Buku




Assalamualaikum :)


Well, Hi.  :)


Just want to share that I loveeeeee reading. Dan yang lagi best sebab spesis baca laju, so dalam masa yang singkat boleh habis buku tebal-tebal. Tapi tu tertakluk pada buku apa yang dibaca jugak la. Setakat ni novel melayu atau buku melayu je la yang mampu habis cepat. Novel bi memang tak habis-habis. Buku dental pulak baca time rasa nak baca je. Nota dan journal apatah lagi =.=


Kriteria buku yang dipilih ni ikut sesuka hati sesuka rasa je tapi selalunya bergantung pada penulis dan sinopsis. Dan ofkos bergantung pada masa. Kalau takde masa acano nak baca kan. Tapi setakat ni tak pernah lagi baca buku sebab cover dia yang cantik dan menarik. Sebabnya kan orang pesan don't judge a book by it's cover. Hihi.




Yang hujung kanan tu belum baca lagi.

Ni macam dah baca semua tapi takde semua.



Yang ni banyak lagi tak baca. Yang dah baca VT dan Sinergi. Superb!!




Yang ni best!

Yang ni pun best :)

Kalau nak citer yang best, banyak lagi yang best. Berkajang 4o hari 4o malam tak habis. Tu kalau buku melayu. Kalau buku bi pula,biasa beli buku macam cup of comfort and chicken soup dan yang seangkatan dengannya. Sebabnya, tak minat sangat novel bi.



Buku ni besttttt sangat :)


Sebelum oktober 2014, ada satu je buku novel bi, twilight. Tu pun orang bagi dan sampai sekarang tak pernah habis baca. =.= Tapi tadi godek-godek selongkar laptop jumpa ni :-

Baru perasan dalam laptop ada beratus megabyte ebook bi tak baca =.=  Lepas SPM dulu sibuk mendownload buku kekonon nak baca tapi.. hmmmm.... baca satu tak pernah habis pastu sibuk nak baca yang lain.


Baru- baru ni terbeli paper town dan the fault in our stars. Mungkinkah minat terhadap novel bi baru nak bercambah? Hmmm.




Yang ni pulak dalam proses nak baca dan habiskan.




Tapi sebenarnya tak best sangat baca ebook atau pdf ni. Tak puas. Feel dia kurang sikit. Kalau siapa yang gila buku dia mesti faham perasaan masa mula-mula nak baca buku baru beli. 




Cukup la dengan gambar. Dah gaya entri mini library. Hihi. Ohh, cakap pasal library ni, selalu berangan nak ada satu bilik yang penuh dengan buku, pastu design rak dia cantik-cantik and kreatif. Kalau tak dapat bayang macam mana, boleh tengok sini.



Kalau tak silap, mula pandai membaca ni start umur 5 tahun. Masa umur ni sibuk segala signboard and sticker-sticker yang tampal kat kereta semua nak baca. Baca pulak takde nak slow-slow, mesti nak baca kuat nak suruh semua orang dengar. Haha. Kalau surat khabar tu dari muka depan sampai bahagian sukan semua nak baca. Masa ni surat khabar semua jenis yang besar lagi.  Kalau tertidur time membaca tu, bila bangun habis ada kesan karbon kat muka =.=



Disebabkan minat terhadap buku ,  kedai buku adalah tempat paling best untuk shopping. Duduk dalam kedai buku 4-5 jam pun tak kisah tapi cuma kesian dekat orang yang teman tu jelah.



Eh, baru ingat tertinggal satu lagi gambar. Taadaa.

Notice the cubes? dalam usaha nak kumpul yang lain. :)


Sebenarnya nak tunjuk yang dah beli buku aujinz dan buku Kami ni je asalnya. Haha. Buku ni bestt. Untung orang yang boleh melukis dan menulis ni. Bagi orang yang yang pandai menulis dan melukis ni, diorang ada dua cara nak ekspress cerita diorang. Dengan lukisan dan dengan tulisan.


Lepas tu pulak, sekarang semua orang nak buat entri tulisan tangan. Terserlah gaya tulisan masing-masing, dan bagi siapa yang pandai lukis, diorang boleh siap include lukisan masing-masing kat tepi tulisan. Jelesnyeeeee itteeww. Hihu. (Setakat ni baru baca yang akak plain dan cero je yang tulis.)


