"Mendongak"




Assalamualaikum.


TINGG!


Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen. Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama,tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.


TINGG!



Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisimya. Lelaki itu menoleh ke kiri,kanan dan disekelilingnya. Tiada siapa yg berdekatan dengannya. Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya. Tidak lama kemudian,lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama,dia mengambil dan menyimpannya. "Rezeki aku!" kata lelaki itu dalam hati.


Lelaki itu tidak sedar,logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu. Sebenarnya,ketuanya mahu memanggilnya. Ada pesanan yg mahu disampaikan ketuanya itu. Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan,cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.


Namun,jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan dikawasan tersebut. Dek kerana itulah,ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya diatas. Mudah-mudahan,dapatlah dia menyampaikan pesanannya kepada pekerjanya itu.


Sayangnya,sehinga habis wang syilingnya dibaling ke bawah,lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas




Lantas,ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat dilantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.


Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu. Setelah merasa sakit dan terganggu. Lelaki itu mendongak ke atas,melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yg menyerangnya tadi.


Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yg sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.


>>>> Sahabat sekalian,kisah ini sekadar tamsilan antara kita dengan Yang Maha Pencipta. Tanpa sedar,ALLAH sering menjatuhkan "syiling" lambang rezeki,rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita. Tuhan menjatuhkan "syiling" itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya. Tetapi,kita acap kali lalai untuk "mendongak" ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih.


Seperti kisah ketua dan pekerja tadi,apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian,lalu Dia jatuhkan pula "batu" yg berupa musibah,kegagalan,kepenatan dan pengalaman yg menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu,barulah kita teringat untuk mendongak,menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.


Semoga kita tidak lupa 'mendongak' dan menjadi hamba yang bersyukur. :D


#copy paste


Terus gagah walau gagal.




Assalamualaikum. :)


If we,

Remember that :

Failure is an experience.
Will u let the failure work for you, or against you?



Yup, !!!  Jalan menuju kejayaan bukan mudah, 




Ramai orang punya cita-cita dan harapan.
Tinggal tidak ramai yang membuat perancangan.

Dalam kalangan yang membuat perancangan itu pula,
sedikit sekali yang melaksanakannya.

Dalam yang melaksanakannya,
sedikit sekali yang istiqomah.

Kejayaan itu bukan jalan yang mudah,
tidak ditempa oleh mereka yang hanya berangan,
bahkan yang berusaha pun ramai yang berguguran,
justeru kejayaan itu adalah untuk yang bersungguh-sungguh,
bersama usaha yang mampu dikekalkan.

~Akh Hilal~





So......

Because..

~Success is not permanent, Failure is not final~




Lastly, 


If we are left with no choices, actually we still have choices- whether to do it, or not. So, we must choose wisely and make decisions that we’ll always be proud of. 




#self reminder



Pity the male



Assalamualaikum. :)


Suatu hari, lecturer keluar dari kelas dengan meninggalkan satu statement, "Pity the male".

Dan beliau menyuruh kami berusaha mecari sebab musabab kepada statement beliau.



Bila otak cuba memproses dan memikirkan sebab musabab yang ada,,


Timbullah persoalan-persoalan yang lain di kepala.


"Pity the male = kasihani lelaki?"




"Kenapa nak kena kesian kat diorang?"


"Sebab bilangan lelaki sikit ke? "


"Atau sebab perempuan lagi ramai kat universiti?"


"Atau sebab lelaki ramai kat pusat serenti?"


"Atau sebab lelaki yang baik susah nak dicari?"



"Adakah sebab-sebab yang telah disebut tadi menyebabkan lelaki harus dikasihani?"



Err.. rasanya, perempuan lebih patut dikasihani.

Sebab????

Banyak mana je yang tinggal untuk dibuat calon menantu abi dan umi.. errrr



note: boleh tak tolong bagi point, untuk tajuk "pity the male" tu? haha.. komen je pape. general. :) thank u ^_^


p/s:  terima kasih tak terhingga kepada blogger yang maih sudi datng komen. tsk. terharu (T.T)



Satu kata.

Assalamualaikum :)


Maaf. 

Sorry. 

Duìbùqǐ.

Asif.


One word.

Macam simple.

