka kena ada sebab ke?"


"Takdela. Curious je. Aku tengok kau ni dah tahap coffeeholic dah ni."


"Mana ada. Aku tahap coffee lover je."


"Dah apa beza dua tu?"


"Coffeeholic ni jenis yang memang tak boleh takde coffee. Kalau coffee lover ni, dia suka coffe tapi tetap boleh minum air lain. Love kan maksudnya sayang. Ingat tak, ada peribahasa kata kalau sayang tinggal-tinggalkan? Coffee lover ni macam tula. Suka coffe, tapi still boleh tinggal."


"Macam salah guna je peribahasa tu. Ni mana info dapat ni?"


"Baru reka tadi."


"Agak dah. Kalau tak auta tak sah."



***************************************



Next day.



"Pernah dengar tak cerita tentang kopi ?"


"Cerita tentang apa? Tentang kopi tahi gajah kopi termahal kat dunia ke?"


"Bukan yang tu. Cerita tentang orang buat metafora kopi ni adalah kehidupan."


"Tak pernah dengar pulak. Apa cerita dia? Macam menarik."






"Cerita dia tentang seorang professor ni. Suatu hari, bekas pelajar dia ramai-ramai pergi melawat dia. Masing-masing bertukar cerita pasal diri sendiri. Ada yang baru kerja, ada yang baru beli kereta, ada yang baru nak kahwin, ada yang dah ada anak. Diorang sembang tentang nak majukan hidup, nak rumah lagi besar, nak kereta mewah, nak jawatan tinggi. Dan macam biasa semua orang komplen stress dan penat."


"Okay. Normal la tu. Hidup. Manusia jarang sangat rasa cukup. Then?"


"Bila prof ni dengar dia macam sedih dan dia rasa dia kena buat sesuatu. So, masa tu dia pergi dapur dan buat air kopi. Waktu nak hidang, bekas pelajar dia semua pandang pelik dekat dulang air yang dia bawa."


"Kenapa pandang pelik pula? Dia buat air kopi cincau ke?"


"Kopi cincau pebenda pulak. Jangan potong jalan cerita boleh?"


"Ala gurau je. By the way, kopi cincau ada okay. Capuccino cincau. Balik semula cerita. So apa yang pelik dengan air tu?"



"Yang pelik bukan air tapi cawan yang prof tu bawa. Biasa kan orang bawa keluar satu set cawan acopal segala bagai tapi prof ni dia bawa keluar macam-macam jenis cawan. Ada yang kaca, ada yang plastik, ada yang corak english vintage, ada yang corak abstrak, ada yang berkerawang segala. Senang kata memang pelbagai la. Gelas pun ada."


"Biasa je aku rasa bawa keluar cawan tak sama jenis. Kalau orang ramai, cawan tak cukup kena campur-campur juga set cawan tu."


"Boleh tak jangan pertikai jangan cerita? Dah cerita macam tu. Nak dengar ke taknak ni?"


"Yela. Sambung la."


"Bila prof dah tuang air, masing-masing pun pilih cawan yang berkenan di mata. Lepastu, ada yang gurau sesama sendiri; 'weh kenapa cawan kau lagi besar dari aku?' , 'Amboi pilih cawan mahal je?"


" La, cawan pun jadi isu ke? Cawan je pun, bukan cincin."


" Eeeeeeeee....... Kan aku dah cakap jangan pertikai jalan cerita. Okay, sambung balik. Bila dah siap minum makan semua, prof tu terangkan kenapa dia bawa keluar cawan lain-lain. Prof tu kata;


Masa mula mula nak pilih cawan, kamu akan pilih cawan yang kamu rasa cantik. Bila dah pilih, 
kamu akan sibuk  jeling-jeling cawan orang lain sebab nak tengok cawan siapa yang paling cantik. Hakikatnya, cawan yang kamu pilih takkan merubah rasa kopi. Kopi tu ibarat hidup dan cawan yang cantik tu ibarat harta, kekayaan, kemewahan dan jawatan yang tinggi. Dalam berusaha untuk hidup, kamu lupa untuk menikmati kehidupan. Kamu sibuk kerja mengumpul harta sampai kadang terluma masa untuk diri sendiri dan keluarga. Cawan yang cantik tu nilai tambah. Tak salah nak cawan yang cantik, tapi jangan lupa sampai minum kopi."


"Mendalam juga maksud prof tu. Tapi bagi aku, aku tak rasa cawan tu nilai tambah. Aku rasa cawan tu tetap penting. Takde cawan tak dapat la minum kopi. So, nak taknak kenala kerja keras jugak untuk dapatkan cawan."


"Betul tu, sebab tu dalam cerita ni aku guna term cawan yang cantik, bukan cawan semata-mata. Hidup dalam zaman sekarang ni, nak dapatkan cawan je pun susah. Tambah pula dengan keaadaan ekonomi dan situasi kita sekarang ni. Secara peribadi, sebenarnya cerita ni memang ada flaw dia, tapi apa yang aku nak kongsi sebenarnya pasal kopi tu. Kadang kadang kita ni sibuk nak hidup ikut sistem sampai lupa nak menikmati kehidupan. Kita jangan jadi robot. Dalam hidup, ada masa kita kena duduk, muhasabah, nikmati kehidupan. Senang kata, dah penat kerja, pergi minum kopi. Ambil masa untuk tarik nafas dan relaks. Ehh.. nak pergi mana tu?"


"Buat kopi. Penat dengar kau cakap"



****************************************************




ENJOY YOUR LIFE,
ENJOY YOUR COFFEE.








Nota: Quick update. Insya Allah nanti edit mana yang tunggang langgang bila dah balik rumah. Nak kejar bulan Julai. Hanya berbekalkan mobile data dan tab yang bateri tinggal 30%. Charger pula tinggal. Best kan? Haha. K bai, nak pergi minum kopi.


NotaII: Dah edit :)


Pic: Google