"Mana entri tulisan tangan kat blog ni? Taknak buat ke?"


Hmmmmmmm. Tulisan tuan punya blog ni selalu dicakar ayam, maka adalah sangat tidak sesuai untuk tulisan tersebut menjadi tatapan awam.




"Kalau taknak tulis, letak lukisan pun boleh la."


Sedangkan tulisan dicakar ayam, inikan pula lukisan. Hmm. malas la nak describe.


Enjoy what you read. It is difficult and mostly impossible to write something really good if you did not experience anything good that had been written already. Being a writer yourself, you have an ace in your sleeve: you can read a book with an eye for writing, though you do not even realize it. - quoted


Ni bila nak bacaa? *gambar hiasan.*
Realiti sebenar adalah berganda dari yang dipaparkan.


So many books, so little time. Tapiii, baca surat cinta yang satu tu jangan tinggal. Even satu ayat satu hari. Biasa orang kata buku tu makanan untuk minda, nasi tu makanan ruji, Quran tu pula makanan untuk minda dan hati. Makanan rohani.


“If there's a book that you want to read, but it hasn't been written yet, then you must write it.” - Toni Morrison


Maybe one day? Hahaha. Kbai



So, korang suka baca buku apa? :)




Sebab



Assalamualaikum.




Jujur, kalau orang tanya kenapa belajar pergigian, serius takde jawapan.



"Sebab nak tolong orang?"

Jawapan cliche. Dari darjah satu.

Tak. Jawapan ni tak salah. Cuma belum cukup dalam.
Tapi mungkin bagi sesetengah orang, sebab ni dah cukup untuk halang diorang dari tenggelam.




"Sebab family suruh?"

Tak, family tak pernah suruh. Tiada paksaan dalam membuat pilihan. Terpulang pada empunya badan. Namun mereka tak pernah berhenti bagi sokongan :)




"Maybe ambil dental sebab tak nak ambil medik. Rasa macam dental lagi senang. Sebab tu pilih dental"

This is totally wrong. 

Siapa kata dentistry lagi senang dari medik? 


Tak. 


Dentistry tak senang dari medik.
Tapi tu tak bermaksud medik lagi senang dari dental.




"Saya takut darah. Sebab tu saya ambil dental. kalau ambil medik kena tengok darah."

Hang ingat dalam mulut tu takde darah ka? =.='



Muhun buang segala reason yang ada perbandingan antara pergigian dan perubatan, Sebabnya, kalau nak banding pergigian dengan perubatan macam kau banding mana lagi cantik antara sunrise dan sunset. Dua-dua cantik.

Sumber
“Keep your face always toward the sunshine - and shadows will fall behind you.” - Walt Whitman



Samala macam dental dengan medik. 
Dua-dua tak senang. 
Mungkin tahap kesusahan tu subjektif bergantung pada orang, tapi objektifnya sama.


Merawat manusia :)




Kalau dah tak tahu sebab, kenapa nak susah-susah fikir? Belajar jer la. Buang masa je fikir semua ni. Fikir kemain tapi tak tahu juga apa reason yang sebenarnya.


Nope. Ni bukan membazir masa.


Sebabnya,
Buat sesuatu kena ada 'sebab'. 
Sebab kalau kita lemah, 'sebab' tu dapat menguatkan.
Dan kalau kita rasa nak berhenti, 'sebab' tu boleh buat kita bertahan.
Faham?




So, sebab apa pilih course ni?


Jujur.
Masih tiada jawapan.



Yang ada hanya seribu satu alasan kenapa patut berhenti belajar pergigian. Kelas penuh, jadual padat, penat, lecturer garang, klinik stress, kerja lab kena re-do and the list goes on.


Hmmm.. mungkin sebenarnya dalam hati suka bidang ni, tapi tak sedar yang perasaan tu dah lama ada. Terlampau memikirkan perkara yang kita tak suka menyebabkan kita terlepas pandang perkara yang kita suka. 

