'Snacks' and Sauce



Assalamualaikum :)


To be honest, i dont really like English.


Thats why kadang-kadang English- english kat sini jadi Manglish [bak kata Encik Kopi.]


Lain la kalau Encik Kamen Rider. Mula-mula blog dia dlu entri omputih semua.. (O.o)


K_square pun sama hebat BI... :D


Tapi- tapi,  nk kata hebat Bahasa Melayu pun tak jugak. Tak macam Encik H ayat bunga-bunga, pokok-pokok, akar-akar, kadang-kadang sampai tak tertafsir.  Andragogi , Antropologi , Perigi. Errr...



Nak cakap Jepun? Oh.. lagilah tak . =.=' tak macam akak plain memang cayaq habisss guna bahasa Jepun.. (cayaq = cair) <---sekali sekala rosakkan bahasa. :p


Dulu, kalau nak cakap bi (yang spontan) , macam nk keluarkan emas dari mulut. =.=' Bukan tak boleh, tapi shaking yang lebih.  So, lepas SPM, parent hantar pergi tutor BI dengan seorang cikgu dari Nigeria bersma dua lagi sepupu. Sir Saheed tu memang tak faham BM, so, nak tak nak kena speaking juga.  Masa nak perkenalkan diri, of course la suara memang obvious sangat tahap keketarannya. Padahal nak kenalkan diri je pun. =.=' Dalam 2 minggu, adalah improvement  dan yang paling penting ada satu peristiwa yang memang tak boleh lupa sampai sekarang.



Peristiwa tu macam ni :

Setiap hari, kiteorang diberi satu homework, dan satu hari tu, tajuk homework adalah "Penglaman yang tak dapat dilupakan", (kalau tak silapla). So, I pun pilih tajuk yang paling senang iaitu pengalaman balik kampung.


Antara isi yang nak dicerita:

Balik kampung dari Pahang ke Kelantan, singgah Terengganu and then cerita apa yang ada kat Terengganu. Penyu, Pantai, Masjid Terapung, and last but not least keropok lekor.


"bla..bla.... And each time we at Terengganu, we always buy 'keropok lekor"

"Keropok lekor? What is that? "

"Keropok lekor is a type of snack in Malaysia. It is very delicious and popular"

Masa tu siap lukis gambar keropok lekor lagi sebab nak explain dengan detail la kononya, tapi disebabkan tangan bukan tangan seni, maka terhasillah lukisan macam ni,,



Dengan muka yang terkejuttt dan teruja, sir tu tanya,,

"You eat snacks here????"



Mula-mula , tak faham jugak kenapa dia pelik. Rasanya semua orang makan snack.

Dua tiga kali juga dia tanya,,

And jawapan I ,, "Yes,, Malaysians love this snack"

Lepas tu, dia ada jugak tanya,, "How do you eat snacks?"

To which i replied " Just buy the snacks, and eat them with chili sauce"

Soal jawab ni berpanjangan, sampailah I terpandang whiteboard balik, dan tengok lukisan huduh tu balik.


And i realisedd..


Ohmmaaaiiii.


I understand now.








Imagine: snake with chili sauce.


note: Terima kasih pada yang masih sudi singgah ::)