Lemas



Assalamualaikum :)


Hai. Yeay. Cukup empat bulan takde entri termungkir semua janji. I'm so sorry. April was a miserable month. A total miserable. Itu pertama kali rasa diselubungi awan negatif sampai kesudah tak jumpa cahaya matahari. Masa tu baru faham quote motivasi tu tak setiap masa bagi kesan. Segala kata motivasi nampak macam fantasi, bukan realiti. Motivasi = motibasi. Nampak orang post atau tweet kata-kata motivasi, skrol laju-laju sebab tak nak baca. Rasa maca tu karut. Tipu. Waktu macam ini, memberi semangat pada diri sendiri ibarat menipu diri sendiri.  Waktu ni jugak, memang kita akan jadi tak kisah dengan apa yang akan jadi. Hidup follow the flow. Nak stress pun dah penat. Rasa macam diri ni bukan setakat broken, tapi dah shatter jadi debu.


Entri ni khas untuk sesiapa yang tengah tak jumpa jalan, yang tengah down, yang dah tak tahu mana kiri mana kanan, yang rasa semua quote dan kata-kata motivasi tu semua mengarut dan tak boleh pakai dan yang nak bangun tapi tak mampu.


Here, take my hands :) Kita jalan sesama okay. 


*********************************************

Petama sekali, it is okay to feel down :) That means we are living our life. Tak salah nak rasa teruk. Tak salah nak rasa sesat. Tak salah nak rasa penat. Tak salah pun nak berhenti sekejap. Tak salah kalau menangis. Tak salah kalau jatuh. 

Cuma..... jangan lupa lepastu kena bangun. Lap air mata sambung jalan. Kalau rasa teruk, kena abaikan. Itu hanya perasaan. Kalau sesat, cari jalan. Kalau penat, kuatkan semangat. Tiada orang lain boleh paksa kita. Nak jalan atau berhenti bergantung pada diri. 


Sekarang,, kalau nak menangis, menangis dulu. Menangis puas-puas. Kalau ada seseorang yang boleh jadi tempat cerita untuk tenangkan perasaan, boleh pergi cerita dulu dekat orang tu. Kalau rasa tiada orang akan faham perasaan down tu, cerita dengan Tuhan. Yup, memanglah Allah dah tahu. Tapi sweetkan,, walaupun Dia dah tahu semua benda, Allah tetap sudi nak dengar bila-bila masa tak kisah apa pun yang kita nak cerita.


Ok dah pergi nangis dulu, kita tunggu. *hulur kotak tisu*


................................


Dah? Good job. *pat shoulder*


Sekarang adalah part motibasi. Iye, bunyi pun boring kan. Nak baca pun malas. Lagipun semua klise. Mula-mula suruh stay strong. Dia tak tahu ke sekarang ni kita memang tengah stay strong? Dia tak nampak yang kita dah lama tahan air mata dari keluar? Dia tak nampak yang kita dah lama pura-pura gelak?

Selain stay strong, be positive adalah antara kata-kata motivasi klise. Ingat positif ni boleh kutip tepi jalan keww huhuhu. Tak semua orang boleh dapat caj positif tetiba macam tu. Benda ni kena develop. So, marilah kita kumpul molekul positif tu sesama okay? :)



***************************

Dalam hidup ni, tiada siapa suka jatuh. Tiada siapa suka berada di bawah sepanjang masa. Nampak lopak pun kita elak, lemas di laut mestilah kita taknak. Tapi kadang-kadang sedar atau tidak, bergelumang dengan ombak, tak perasan kapal dah rosak. Kapal tenggelam dan kita jatuh ke laut dalam. Ditelan gelap, semua nampak hitam.


Dasar laut tekanannya tinggi. Itulah ibaratnya tekanan yang kita hadapi. Kesilapan ramai orang ialah membiarkan diri terlalu lama tenggelam. Terlupa berpaut untuk bertahan dan kembali ke permukaan. Terperangkap dalam kegelapan di dasar lautan. Menghampiri titik akhir kejatuhan. Terbayang kehancuran. Terbayang pengakhiran. .


Tapi hidup tidak berakhir di dasar lautan. Selagi jantung berdegup, selagi itu kita hidup.


Bila berada di dasar lautan, ada dua jalan penyeselaian.

Satu. Cari tempat berpaut untuk bertahan. Jangan cari ciptaan tapi cari Tuhan. Moga cahaya Dia dapat menerangi kegelapan dasar lautan. 