Dalam cerita House, ada dialog; 

“Sailing is amazing, but [it] doesn’t mean I love every second on the boat. Doing what you love means dealing with things you don’t. If there is nothing to overcome, it would not be that…”



Sama lah macam pergigian ni. Dentistry is amazing but that doesn't mean the students will love every second learning all the subjectsssssssssss. *subjek banyak sebab tu 's' dia lebih. hihi*










Tapi sebenarnya, ada sebab kenapa kalau nak jadi health practitioner (dentist, doctor, pharmacist, etc) jalan dia susah. Sebab nyawa orang boleh hilang kalau kita buat salah. Yup, memang, ajal itu kat tangan Tuhan, Tapi biarlah jangan kerana kurangnya amanah kita dalam mengamalkan ilmu pengetahuan.




Lastly,
Dalam apapun bidang, 
Tak kisahlah perubatan, pergigian, kejuruteraan, falsafah, perladangan, perikanan atau undang-undang,
Apa yang kita boleh buat hanyalah berlari.
Tapi arah tu kita yang tentukan.


Sama ada kita nak lari terus ke depan atau berhenti sekerat jalan dan pusing belakang.



Personally, walaupun masih tiada jawapan, berlari ke depan menjadi pilihan. Memang ,, seribu satu alasan tu takkan pernah berkurang. Berkurang memang tak pernah, makin bertambah adalah. Tapi mungkin satu perkara boleh hilangkan segala kekusutan.



Percaya pada aturan Tuhan. 


Sebab pada awalnya, 'you're the chosen one'. Tak semua orang dapat peluang macam apa yang kau dapat sekarang.



Dan atas sebab itu, perjalanan ini diteruskan.



::Clinical years::
Semoga dipermudah urusan.
Mohon doa kalian.


Eee.. ayam ni suka taw cakar tulisan kita. Habis buruk =.=


Till then :)

Work for a cause, not for applause. Live your life to express, not to impress.



Secended

Assalamualaikum :)


Well, Hi. *keluar kepompong hiatusmalas*



27 days agoo..


Exam sebenarnya dah lama habis tapi malas nak pecahkan kepompong. Lepas keluar kepompong hiatus termasuk dalam kepompong malas pulak. TERmasuk ye. Penggunaan TER di awal perkataan menunjukkan ketidaksengajaan.*muhun percaya* Lagipunn, lepas study week semua idea hilang padahal  masa study week sibuk idea mencurah-curah nak datang.Yeah,, mari menyalahkan benda lain atas kemalasan diri sendiri.



Waktu mingu exam parent call  setiap pagi.

Lepastu setiap pagi mesti mengadu, "Ummi, tak habis baca lagi".

Dan jawapan ummi setiap pagi tetap sama, "Takpela baca tak habis pun. Belajar kan dah habis". =.=


Tulisan ni ayam yang cakar. lullss.. sebab tu buruk. 


Macam biasa , entri memula lepas habis exam adalah entri pasal gigi sebab masa exam semua idea dah lari. So untuk sem 2, kami kena siapkan denture (gigi palsu) , both complete and partial. Buat denture ni adalah satu benda yang baru dan semestinya benda baru bawa cabaran baru dan cabaran yang baru akan beri pengalaman yang baru.



Buat denture ni seronok sebenarnya kalau tak kejar masa. Tapi sedar tak sedar masa tu lah yang membuatkan kita keluar dari zon selesa. *tapi kadang malas tu tetap berleluasa*.



Hmm... dah tak tahu dah nak cerita apa pasal buat denture ni dulu. Dah lupa. Hihi. Mungkin ada yang tanya, kenapa tak update awal-awal masa tengah buat denture ni.


Antara sebab kenapa tak pernah up entri masa kerja-kerja lab atau simulation tak siap lagi adalah sebab nanti entri tu akan jadi entri membebel. Membebel sebab tak siap lagi, membebel sebab stress, membebel sebab kena redo dan macam-macam jenis bebelan lagi. Merungut-rungut kan tak baikkkk. *tapi buat jugak,, hmmm*



Sebab lain adalah taknak kenangan yang dah lepas dipenuhi dengan bebelan atau rungutan. Tapi tu tak bermaksud kenangan-kenangan pahit  patut dibuang terus. Simpan kenangan yang mencabar dalam satu sudut kotak memori supaya kita akan ingat pengajaran dan pengalaman yang kita dapat dan harapnya kita tak ulang kesilapan yang sama.



