Buku




Assalamualaikum :)


Well, Hi.  :)


Just want to share that I loveeeeee reading. Dan yang lagi best sebab spesis baca laju, so dalam masa yang singkat boleh habis buku tebal-tebal. Tapi tu tertakluk pada buku apa yang dibaca jugak la. Setakat ni novel melayu atau buku melayu je la yang mampu habis cepat. Novel bi memang tak habis-habis. Buku dental pulak baca time rasa nak baca je. Nota dan journal apatah lagi =.=


Kriteria buku yang dipilih ni ikut sesuka hati sesuka rasa je tapi selalunya bergantung pada penulis dan sinopsis. Dan ofkos bergantung pada masa. Kalau takde masa acano nak baca kan. Tapi setakat ni tak pernah lagi baca buku sebab cover dia yang cantik dan menarik. Sebabnya kan orang pesan don't judge a book by it's cover. Hihi.




Yang hujung kanan tu belum baca lagi.

Ni macam dah baca semua tapi takde semua.



Yang ni banyak lagi tak baca. Yang dah baca VT dan Sinergi. Superb!!




Yang ni best!

Yang ni pun best :)

Kalau nak citer yang best, banyak lagi yang best. Berkajang 4o hari 4o malam tak habis. Tu kalau buku melayu. Kalau buku bi pula,biasa beli buku macam cup of comfort and chicken soup dan yang seangkatan dengannya. Sebabnya, tak minat sangat novel bi.



Buku ni besttttt sangat :)


Sebelum oktober 2014, ada satu je buku novel bi, twilight. Tu pun orang bagi dan sampai sekarang tak pernah habis baca. =.= Tapi tadi godek-godek selongkar laptop jumpa ni :-

Baru perasan dalam laptop ada beratus megabyte ebook bi tak baca =.=  Lepas SPM dulu sibuk mendownload buku kekonon nak baca tapi.. hmmmm.... baca satu tak pernah habis pastu sibuk nak baca yang lain.


Baru- baru ni terbeli paper town dan the fault in our stars. Mungkinkah minat terhadap novel bi baru nak bercambah? Hmmm.




Yang ni pulak dalam proses nak baca dan habiskan.




Tapi sebenarnya tak best sangat baca ebook atau pdf ni. Tak puas. Feel dia kurang sikit. Kalau siapa yang gila buku dia mesti faham perasaan masa mula-mula nak baca buku baru beli. 




Cukup la dengan gambar. Dah gaya entri mini library. Hihi. Ohh, cakap pasal library ni, selalu berangan nak ada satu bilik yang penuh dengan buku, pastu design rak dia cantik-cantik and kreatif. Kalau tak dapat bayang macam mana, boleh tengok sini.



Kalau tak silap, mula pandai membaca ni start umur 5 tahun. Masa umur ni sibuk segala signboard and sticker-sticker yang tampal kat kereta semua nak baca. Baca pulak takde nak slow-slow, mesti nak baca kuat nak suruh semua orang dengar. Haha. Kalau surat khabar tu dari muka depan sampai bahagian sukan semua nak baca. Masa ni surat khabar semua jenis yang besar lagi.  Kalau tertidur time membaca tu, bila bangun habis ada kesan karbon kat muka =.=



Disebabkan minat terhadap buku ,  kedai buku adalah tempat paling best untuk shopping. Duduk dalam kedai buku 4-5 jam pun tak kisah tapi cuma kesian dekat orang yang teman tu jelah.



Eh, baru ingat tertinggal satu lagi gambar. Taadaa.

Notice the cubes? dalam usaha nak kumpul yang lain. :)


Sebenarnya nak tunjuk yang dah beli buku aujinz dan buku Kami ni je asalnya. Haha. Buku ni bestt. Untung orang yang boleh melukis dan menulis ni. Bagi orang yang yang pandai menulis dan melukis ni, diorang ada dua cara nak ekspress cerita diorang. Dengan lukisan dan dengan tulisan.


Lepas tu pulak, sekarang semua orang nak buat entri tulisan tangan. Terserlah gaya tulisan masing-masing, dan bagi siapa yang pandai lukis, diorang boleh siap include lukisan masing-masing kat tepi tulisan. Jelesnyeeeee itteeww. Hihu. (Setakat ni baru baca yang akak plain dan cero je yang tulis.)


"Mana entri tulisan tangan kat blog ni? Taknak buat ke?"


Hmmmmmmm. Tulisan tuan punya blog ni selalu dicakar ayam, maka adalah sangat tidak sesuai untuk tulisan tersebut menjadi tatapan awam.




"Kalau taknak tulis, letak lukisan pun boleh la."


Sedangkan tulisan dicakar ayam, inikan pula lukisan. Hmm. malas la nak describe.


Enjoy what you read. It is difficult and mostly impossible to write something really good if you did not experience anything good that had been written already. Being a writer yourself, you have an ace in your sleeve: you can read a book with an eye for writing, though you do not even realize it. - quoted


Ni bila nak bacaa? *gambar hiasan.*
Realiti sebenar adalah berganda dari yang dipaparkan.


So many books, so little time. Tapiii, baca surat cinta yang satu tu jangan tinggal. Even satu ayat satu hari. Biasa orang kata buku tu makanan untuk minda, nasi tu makanan ruji, Quran tu pula makanan untuk minda dan hati. Makanan rohani.


“If there's a book that you want to read, but it hasn't been written yet, then you must write it.” - Toni Morrison


Maybe one day? Hahaha. Kbai



So, korang suka baca buku apa? :)