Lumos



Assalamualaikum :)


Sedar tak sedar dah nak 2016 :)


Tahun ni paling banyak pergi booksale/bookfair. Yang paling latest pergi mestilah big bad wolf. Dua minggu sebelum tu ada pergi Popular booksale dekat Ampang Viva Home. Buku murah-murah haruslah kena pergi kan. Bersyukur sebab ada bookhunting partner yang sudi teman berjam-jam berkampung beli buku. Only books and us :) * i do hope this will last forever.*


Sebelum ni dah pernah tulis entri pasal Buku. Dalam tu ada cakap yang  tak suka baca buku BI sangat, tapi sedar tak sedar tahun ni je berapa banyak buku BI beli. Baru jumpa buku kena dengan jiwa agaknya. Haha. So, sekarang tengah kumpul buku John Green, Jane green, Mitch Albom, Obernewtyn Chronicles dan The Heir Chronicles. Ni satu lagi tabiat - Kumpul buku ikut penulis. Tak kisah la buku Melayu atau Inggeris.

Buku chronicle tu kita cerita nanti. Sekarang nak cerita pasal dua buku, The Last Lecture dan Tuesday with Morrie.


Gambar google je. Kita malas nak snap.

Mula-mula rasa nak baca buku ni bila ada lecturer cakap dia baru habis baca buku ni dan buku ni best. So, bila kebetulan terjumpa buku ni dekat Viva home, terus capai. RM5 je sapa taknak kan. Buku ini tentang seorang profesor, Randy Pausch yang kena bagi last lecture (dan pada masa tu dia dah diberitahu yang dia ada terminal cancer.) Okay, serius tak pandai nak tulis review atau sinopsis. Yang penting, memang inspiring. Kau boleh nampak kehidupan dari satu sisi yang lain.



Buku kedua, buku Tuesday with Morrie. Buku ni tentang seorang lecturer (diagnose with ALS) dengan student dia, Mitch Albom. Masa bulan-bulan akhir dia, Mitch Albom akan melawat dia setiap hari Selasa dan dia akan kongsi life lessons.


Of course, buku ni inspiring. Tak jumpa dah perkataan lain nak describe.



Sebenarnya, dalam entri ni, just nak kupas satu dua kata-kata / ayat dari dua buku ni. Tulis review dengan sinopsis iolss memang tak retiii. Haha




*********************************************************************


-Aware


"Once you learn how to die, you learn how to live" -  Morrie 


Kita semua tahu kita akan mati. Semua orang akan mati. Tapi berapa ramai yang aware? Sebagai Muslim, kita memang selalu diingatkn pasal kematian dan selalu diingatkan untuk selalu mengingati mati. Kita buat ke tak. Hmm


Sebetulnya, bila kita aware yang kita akan dijemput bila-bila masa, kita akan cuba live our life to the fullest. Hidup untuk bawa bekal ke sana. Hidup yang bermanfaat.  :)



-Tension of the opposite



"Have I told you about the tension of opposites?" Morrie says.
The tension of opposites? 
"Life is a series of pulls back and forth. You want to do one thing, but you are bound to do something else. Something hurts you, yet you know it shouldn't. You take certain things for granted, even when you know you should never take anything for granted. A tension of opposites, like a pull on a rubber band. And most of us live somewhere in the middle."
Sounds like a wrestling match, I say. 
"A wrestling match." He laughs. "Yes, you could describe life that way."


Hidup ni, kita tahu kita sepatutnya tak buat sesuatu (benda yang salah), tapi kita buat juga. Kita tahu kita tak sepatutnya ambil kesempatan tapi kita buat jugak. Kita nak buat benda lain yang kita minat, tapi kita terikat dengan benda yang kita sepatutnya kena buat. Dan banyak lagi contoh-contoh lain.



So which side wins? I ask
"Which side wins?" He smiles at me, the crinkled eye, the crooked teeth.
"Love wins. Love always wins."


Whatever you do, do it with passion guys :)






-Brick walls. 


Dalam hidup, dalam mengejar impian kita,  memang banyaaakkk halangan, tembok batu atau brick walls. Halangan-halangan tu mungkin akan buat kita rasa down dan menyebabkan kita berhenti untuk kejar impian kita. Kita rasa kita tak mampu, kita rasa kita tak layak untuk impian tu, dan lepas tu kita pun berundur dari tembok batu tu. Kita pergi bawa diri. Tapi, sebenarnya kita boleh menjadi optimis. 


"The brick walls are there to stop people who don't want it badly enough. They're there to stop other people." Randy Pausch, The Last Lecture. 


Bricks are there to stop other people. Other people guys! Not us :)


So, teruskan mengejar impian masing-masing :) Panjat brick walls yang menghalang. Tunjuk yang kita betul-betul nak.. You never knew what awaits you at the other side.



"Brick walls are there for a reason. They give us a chance to show how badly we want something." Randy Pausch, The Last Lecture. 





-Experience


Tajuk last lecture ni,'Really achieving your childhood dream.' Randy Pausch senaraikan childhood dream dia dan cerita satu-satu macam mana dia capai semua tu. Salah satu childhood dream dia adalah nak jadi pemain National Football Player, tapi tak kesampaian. Walau bagaimanapun, usaha dia ke arah nak penuhi impian tu mengajar dia macam-macam.


Experience is what you get when you didn't get what you wanted. And experience is often the most valuable thing you have to ofer. - Randy pausch


Ini apa yang dia kata. Dan ini kita boleh aplikasi dalam hidup kita. :) Tambah lagi dental student. Kalau kena redo, kena ingatkan diri sendiri kita mungkin tak dapat siapkan apa yang kita nak tapi kita belajar untuk tak ulang salah yang sama pada masa akan datang :)






Dalam buku The last lecture tu, ada satu section tajuk "It's about how to live your life". Dekat situ ada nota yang Randy Pausch tulis; 


"This section may be called It's about How to Live your life, but it's really about how I've tried to live mine. I guess it's my way of saying: here's what worked for me" - Randy Pausch, The Last Lecture. 


Suka dengan ayat ni. Entah kenapa. Mungkin sebab kebanyakan yang ditulis dalam blog / twitter semua untuk diri sendiri, tentang diri sendiri. 


This is my life, here's what worked for me and what should i do to make myself and my life better in the future. (and maybe you can try too! :) ) - missha



Till then :)
Happy New Year!
Doakan final exam.