Sebab lain yang kedua adalah perjalanan nak belajar ni kan jauh lagi. So nya, nak update benda yang gembira macam takut. Ketakutan terhadap apa yang bakal datang menyebabkan ketakutan untuk menikmati saat gembira yang sedang berlaku.  Well, that's me in dentistry. Negatif betul kan =.='  Nasib baik bab gigi je macam ni. *kot*






Lastly,,
Alhamdulillah for everything that happened in second year :)
Terima kasih Ya Allah bagi kekuatan, datangkan kawan-kawan, pinjamkan kejayaan dan semestinya sokongan keluarga kesayangan.



Till then :)
Selamat menjalani malam-malam akhir Ramadhan.



Nota kaki: Secended means second semester (of second year) has ended.*tajuk orang takde idea memang pelik macam ni =.=*





Bro's



Assalamualaikum.



*Mari mengimbau zaman kanak-kanak riang.*


Masa kecik dulu, kalau tengok kartun mesti kitaorang adik beradik semua nak cop sorang satu karakter.


Mula-mula cerita teletubbies. Cop ikut turutan.

Tinky Winky
Dipsy
Laa Laa
Po



Sulung ambik Tinky Winky. Kedua Dipsy. Ketiga Laa Laa. Keempat Po. Cukup sorang satu. Lepastu, semua jadikan warna teletubbies yang dicop tu warna kegemaran. Kalau yang sulung tu, sampai sekarang suka purple. Ish..ishh....


Lepas teletubbies,, Power Rangers. Time Force. Ninja Storm. Dan segala macam jenis lagi.




Sebagai seorang je perempuan antara empat, kita diberi peluang untuk memilih tanpa berebut. Haha.  So, lagi tiga orang tu konfirmla semua nak pilih yang ketua (warna merah), tapi malangnya di sinilah bermulanya 'adik bongsu's logic yang semua kena terima sebab malas nak argue'



"Adik kan cop Po. Po kan warna merah. So, adik kenalah pilih yang warna merah jugak"


Nampak tak permainan dia? =.='






Memang ada je Power Rangers yang bukan merah ketua, tapi dia tetap kata merah paling kuat. Lagipun yang kitaorang selalu tengok semua merah ketua.




Sampai besar, main cop-cop ni tetap ada. Baru-baru ni arnab beranak.


Masuk whassapp. 


"Kakak, arnab beranak enam ekor."


"Ye ke? Banyaknya"


"Kitaorang dah cop. Kakak nak yang mana?"


*Belek gambar*


"Kakak nak yang mata celak"


"Okay. Nak letak nama apa? Miesya ke?"


*Speechless kejap.*


Ni nak kenakan ke ikhlas nak bagi nama miesya? Nama miesya tu nama kakak hampa guna kot. T.T

Ejaan lain pun sebutan sama.



Okay. Lepas ni  Miesya dalam gambar ni pulak update blog ni.  ;p




****************************************


Dear my handsome little brothers,
*walaupun korang semua lagi tinggi*


Semoga berjaya dunia dan akhirat.


Ucapan yang simple yet nice,, cliche but true ;)






Last but not least,
Mari mengangkat bakul.




Yesss. I knew it. Can't agree more ;D lullsss




You have never been a bother, 
You are always my brother.



Till then :)


Bee Zee



Assalamualaikum.



Satu


"Kakak, susah tak belajar doktor gigi?"

"Susah. Tapi kita kenalah belajar elok-elok, Barulah jadi tak susah."

"Kalau cikgu marah?"

"Kita kena sabar" Perit tekak.

"Kalau tak dapat A?"

"Kita kena usaha. Jangan putus asa." White lies?


"Kakak memang suka jadi doktor gigi ke?"

Terkedu. Diam.

"Suka" Senyum pahit. More white lies?


"Nanti Eeyol besar pun Eeyol nak jadi doktor. Tapi bukan doktor gigi. Doktor pakar."

"Doktor pakar apa?"

"Doktor pakar tulang."

"Kenapa doktor pakar tulang?"