Tapi, itu hanya luaran.



Untuk mengucapkannya, kadang kala payah.

Terasa pahit tekak dan lidah.



Nak rasa keikhlasan di dalamnya, lagi susah,

Sebab kadang-kadang hati masih resah.

Resah sebab rasa, 'bukan aku yang bersalah'



Tapi,

Yang lebih susah ialah beri kemaafan,

Kenapa?

Kerana kadang-kadang hati masih belum sembuh akibat pertelingkahan,

Walau luka sudah tiada, parutnya masih jelas dan nyata,.

Walau tak nampak di mata, tapi ia ada.



Tapi..tapi..tapi..

Maafkanlah andai ada yang meminta, walau pun payah, :D

Tak rugi, bahkan senang hati lagi. :)




“Wahai ‘Uqbah, mahukah engkau aku beritahu akhlak penghuni dunia dan akhirat yang paling mulia? Iaitu, menyambung silaturahim dengan orang yang memutuskannya, memberi kepada orang yang tidak mahu dan tidak pernah memberimu, memaafkan orang yang pernah menzalimi dan menganiayamu.”
(Hadis Riwayat Hakim)


“Dan bersegeralah kamu kepada ampunan Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa. Iaitu orang-orang yang menafkahkan (hartanya) baik pada waktu lapang mahupun pada waktu sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Dan Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.”
(Ali Imran 3:133-134)





Dan janganlah orang-orang yang mempunyai kelebihan dan kelapangan antara kamu bersumpah bahawa mereka (tidak) akan memberi (bantuan) kepada kaum kerabat(nya), orang-orang yang miskin dan orang-orang yang berhijrah di jalan Allah, dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

(An-Nur  22)



Do I need to write more?? Cukup dah rasanya ^_^




A teacher asked: "What is Forgiveness?" 
A cute little kid gave this lovely reply, "It's the wonderful smell that a flower gives when it is being crushed."




note: tajuk sibuk modified dari lagu KRU: 3 kata. errrrr...




Pulih Semangat



Assalamualaikum.

Untuk pengetahuan semua, pemilik blog ini semakin busy.  Seperti kata blogger 'pemilik objek merah' dalam entrinya yang berkaitan yang bertajuk the motivator, pemilik blog ini masih seorang student yang kini dalam proses mengumpul assignment. Makanya......peristiwa seperti ini sering terjadi di kala menyiapkan assignment atau membuat revision.




Memetik kata beliau semasa dihubungi:


"Tolong doakan saya supaya banyak makan vitamin R dari M. Tolong jangan sambungkan saya dengan sesuatu yang bernama wifi. Tolong jangan bagi saya buka sesuatu yang menyumpai lambang kotak oren dan terdapat huruf ala-ala 'B' di dalamnya dan tolong tutupkan mata saya jka saya sedang melihat simbol kotak biru berhuruf 'f 'putih di dalam."



Ketika disuruh memberi komen tentang entri 'the motivator', beliau mengatakan:

"Err.. rasa macam tak sampai kot tahap motivator. Sebenarnya kebanyakan entri dalam blog ini untuk refleksi diri, selain itu..untuk berkongsi, dan mengabadikan memori. By the way, terima kasih untuk entri tersebut :)."


KAMI, (boleh tengok biodata kami dekat belah kanan blog) ingin mengucapkan sesuatu kepada missha:



BUKAN SAJA-SAJA ALLAH meletakkanmu dalam BIDANG itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH mengurniakanmu KEPAKARAN itu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH memberikan UJIAN sebegitu..
BUKAN SAJA-SAJA ALLAH membiarkanmu mengemudi dalam KEADAAN sebegitu..


MELAINKAN ALLAH tahu kamu akan memberikan sesuatu dalam bidang itu..
MELAINKAN ALLAH tahu kamu bakal membiakkan ilmu-ilmu itu..
MELAINKAN ALLAH akan temukan kamu dengan insan-insan ikhlas membantu..
MELAINKAN ALLAH mahu menguatkanmu..
MELAINKAN ALLAH mahu kamu tahu betapa tingginya kasih sayangNYA padamu..