Dua, pilih antara tenggelam sia-sia atau tenggelam untuk membawa pulang mutiara.


When there is no struggle, there is no strength. 


*********************************


Tengah down ni, kita rasa kita dah sampai breaking point. Rasa kosong. Hollow. The only thing left is 'follow the flow'. But lemme tell you a good thing. 

This is not your breaking point yet. Yeay!! 

How do i know? 

Cause Allah does not burden a soul beyond its ability to bear. :)

So, what is this condition?  It is a situation where you need to find your hidden strength which can only be found when you travel downwards. And the thing that you found while travelling act as booster for you to move forward therefore you can improve yourself and be a better you in the future. :) 
-Yes, i made this up to comfort you but it works rite? *please say yes*


Poin utama adalah .... nak tenggelam boleh. Sampai dasar laut lapisan ketujuh puluh pun takdehal kalau mampu. Tapi menyelam jangan selamanya. Menyelam sekejap cari mutiara takpe :) 




No grit, no pearl. Korang tahukan mutiara terbentuk hasil tindakbalas tiram apabila pasir termasuk dalam diorang? Bila pasir masuk dalam tiram, tiram akan rasa sakit so dia akan keluarkan bahan untuk meliputi pasir tu. Proses ni berterusan selama bertahun dan terhasilnya mutiara. Boleh google kalau nak tahu backhidden story sebiji mutiara yang cantik 


Too much words and metaphor i think i shud stop.


I hope you get at least one small tiny particle of positive molecules from this not-so-interesting entry. Together lets move forwards. Okay, mungkin sekarang tak cukup kekuatan lagi. But promise me in 24 hours after you read this, you already moving forward and one tiny step is count!


See you! (with your pearl of course)  ^_^



Till then :)







Hard way

Assalamualaikum. :)

Hai. Hope everyone is doing well. Just started sem 2.2. Baru dua hari sebenarnya tapi rasa macam duploh hari. Hmm


************

Aku tak tahu orang lain tapi aku rasa aku ni jenis belajar yang 'hard way'. Selalu juga aku persoalkan kenapa orang lain macam senang je, kenapa waktu aku segala benda nak jadi.


Contoh paling lama aku simpan. Class II restoration. (tampalan gigi)


Gambar contoh. Tampalan tu nama amalgam. Bila lokasi tampalan tu berada antara gigi, dia dipanggil tampalan Class II.  Kes kita lebih kurang macam ni, tapi gigi geraham dan kaviti dia besar sikit. Kaviti tu lubang dekat gigi.



Pertama kali buat Class II restoration dekat patient - redo cracked amalgam. Macam biasa, buang tampalan yang lama, bersihkan karies dan tadaaaaa, kaviti besar amat. Semakin besar kaviti, semakin adrenaline tinggi. Tiba-tiba bleeding. Double adrenaline rush. "Weh aku dah perforate pulp ke?" Serius gelabah. Ambil cotton pellet. Tekan dalam kaviti. Panggil doktor.


"Doktor, saya rasa saya terperforatekan pulp." Muka bersalah.

"Meh saya tengok."


Diam.


"Saya rasa ni gingiva bleeding je. Awak arrest dulu bleeding."


Maka, berusahalah hentikan pendarahan menggunakan local measure. Pressure. Tekan cotton pellet. Tukar. Tekan lagi. Tukar.


"Doktor,.. kenapa darah tak berhenti lagi?"


Klinik aircond, tapi panas. Peluh tak payah cakap.


"Okay takpe. Cuba guna ferric sulphate pula. Dah berhenti nanti terus packed amalgam".


Ulang lagi benda yang sama. Tekan cotton pellet. Cuma kali ni dip dalam ferric sulphate.


Alhamdulillah. Darah berhenti. Apply matrix band. Packed amalgam. Bunyi macam happy ending kan tapi tak.


Bleeding. Again.


"Make sure amalgam takde darah. Packed sampai siap, Takpe, saya tunggu." - doktor


Dipendekkan, cerita, siap packed amalgam. Tapi still, ni bukan ending. Amlagam dislodged masa buka matrix band of course sebab tak packed betul-betul - kerja nak cepat je dan gelabah takut bleeding.

Dan senang kata redo. After all the hard work. Redo.

Masa tu terharu doktor tunggu. Lagi terharu patient pula yang kesian kat kita. T.T


********************

Another case. Class II. Sama. Kaviti besar. Jarang dapat kaviti comel-comel sehari boleh buat tiga empat tampalan.