"Sebab Eeyol suka".

Source


Dua


"Dah solat belum?"

"Kejap"

"Dah nak habis waktu ni"

"Kejap lagi pergi. Sempat."


################


"Dhuha jom."

"Kejap. Banyak kerja."

"Sambung nanti?"

"Nanti tak sempat"


################

"Kahfi dah habis?"

"Belum."

"Bila nak sambung?"

"Tunggu siap esaimen."

"Tadi dah baca sampai mana?"

"Tak mula pun lagi"

Source


Tiga


"Kenapa pilih nak jadi doktor?"

"Sebab nanti bila kerja dapat tolong orang?"

"Kalau tak sempat macam mana?"

"Tak sempat? Apa maksudnya?"

"Kalau mati dulu sebelum kerja. Dapat apa?"



***************************************************

Satu


Borak dengan budak-budak pun macam satu peringatan untuk diri sendiri. Budak-budak. Bersih. Jujur. Telus. Ketelusan dan kejujuran yang meninggalkan satu persoalan. Berfikir mencari sebab yang sebenarnya. Kenapa?


Kenapa belajar? 
Kenapa ambil subjek ni? 
Kenapa ambil bidang ni?
Kenapa selalu aku yang susah?
Kanapa.................................................?


Tipu kalau kata tak pernah rasa nak give up. Tipu kalau kata tak pernah rasa down. Tipu kalau kata senang. Tipu kalau kata tak pernah persoalkan kenapa ambik course ni dulu. Perasaan yang sentiasa datang bertandang. Berulang. Pergi dan datang. Tapi,, ada banyak benda yang kuatkan diri untuk bertahan. Lagipun, bukan ke ujian tu untuk orang yang mampu? :) Ujian tu tanda Allah sayang. Nak bagi kuat. Nak bagi peringatan.

Dan, cakap memang senang.



Dua

Sibuk. Jadual penuh. Weekend pun tak kosong. Tambah pulak, sem ni belajar buat gigi palsu. Lab sebahagian dari hidup. Perkataan redo dan redha menjadi trending. Homesick makin menjadi-jadi. Hati pun jadi makin tisu.



So,, kau jadikan sibuk tu sebagai alasan nak lupa Tuhan?
Lupa ke Dia yang bagi nikmat,, kekayaan, kesihatan,, kejayaan.
Nak berjaya tapi sahutan kejayaan 5 kali sehari kau biarkan.

Mana kau letak Al Quran?
Dibaca atau hanya dijadikan hiasan?

Source


Susah atau senang. Muhun jangan tinggal Tuhan. Jangan tinggal manual kehidupan. Buat suruhan. Tinggal larangan. 



Tiga


"Kalau mati dulu macam mana?"


Belajar ni lama. Banyak benda yang kita boleh buat sebenarnya. Bukan sekadar menjadi robot pergi balik kelas-exam-study-stay up-games-movie.


Isi masa.
Guna tenaga muda.
Kesihatan guna sebaiknya.
Suruhan Allah jangan lupa.

Minta semua  pada Allah,
Jangan tunggu susah baru cari sejadah.
Allah tak pernah pilih waktu untuk mendengar rintihan hamba-Nya,
Tapi manusia selalu memilih waktu untuk berdoa pada pencipta mereka.


Tipkal manusia.
Takkan merasa nikmatnya sihat sehinggalah dia sakit.
Takkan merasa bahagianya waktu lapang sehingga dia sibuk.
Takkan merasa kepentingan untuk bangun sehinggalah dia jatuh.


Lari dari tipikal yang hakikat,
Jadi hamba yang taat.


Survive. Endure. Till the end.


Rabbi Yassir wa la' tuassir. Rabbi tamim bil khair.

Sorry, i forgot the source.


Yeah,,
Exam is just around the corner,

So does death.


Mati itu bukan rahsia, yang rahsia adalah bila. 


Till then :)







Resepi Kehidupan



Assalamualaikum.


Dulu-dulu, standard la main masak-masak. Kutip-kutip daun, tumbuk guna batu. Budak kan. Sampai la satu hari terkutip daun pahit and lepas tu makan nasi guna sudu sebab tangan rasa pahit amat =.= Lepas tu stop main masak-masak tipu-tipu.