Kalau nak wish dekat missha, komen la. Nanti KAMI bagitahu missha ^_^










note: entri ucapan semangat untuk diri sendiri je .. tsk =.='


Jadi Baik



Assalamualaikum. :)



Kadang, hati terdetik,
Ada suara yang berbisik,
"Ah ! Susahnya nak jadi baik"


Nak jadi baik,
Tak cukup hanya satu langkah dan kemudian patah balik,


Nak jadi baik,
Tak boleh lembik-lembik,



Nak jadi baik,
Tak semestinya kena cantik,



Nak jadi baik,
Bukan sebab nak minta orang tabik,



Nak jadi baik,
Kita kena mula untuk jadi baik,
Kita kena cuba untuk jadi baik,
Kita kena buat yang terbaik!!




Kenapa nak jadi baik?
Sebab kita hamba Al-Khaliq




Rehat (?)

Assalamualaikum :)



"Kita berehat bila kaki melangkah masuk ke dalam syurga."


Ayat macam cliche.

Ayat biasa, takde bunga-bunga.

Bila baca, macam tak rasa apa-apa.  

Hanya macam angin lalu je.

Tapi penuh makna sebenarnya.

Dan maknanya mngkin berbeza, brgantung pada pandangan kita.



Hidup ini untuk kita terus berusaha. Bukan sekadar suka-suka, namun tak bermaksud kita tak boleh menikmati apa yang ada.

Cuma,

Hidup ini sementara.

Kita sekarang sedang bekerja.

Bekerja untuk berehat di sana. :D



Ayuh! Terus bekerja.

Merungut? Susah? Putus asa?

Sabarlah, ganjaran menanti di sana :D


#selfreflection




Salah dengar.



Assalamualaikum.


Rasa macam 'sengal', rasa macam sgan, rasa macam blushing,,



Bila ada somebody tanya..



"HOW DO YOU END YOUR BRUSHING? " *gosok gigi*




tapi ,,

apa yang kita dengar,,



"HOW DO YOU ENJOY BRUSHING?"





Dan dengan yakinnya  kita jawab..


TENGOK CERMIN =.='





Jawapan random. Malu. Tersangat malu.





Enjoy ke bila tengok cermin???? Errr...


note: Jawapan yang dimahukan ialah berus lidah..huhu



Timeline

Assalamualaikum :)


Hari nak buat timeline sikit. Eh, bukan timeline facebook tu. Kalau timeline facebook tu, memang semua orang dah ada dan ia menyemakkan. Err,.. Ini timeline arnab je sebenarnya.



Mac 2012:

Arnab hitam dan putih dibeli.


7/7/2012:

Subuh. Bunyi bising kedengaran dari sangkar. Rupa-rupanya Hitam telah beranak tapi cuma seekor. Dan anak itu telah pun mati ketika kewujudannya disedari. Kami supek, anak arnab tu lemas, sebab ada tanda kebiru-biruan. Masa tu, tak expect pun Hitam tu bunting, dan yang menambah kemusykilan, kenapa janya seekor? Bukankah arnab sepatutnya beranak banyak? Maka kami buat konklusi sendiri. Mungkin arnab tu 'berlatih' melahirkan anak. <-----teori dari amatur.


11/7/2012

Arnab terlepas dari sangkar.

Kisah ini telah diabadikan di sini dan sini.


8/8/2012:

7.00 a.m: kelihatan bulu Hitam telah gugur.. Mengikut teori, kalau bulu arnab betina gugur, itu petanda yang dia akan beranak dan arnab tersebut hendaklah diasingkan dari arnab jantan. Tapi,  kami tak asingkan pun sebab kami buat teori sendiri.


"Kan arnab tu dah beranak masa bulan lepas. Takkanlah dalam masa sebulan dia nak beranak yang lain. Mungkin anak yang lahir tu tak cukup bulan.Sepatutnya arnab akan beranak kalau bulu dia gugur Tapi hari tu, bulu dia tak gugur pun. Mungkin anak dia sepatutnya lahir hari ni." ------- ini teori kami :D haha


Sambungan kisah di entri Kelahiran.