Belajar dari tampalan lepas. No bleeding. Packed amalgam padat-padat. Carved cantik - cantik. Buka matrix band elok-elok. and yeay! Siap. Doktor datang suruh cek high bite. Dengan eksaitednya terus suruh patient cuba gigit nak tengok tinggi ke tak tampalan.

Satu saat.
Dua saat


"Okay, puan buka mulut saya nak tengok."


Dan apa yang nampak lepas tu adalah cracked line dekat bahagian amalgam  yang tinggi.


"Doctor, amalgam fractured when i asked patient to bite to check the occlusion"


Doktor gelak. Serius dia ketawa.


"It's okay. This happens. That's why you need to check first after you finished. It's okay, this is a part of learning, but still you need to redo."


Masa tu tak sedih. Doktor sangat baik comfortkan kita. Tapi rasa bersalah. Bersalah dengan patient. Pandang patient. Senyum. Doa dalam hati. Explain.


Lepas tu memag ingat benda ni sampai bila-bila

***************
Living proof of Murphy's Law?? . Hahaha.

Kenapa aku nervous masa gingiva bleeding sebab waktu aku assist partner, aku tengok orang, tak pernah aku nampak ada bleeding masa buat tampalan melainkan kalau pulp perforate. Flow diorang memang buku teks, caries free, cavity prep, restore, check high bite and discharge. So benda tu tak pernah pun aku expect terjadi. Padahal logik la kan. Memang salah sendiri. 

Kalau jadi apa-apa dalam klinik, confirm lepastu down ada awan mendung mengiringi atas kepala. Rasa macam tak competence. Rasa maca loser. Lepastu mula la nak persoalkan, kenapa time aku je semua benda pelik nak jadi? Dah la benda tu benda simple je. Benda simple yang jadi complicated. Benda yang tak patut jadi tapi jadi. So obviusly memangla salah sendiri.


******************************



Belek-belek jumpa ayat ni. Ayat ni tak pernah tak dalam. Tak pernah tak basah. Tak pernah tak mengingatkan.



Lega,
Bila rasa Allah yakin dengan kita.
Saat diri sendiri hilang percaya.


***********************

Lepas tu, setiap benda yang jadi , cuba pandang dengan sisi baru. Mungkin ada yang kata. "Eleh nak sedapkan hati sendiri la tu."


Well, tak kena tak tahu, Kasut nak? Eh jangan la lari... Kita nak bagi kasut nak suruh awak try duduk kat tempat kita ni. Tengok rasa apa.


Kalau ternampak atau tahu ada orang lain yang kena belajar "hard way" ni, hati mesti terdetik, untung dia dapat belajar lebih. Untung dia Allah sayang lebih :')


Belajar cari pelangi dalam setiap titisan air yang terkena panasnya mentari.


****************************

Maybe i'm not competent (yet) but i'm capable to go through this. 
*Senyum*



Till then.
Doakan budak sedang belajar.




Initial D # 2


Assalamualaikum :)

Hai!


Alhamdulillah, setakat ni masih mengekalkan sebulan dua entri. Doakan untuk bulan-bulan akan datang maintain walaupun entrinya bertaraf laut dalam. =.=  Masa tengah-tengah cari idea nak tulis apa, i came across entri Mac tahun lepas tajuk Initial D # 1. So, mehla kita sambung hokay. Setahun baru nak sambung. Lulss.



*********************




Prostho Clinic, pm.


"Doktor, saya nak minta sign. Patient saya FTA."


"Kenapa FTA?"


"Tak tahula doktor. Pagi tadi dia kata boleh datang. Tiba-tiba dia call tadi tak dapat datang pula."


"Takpela. Nak buat macam mana. Sini folder"


Bila doktor kata takpela rasa macam terharu sangat. Rasa macam doktor sangat memahami. Rasa beban macam berkurang. Dan, perbualan tersebut masih belum tamat.


"Kena doa banyak-banyak. Hati manusia tu Allah yang pegang. Patient tak dapat datang tu, kita tak bolehla nak paksa kan? Tapi kita boleh doa. Doa supaya patient boleh datang. Doa supaya urusan patient, dia nak datang jumpa kita dipermudahkan. Hm.. hubungan denga Allah jaga tak?"


Diam. Padu,, menusuk kalbu.


"Malam-malam bangun tahajud. Cuba, walaupun sikit. Jaga hubungan dengan Tuhan. Insya Allah , urusan kita dipermudahkan. Lagi satu, minta mak ayah doa. Doa mak ayah sangat penting."