Kita main dekat dapur betul.


Masa kecik kalau tolong mak buat kuih atau kek, mesti jadi tukang licinkan bekas adunan tu. Tak payah cakap dulu. Sekarang pun =.= So, melalui pemerhatian dan rasa, rasa butter dan gula yang telah dipukul adalah sedap. Dan pada masa tu, sebagai seorang kanak-kanak comel, I wonder, macam mana rasa butter dan gula yang kita kacau atas dapur, guna api, dalam kuali.

Where's the sugar?

Disebabkan perasaan ingin tahu yang tinggi, seorang kanak-kanak comel berada di dapur bersama sudip dan kuali. Dia buka api dapur dan memasukkan butter dan gula ke dalam kuali, mengharapkan suatu penemuan baru yang awesome. Tapi tidak. Hanya ada asap dan campuran butter dan gula yang mengeras dan melakat di kuali. *muhun jangan tiru aksi ini*



Mengeras. Melekat.  And yeah,, kuali umi.



Kanak-kanak comel tersebut pun cepat-cepat memberus kuali dan menghilangkan segala bukti. Dan selepas itu, tiada lagi ekperimen butter dan gula dalam kuali atas api. Serik baq hanggg .



Caption?



Okay. itu cerita dulu. Cerita yang tak pernah cerita kat sesape.



Sekarang bila dah besar ni, dah makan macam-macam jenis makanan, dah jumpa macam-macam jenis orang, dah tengok kat tv macamm-acam jenis masakan, rasa kelakar bila ada orang argue pasal kunyit dan garam. Yang mana nak letak dulu kalau nak goreng ikan? Kunyit ke garam?



It just mehhhh =.=



Setiap orang ada cara tersendiri untuk buat sesuatu benda. Tak kisahla nak letak mana dulu, garam ke kunyit ke yang penting ikan tu boleh makan. Lain la kalau dia nak masak dulu ikan, lepas tu baru siang tu bolehla nak argue sambil tumbuk sambal belacan. Sambal lain pun boleh. Okay,, enough.



Kesimpulannya, elakkan perbalahan yang tidak perlu seperti pebalahan kunyit dan garam atau dalam erti kata lain perbalahan kecil-kecilan. Hormati perbezaan sekiranya ia tidak membawa kemudaratan.  Dan perkara ni bukanlah hanya untuk bidang masakan je. Tapi untuk kehidupan.




It is okay to comment and complain in a right way, not comment and complain to say that your way is the only right way exist.


Dalam hidup, 
Yang indah itu gula dan butter, 
Yang duka itu garam dan pepper.

Memang realitinya orang mahukan yang indah belaka,
Tapi tanpa garam dan pepper, tanpa duka,
Cukupkah perasa?





Note: Abaikan kalau macam tak jumpa kesinambungan. Hoho. K bai.


Menjadi



Assalamualaikum.


Tengok budak-budak kecik memang melting. Kalah coklat dalam oven. Nak-nak kalau kembar. Melting kuasa dua.


Macam boleh tambah dalam collection strawberry stuff.. ehhhhhhhhh





Balik rumah-cuti. Pergi kenduri. Jumpa anak jiran dekat sini. Kembar. Dua-dua lelaki. Pakai kopiah. Umur dalam 5-6 tahun. Duduk atas kerusi makan- sambil goyang-goyang kaki. Comel kuasa lapan.




"Sekolah kat mana?"


"Tadika KEMAS"


"Kembar dah hafal surah apa?"    my mom tanya since mak dia memang ajar mengaji rasanya


"Surah Al- Lail, Surah Dhuha, Surah Yasin....................."


*Nganga*


*I wonder in the future,, will I have..................*

****************************************************************

Be the person you want to be with,
If you want to have a good friend, be one.
If you want to find a nice person, be one.


Be the person you want your child to be,
If you want a good child, be one.
If you want your child to be a successful person here and hereafter, be one.


Be the person that you want to be, 
Not the person that others want to see. 



********************************************************************




Orang kata ni tanda nak dapat adik. Betul ka?


**************************************************************


Terfikir...