Teori sebenar: Bulu arnab itu bukan gugur, tapi arnab tu yang cabut. kegunaan bulu yang dicabut adalah untuk menyelimutkan anaknya yang baru lahir kerana anak arnab lahir tanpa bulu.


anak arnab baru lahir
anak arnab baru lahir (google)


9/8/2012:

3.00 p.m : Mengemas sangkar. Kelihatan jasad anak arnab yang telalu kecil dan kurus di sebalik timbunan bulu yang jatuh. Rupanya, kalau dijumlahkan, ada 7 ekor yang lahir semalam.


10/8/2012:

Seekor anak arnab berolek keluar dari sangkar dan luka di perut. Jadi nurse sekejap hari ni. :)

(Anak arnab ni sihat dan diberi nama messi. Paling gemuk antara semua. Hehe. )



11/8/2012:

Telinga anak arnab dah mula menegak. Tapi mata masih belum terbuka.


28/8/2012:

Hari ni buat photoshoot. Tapi sebelum photoshoot, semua anak arnab terlepas dari sangkar. Haha. Maka, missha pun berlari berkejaran menangkap mereka, namun seekor pun tak berjaya ditangkap. Usaha diteruskan sehingglah mata ini menangkap sesuatu. Si comel neymar telah jatuh ke dalam longkang depan rumah. Lalu, uncle depan rumah dipanggil untuk membantu mengangkat besi longkang sekaligus menyelamatkan si comel neymar.  Anak-anak arnab yang lain pula dimasukkan dalam sangkar oleh adik comel, jiran sebelah rumah.  Photoshoot diteruskan dalam keadaan neymar yang basah.

Gambar di entri Photoshoot.


9/9/2012

7.00 a.m 1 message received. Dari umi. Katanya, Hitam beranak lagi 5 ekor Err.. sungguh musykil . Kenapa begitu sekejap jarak masanya? Sedangkan Hitam dan Putih hanya diletakkan bersama pada awal bulan 9 baru-baru ini. unexplainable.<---- word baru. :)


Semua tarikh anak arnab lahir semua cun-cun :)


11/9/2012

Dapat berita yang anak arnab 5 ekor yang baru lahir semua mati. 2 dimakan kucing, 1 mati sebab tak pandai menyusu, 2 lagi mati kena pijak. :'(



15/9/2012

Dapat 2 anak arnab baru jenis argus. Pernah dengar arnab jenis argus?  So comelll.  Kali ni nama diorang bukan lagi nama pemain bola. Nama mereka Alvin and Brittany. :) *nanti missha upload gambar*



note: diri sendiri pun takde timeline yang diabadikan sedetail ni. haha


Bebas

Assalamualaikum. :)


Bila dah lama tak menaip, mulalah rasa macam blur tahap kelapan. Valid lagi tak kalau nak buat entri pasal kemerdekaan? Haha. Sebenarnya, ada something yang nak di share masa 31 ogos yang lepas, tapi, hajat tak kesampaian kerana kekangan dan halangan. Maka, silalah terima entri ini seadanya walau sudah di bulan sembilan. :) Walau dah ketinggalan zaman dah rasanya. Haha :D




Dulu, 
Saya  ada kucing,
Saya kurung kucing saya dalam sangkar,
Lepas tu, saya bagi kucing saya makan roti..
Tiap-tiap hari,
Kalau dia tak nak, saya paksa dia makan,

Walaupun dia memberontak..



Sekarang,
Saya dah lepaskan kucing saya drpd sangkar,
Dia dah pun bebas, dah merdeka..

Tapi saya pelik, walau dia dah bebas,
Tapi dia tetap makan roti..
Walaupun ada orang offer ikan goreng,
Merdekakh kucing saya?





#copypaste.











1) Masa baca ni dulu, entah kenapa rasa macam tertarik. Sebab kata-katanya penuh maksud mungkin? 








2) Pendapat orang tentang kemerdekaan tu berbeza, bergantung kepada bagaimana mereka define kemerdekaan itu. 








3)Tapi, yang paling penting, syukur pada Nya atas kebebasan ini, dan doa pada Nya moga ia berkekalan. 








Merdeka itu bukan sekadar laungan dan bunga api.


Note: sila jangan gelak kerana entri yang terlewat ini..haha :D entri guna sistem nombor. Seminggu tak menaip, dah lupa apa itu penanda wacana..bhaha :D