Terbayang wajah parents. Dan lepastu tak ingat dah doktor cakap apa sebab mengelamun rasa teruknya diri sendiri sobsss.



*************

Situasi ni selalu terbayang semula dalam kepala. Satu, jarang doktor tak marah bila patient FTA. Dua, kata-kata doktor memang serius ingat sampai bila-bila. Lepas kejadian tu bila patient tak datang terus terbayang "weh banyak gila ke dosa aku."  Nangis.


*******************************


Pengajaran boleh dapat dekat mana-mana. Peringatan ada dekat mana-mana. Sama ada kita sedar ataupun tidaak. Itu pentingnya muhasabah. Reflection. Tengok diri sendiri. Melalui muhasabah, kita boleh tahu apa silap kita, kesan kelemahan kita.  Dengan mengakui kesilapan, kita boleh improve. Dan dengan mengakui kelemahan, tiada orang boleh gunakan kelemahan tu untuk menentang atau mengecilkan kita. Sebab apa? Sebab kita tahu kita sedang berusaha untuk menjadi lebih baik dan takkan berada di tempat yang sama bila orang memperlekehan kita. :) 


Dan dalam setiap hari-hari yang berlalu, pastikan ada benda yang kita dapat jadikan pengajaran - sekurang-kurangnya satu. Setiap pengalaman ada pengajaran. Dan semua ini baik untuk tumbesaran mental dan spiritual. Jangan fizikal je membesar yeeeee. Hihi


*************************


-Prostho atau nama penuhnyaa Prosthodontics adalah satu bidang dalam Pergigian berkenaan gigi palsu.

-FTA - Fail to attend.

Gambar dulu-dulu.


**************************

Kalau orang lambat datang jumpa kita, datang lambat meeting yang kita buat atau patient lambat datang, cek balik diri sendiri,, kita pernah buat dekat orang lain benda yang sama tak  atau kita ni jenis lambat jumpa Tuhan setiap kali azan?





Till then :)
May Allah ease our journey.




Double You


Assalamualaikum.


Hari ni kita nak cerita satu benda mula huruf W.




Wattpad.


Entah macam mana boleh terjebak. Okay. Wattpad ni memang tempat orang kongsi cerita atau hasil karya. So, tulis lah apa-apa pun, sebab semua orang dekat situ memang tulis cerita diorang sendiri. Kalau kelaut tu bukan sorang-sorang la. Hihi.

Posted on 7th January on facebook.

So yeah, i started writing stories dekat Wattpad. Tapi, pemalas nak update tu Allah je la yang tahu. Takdepun update sebulan sekali. Februari haritu tak update pun. T,T Kena sabar dan tabah menunggu update dari iolss. Memang kalau boleh nak je update cecepat tapi,.. kita takda masa. *alasan tipikal* Bila dah ada masa, tetiba takda idea pula. *alasan tipikal kedua*


Lepas tu kan, ada la satu dua entri yang samaa dengan blog walaupun perancangannya taknak tulis benda yang sama. Heee. Entri yang sama tu puisi. Saja ambil yang dah tulis buat pioneer kat wattpad.



Kenapa tak tulis je kat blog? Kenapa Wattpad?


Satu- Sebab wattpad tu memang tempat orang tulis cerita.
Dua- Senang nak keep track hasil kerja kita. *walaupun setakat ni baru sikit haha*
Tiga - Sebab segan dah merepek banyak kat blog, kita mengarut dekat wattpad pula heee
Empat - Boleh baca banyak cerita dekat wattpad
Lima - Tambah tempat untuk escapism



Published works.




Insya Allah lepas ni rajin update. Hihi. Lagipun rasa nak tambah satu lagi work baru. Doakan :) Btw, nah kita share Keliru bab satu. Bersama tulisan cakar ayam. *ayam tengok pun lari*







Till then :)
Jangan lupa sign up Wattpad!
And follow kita HAHAHAHAA


Kbai. ^^




Sekilas


Assalamualaikum.


#pandangbelakang


********************************************


Satu

"Dr, partner saya nak restore 36. ICDAS code IV occlusal. Dr nak tengok dulu ke?"

Mulakan klinik pagi tu dengan semangat berkobar-kobar. Tapi.........

"Lepas ni nak buat apa lagi?"


Kepala terus fikir patient ni patient mana dan apa lagi treatment plan dia. Patient partner tak semua kita boleh ingat.

"Emmm..." Gagap. "Fissure sealant rasanya."