Berapa ramai yang sedar sebelum mencari kena menjadi?
Nak cari kawan yang baik, kena jadi kawan yang baik dulu.



Berapa ramai yang sedar semua bermula dari sendiri?
Nak yang baik tapi buat tak mahu.



Berapa ramai yang sedar masa depan dipengaruhi hari ini?
Tapi tetap buat tak tahu.



Memang hakikatnya 'berapa ramai' itu terlalu subjektif untuk diberi jawapan.
Tapi mungkin boleh dimulakan dengan soalan,
"Sedarkah aku sekarang atau masih di awangan?"





Nota kaki: Cakap pasal melting teringat pulak, "Some people are worth melting for" :)



Review Ringkas (?)


Assalamualaikum.


Review ringkas 2013.


Ehem... pertama sekali haruslah kita cerita pasal gigi. Sebab? Gigi sebahagian dari hidup dan memang itu yang dihadap hari-hari =.= Naik tahun dua silibus dia makin dasyat dan subjek paling lejen adalah operative technique sebab dia ada 13 credits serta menguji skill, mental, fizikal dan tahap kesabaran. Dalam subjek ni segala yang melibatkan praktikal akan diajar contohnya nak tampal gigi. 


Ada dalam lebih kurang 12 task yang kena buat dan setiap task ada 3-4 steps yang perlu dicompletekan. Setiap step pulak ada requirement yang kena ikut. Habis satu step, dapatkan tandatangan dan lepas tu baru boleh teruskan dengan step lain. Kalau tertinggal satu step atau terlupa nak tunjuk dan dapatkan tandatangan untuk step sebelumnya, kena buat semula atau dapat tanda soal.


Mula-mula kena kumpul gigi. Siap classify baqq hanggg. Sampai tercabut sticker.

Lepas tu susun sampai jadi satu set.


Pandangan depan. Say cheeseee. Ish.. comot.

Dalam lab ni, standard la kalau kena marah, stress, kena re-do, rasa mcam mata masuk habuk dan segala macam rasa lagi. Tapi kita kena hadapi dengan tabah walaupun rasa macam nak lari tak cukup tanah. *kalau boleh*. Tapi sebenarnya, seronok buat benda ni. Masa ni lah nak praktis betul-betul sebenarnya. Masa ni lah nak praktis sabar. Masa ni lah nak tahu siapa kawan yang betul-betul kawan.


Kawan dalam practical lab. Sampai sekarang takda nama. haha. (gmbar google)

Say aaaaaaaaaa... (pun gambar google)
Sebab apa gambar google? Sebab tak pernah bawak masuk handset dalam lab. Budak baik katakan. Haha. *Sila percaya*

Radiograph untuk rawatan akar.

Nak menempuh semua ni sensorang? Memang tak mampu. I'm glad I am surrounded by good friends and of course,, million thanks to mom and dad. They are always there for me,, every moments. And above of all, I have HIM. :) Yeah, we have HIM.


Siapa cakap dentistry lagi senang dari medik sila betulkan persepsi. Dentistry tak senang tapi tu tak bermaksud medik lagi senang dari  dentistry. Semua benda ada pros and cons sebenarnya.  So, kepada adik-adik yang nak ambil dentistry sebab rasa dentistry lagi senang, sila cari reason lain. Cari reason lain, bukan course lain. Baca elok-elok naa...  Nak buat apa-apa pun, kita kena ada reason yang kukuh sebab in the end, reason tu yang akan menyebabkan kita bertahan dan kuat menghadapi apa jua cabaran. :)


Dah habis cerita pasal belajar. Cerita satu subjek cukup. 11 subjek lagi kita simpan. 


Sambung pasal birthday pula. Birthday tahun lepas paling terharu sebab dapat kad besar amat dan dua kek. T.T Dan ucapan birthday paling lejen ----> "Malula nak cakap" *ulang ayat sama dekat doploh kali =.=


Kad gergasi,


Yummy.

Rasanya macam ni jelah yang boleh dikongsi. Lulz.. Yang pahit, masin tawar dan masam kita simpan tempat lain. Tak menarik untuk diabadikan. Haha. Till then..



Nota kaki: Warming up entri.




Copyright © : Blog missha-tulis. All Rights Reserved.