"Mana operator awak? Dah sem berapa dah ni takkan tak faham lagi. Operator datang la dulu present apa nak buat. Kita kalau boleh nak trust you all. Nak youu datang bincang kes bukan you buat apa yang kitaorang suruh. Tapi kalau macam ni susah la."

"Saya tak faham la you all ni. Dah besar pun tak boleh fikir ke? Benda ni patut you boleh fikir sendiri. Datang, present kat kami, pt nama apa, umur berapa. Kitaorang maybe tak boleh ingat patient korang nama apa. Berapa ramai pt kami tengok. Tapi kau tu, tu patient kau. Ke kau memang tak kisah nama dia apa yang kau tahu nak tengok gigi dia je?"

Diam. Terpukul hati. Pukul motivasi.


Kadang-kadang lupa. Patient ada nama. Bukan sekadar diagnosis sahaja. Kita berbincang tentang sakit yang manusia ada. Bukan kes semata-semata.



*****************************

Dua. 


Charting. Second last tooth.

"Ulang semula ICDAS 46"

"ICDAS II?"

"Apa defintion ICDAS II?"

Mulut pun laju 'baca' definition ICDAS 2.

"Ni lah you all. Menghafal je kerjanya. So yang ni ICDAS berapa?"

"Tiga. Sebab ada cavitation."

"Ni you tahu ke you teka?"

Diam.

"I nak u charting semula. Make sure kali ni takde silap"

Charting semula. Dan present. Okay. Smooth, tapi tak habis sampai situ.

"You ni ICDAS pun salah. Cuba bayang kalau nanti you misdiagnosed something yang serius. You bayangkan pula keadaan patient you. You tak kesian ke kat patient datang kat you alih-alih you buat silly mistake macam ni. Tak rasa berdosa?"

Tak rasa berdosa?

*Nangis*

Ilmu itu datang dengan tanggungjawab.



*******************************************************


Dalam klinik, hari-hari belajar. Tak salah sendiri, belajar dari salah orang. Yang penting belajar dan terus belajar. 

Kena ingat selalu, yang kita jumpa pesakit, manusia,, bukan kes semata-mata.

Dan banyakkkkk lagi benda yang jadi yang perlu diambil pengajaran dan muhasabah diri. Mungkin akan datang tulis lagi. Mungkin.

***********************************

Doa.
Moga terus kuat.
Semua ilmu disemat,
Ikhlas dalam setiap apa yang dibuat.


Till then 




Stitches


Assalamualaikum.


Hai! :) Februari dah nak habis. Dua bulan ni apa yang dah progress? Hmm *fikir*


Alhamdulillah dah sem baru. Yeay! Entri kali ni kita flashback sikit. (ataupun lebih dikenali cerita basi, ehem)


Sem lepas ada subjek elektif. Sebelum masuk sem, lecturer bagi briefing dulu tentang subjek elektif ni. Subjek ni wajib diambil masa sem 1 tahun empat. Untuk subjek elektif, kami kena pilih satu aktiviti yang tak pernah dilakukan atau pilih aktiviti yang kita nak belajar untuk dilakukan semasa cuti semester. Setiap progress aktiviti kena ambil gambar, dan kena sediakan satu report tentang aktiviti yang kita pilih tu. Tapi, aktiviti yang dipilih mestilah tiada kaitan dengan pergigian. Dan ini lah yang best! 


Bila naik cuti sem, kita kena tunjuk progress yang kita dah buat dan sediakan report. Nak sediakan report tu kena consult lecturer. Nak consult lecturer ni tiada masa yang spesifik pun , kena cari masa. Yang penting, consultation yang wajib tiga kali dan sesi consultation tu ada markahnya.


Macam-macam aktiviti yang dipilih. Ramai yang pilih menjahit dan memasak. Ada juga yang pilih nak belajar gitar, belajar kereta, dan bela ayam. Me? i pilih cross stitch :)



Ni cerita lilo and STITCH. 


So, apa cross stitch ni sebenarnya? Cross stitch ni adalah silang pangkah. Kita akan guna jahitan silang pangkah menggunakan pelbagai jenis warna benang untuk membentuk satu gambar atau pemandangan. Cross stitch ni ada jarum, benang dan fabrik dia sendiri.


Kenapa pilih cross stitch? Satu, mestilah sebab tak pernah buat cross stitch. Ni syarat utama nak pilih aktiviti. Hihi. Dua, masa kecil dulu selalu tengok umi buat cross stitch tapi sebab masa tu kecil lagi, just tengok je, tak pernah cuba buat. Lagipun, umi pernah cakap cross stitch ni hobi dia. So kita pun teringin nak cuba apa yang umi suka and of course, umi boleh jadi instructor kita yeay!




Masa tu ada juga terfikir nak belajar menjahit baju kurung sebab masa tu iolss tak pandai jahit baju kurung tapi bila fikir balik macam cross stitch lagi senang boleh duduk lepak depan tv sambil buat. Kalau pilih menjahit, kena cari tempat belajar, kena bayar and kena keluar rumahh. T.T Me is so lazy. Hiks.


Barang-barang cross stitch ni beli online. Ada jugak cari kat kedai tapi sekarang ni dah tak banyak kedai yang jual. Kalau ada pun, design tak menarik.


Ni design kita pilih. :)

Dua design ni nampak macam senang untuk amatur, menarik dan kena dengan jiwa. Tema: makanan dan kebebasan. Makanan adalah keutamaaan. Food lover here!


Design satu: Cupcake. I loveee cupcake sebab tu i pilih design ni.  For me, cupcake ni menggambarkan frasa "less is more". Frasa ni adalah satu frasa yang sangat bagus yang mana ia menggambarkan tentang kesederhanaan tetapi cukup. Macam cupcake, satu gigitan je, kita boleh rasa manis, fluffy, sedap, lemak dan berkrim. Kita tak perlukan sebiji kek nak rasa semua tu. Satu cupcake dah cukup.



Instrument and material. Hee. Yang atas kanan tu design. Dalam tu ada colour code dan jenis-jenis jahitan. Yang kiri tu printed fabrik. Kita jahit atas fabrik ni la. Bawah printed fabrik pun ada code colour jugak.





Gambar yang kiri sekali tu sebelum jahit. Dia dah siap printed ikut colour coding. So, kita just tinggal jahit ikut warna yang sebenar berdasarkan code colour pada design. Gambar atas dan bawah ni adalah progress jahitan sampai siap.

Yang kanan sekali yang dah siap!

Kalau tengok yang dah siap tu, dia tetap macam tak siap sepenuhnya sebab still ada garisan dan colour code dekat bawah. So, cara nak hilangkan dia, kita kena basuh tapi basuh guna soft detergent sahaja. Belakang fabrik kita kena iron sikit bagi benang tu kemas dan jahitan kita takdela terbuka nanti.


Urutan gambar mengikut arah jam.

Kiri: Sebelum jahit
Tengah: Dah siap jahit
Kanan: Dah siap basuh


Deign kedua belon panas ni makin mencabar nak jahit, Makin malas pun ye jugak. Hmmm. Design kedua ni dipilih sebab memang dah lama teringin nak naik belon udara panas. Selain tu, belon udara panas ni menggambarkan kebebasan dan adventure. Naik belon udara panas ni, kita takkan tahu dekat mana kita mendarat, tapi kita boleh kawal ketinggian dan kelajuan dia. Dan ini boleh dikaitkan dengan frasa "follow the flow", cuma dalam kes ni, kita boleh tentukan flow tu. :)


Kenapa pilih dua design? Sebab, lain design lain cabaran dia. So, sebagai orang yang baru nak belajar, kenala variasikan sikit cabaran tu kan?


Progress. :)

Masa mula-mula buat cross stitch ni memang excited. Tapi lama-lama, dia memang menguji kesabaran lepas tu rasa macam "Eee. bila nak siap ni".  Memang tabik spring la dekat peniaga yang jadikan cross stitch salah satu mata pencarian. Nak buat cross stitch ni memang perlukan patience and passion. Gittueww. Kalau tak berhabuk tepi dinding jelah cerita dia.  


Kepada sesiapa yang nak merasai satu pengalaman yang baru, silakan mencuba cross stitch. Insya Allah, tak menyesal. Yang penting, design pertama tu kena siapkan dan framekan cantik-cantik. Lepas tu, decide sama ada nak buat cross stitch lagi tak pada masa akan datang. Kalau taknak buat dah, at least ada dah satu hasil cross stitch untuk tatapan anak cucu kemudian hari. Hihi.






Dalam hidup ni, kadang-kadang kita tak sedar kita dah terlampau selesa buat perkara yang sama. Sekali-sekala kenala juga keluar dan cuba sesuatu yang baru. Mana tahu, boleh jumpa hobi baru atau discover bakat yang baru. By the way, kita dah belajar jahit baju kurung masa cuti sebelum masuk sem dua. Yeay! Satu wishlist dah boleh potong.



Korang pun jangan lupa cuba buat sesuatu yang baru! :)




I may know how to stitch,
But the cut you left behind,
Leave a scar, 
Forever.

Time won't heal,
My heart? i'll seal,
It is not a deal,
It is  just what i feel.




Ten




Assalamualaikum.


Dari diari curi:



******************************

"Pernah terfikir tak?"


"Apa?"


"Umur dah makin tua tapi aku rasa banyak lagi impian aku yang tak tercapai."


"Maksud kau?"


"Weh ayat straightforward macam tu pun nak kena ada maksud ke?"


"Takdela. Aku nak penjelasan supaya aku tak salah faham. Nanti kau cakap pasal benua aku cerita pasal hutan"


"Hm.. Maksud aku  macam ni. Aku rasa semua orang ada benda yang dia nak capai. Ada benda yang dia nak buat. Ada sesuatu yang dia nak jadi. Kadang-kadang senarai tu terlampau banyak dan ada yang sampai tak terbuat. Aku pun macam tu juga. Ada benda yang aku nak capai."


"Contohnya?"


"Kau tahukan aku suka fotografi. Aku teringin nak ada satu syarikat yang menawarkan servis dan pakej fotografi yang tak sama macam orang lain. Kalau ikutkan, banyak dah benda yang aku dah plan ke arah nak merealisasikan impian aku tu tapi kau faham je la kan, jadual kelas kita tak macam orang lain. Kita ni kadang-kadang nak makan pun kena cari masa. So, impian tu setakat ni habuk je. Hanya dalam kepala. "


"Aku pun ada jugak impian yang masih tak tercapai. Aku suka travel dan impian aku nak pergi semua pulau yang ada kat Malaysia ni. Tapi setakat ni aku pernah pergi Langkawi dengan Tioman je."


"Dah tu cemana takkan nak mereput macam ni. Hmm"


"Nak tahu satu benda tak?"


"Apa?"


"Masa asasi dulu, housemate aku ada ajak aku teman pergi satu talk motivasi. Walaupun macam malas, aku pergi jugakla teman dia. Tapi, tak sia-sia aku pergi tu. Dalam talk tu, pakar motivasi tu ada bagi satu tip nak merealisasikan impian kita."



"So, apa tip dia?"



"Tip dia, tulis sepuluh benda yang kita nak capai dalam masa setahun atas satu kertas kecil, lipat, tulis tarikh serahun lagi kat kertas tu dan simpan elok-elok dalam satu tempat yang kita takkan lupa nak cari semula nanti."


"Kau pernah buat?"


"Pernah. Baru tahun lepas mula. Haha"


"Seriously? So, apa hasil dia?"


"Hm.. Alhamdulillah. dapat lebih separuh. Ingat DSLR yang aku baru dapat haritu? Tu salah satu wishlist aku."


"Tapi kan, maca tak percaya je"


"Aku pun mula-mula dengar macam rasa tahpape jugak. Betul ke benda ni? Tapi penjelasan orang tu macam boleh diterima.  Dia kata, bila kita tulis apa yang kita nak, minda bawah sedar akan secara tak langsung bekerja untuk capai apa yang kita nak. Tapi lepas aku dah cuba setahun ni, aku belajar satu benda."


"Apa?"


"Bila dah tulis, dia bukan sekadar tulis je. Bila ada peluang kita kena grab. Maksud aku, kita still kena workhard jugak. Benda tak datang percuma. Takde benda senang. Contoh macam haritu, aku tulis nak pergi bengkel chess. Tapi berapa banyak bengkel waktu hari minggu aku tak pergi sebab malas. Padahal banyak je bengkel chess orang ajak. Dan akhirnya tu salah satu wishlist aku yang tak dapat.  Nampak tak kat situ aku kurang usaha, dan nampak tak kat situ apa yang jadi?"


"Okay. Faham."


"Lagi satu jangan lupa. Usaha dah. Doa mesti jangan lupa"


"Hm... pinjam pen jap. Nak tulis."



*********************************************


Setahun kemudian


"Weh, kau dah buka belum wishlist?"


"Dah. Kau?"


"Dah juga. So, macam mana?"


"Lima. Kau?"


"Tiga. Jangan lupa tulis yang baru. Buka sesama tahun depan"


"Orites"


***************************






Let me tell you a secret. I'm a professional dreamer. Oh! Now it's not secret anymore. 





Till then.

*Dedicate to :  you know who you are :) Thank you <3*



Nicky



Assalamualaikum. Hi!


Alhamdulillah dah habis exam and yeay! Cuti seminggu (je). Sebelum balik rumah haritu tengok ada banyak lagi buku tak baca. Lebih kurang 14 buah. Dekat rumah ada lagi dua, so dalam 16 buah. (Dah banyak, tapi masih plan nak pergi book fair tahun ni. =.=') Bawa balik rumah tiga buah, harap dapat habiskan dalam cuti ni sesambil bergelumang dengan esaimen juga. Yup, cuti dan esaimen haruslah berpisah tiada.






So, kali ni nak cerita pasal Nicky. Mula jumpa Nicky ni December 2015. First impression, dia comel sangat! Terus kita suka dia. Tak, Nicky bukan kucing, atau arnab atau yang sewaktu dengannya. Dulu dah pernah cerita, tuan blog memang takda chemistry dengan haiwan-haiwan comel seperti kucing atau arnab sebagaimana sodium ada chemistry dengan chloride. Sebelum cerita panjang, meh kita kenalkan Nicky. 



Meet Nicky :)


She is Nicky the cactus.


Entah kenapa ada satu hari tu tetiba rasa nak beli kaktus. Jangan tanya kenapa sebab kalau dah tetiba ni memang takde sebab. So, membebel la kat twitter. (Macam la lepas tulis kat twitter boleh dapat. hmm)


Banyak lagi bebelan boleh didapati di twitterrrrrr. Disarankan agar tak follow.


Dua minggu lepas tu bila balik rumah,, cerita kat umi teringin nak kaktus. Tahu-tahu sebelum balik Kl umi belikan kita kaktus.


So, kita pun bawa Nicky datang kl, letak atas meja study. Gigih tau bawa Nicky ni naik bas. Lulss. Oh, definisi meja study adalah meja yang digunakan untuk menyusun buku-buku dan meletakkan pelbagai barangan yang lain. Bila study tak guna meja ni pun, guna meja jepun je. Buka atas karpet dan study gaya bebas. Hihi.



Sory kalau gambar tak jelas. Gambar-gambar ni tak edit. Terus tepek. Pemalas kan kita. Hmm


Satu je harapan bila dah ada Nicky, harap dia dapat membesar dan tak mati dalam masa terdekat. Sebabnya, tuan dia bukan tangan hijau. T.T. ( Haah. i olss bukan spesis berkebun. Bila tanam pokok je mesti mati sobss. )


Cuba kira berapa eiffel tower dalam gambar ni? (tak termasuk gambar alas meja okay)


Masa kecil-kecil dulu pernah jugak cuba menanam. (masa besar dah takde). Masa kecil dulu suka sangat dengan pokok keembung atau pokok balsam. Tak tahu kenapa. Bila balik kampung, semangat minta dengan nenek pokok keembung macam-macam warna bawa balik rumah. Tapi, rasanya tak sampai sebulan kot, pokok pokok tu mati. Hmm..


Masa kecil dulu pernah jugak jaga pokok kaktus kecil macam Nicky. Tapi mati juga lulsss sebab rajin sangat siram. Haha. Eksperimen tanam menanam ni masa umur lebih kurang 6 tahun hingga 8 tahun. Tak ingat sangat exact umur.


Collection kecil-kecilan cubes. Dalam proses nak tambah lagi. Heee.


Dulu kat rumah pernah ada satu pokok kaktus besar yang berbuga. Besar dia lebih kurang bantal peluk, lepas tu ada anak-anak kat atas-atas dia. Kaktus ni berbunga sebulan sekali dan bunga dia besar sangat. Yang best, bunga dia akan berkembang waktu pagi, kuncup waktu petang dan akan bertahan dalam tiga hari je sebelum layu. So, sebagai kanak-kanak yang comel haruslah kita excited setiap kali bunga kaktus berkembang. Tapi, pokok ni pun tak lama sangat ada kat rumah. Walid buang sebab bahaya dekat adik yang kecik-kecik lagi masa tu.


Nak jaga kaktus ni nampak macam senang tapi takla senang sangat sebenarnya sebab kaktus cerewet. Terlebih air memang tak boleh, tapi kalau malas sangat nak siram, terkurang air pun tak boleh juga. Cahaya matahari pula kena balance. Hmm.. (oleh itu, mari berdoa Nicky bertahan lama.) 



Hi 'you.' Will be back. :)


Insya Allah, tahun ni mungkin sebulan dua entri. 
Doakan (^_^)



Till then. :)


Copyright © : Blog missha-tulis. All Rights Reserved.