DIA ada.

Assalamualaikum :)




Short post and last post in July 2012. :)


"Eh, bangun..bangun"

"Eee..kenapa?"

"Teman pergi toilet jap"



~Takut? Kan Allah ada :) ~



TAHU dan YAKIN itu berbeza.
Betulkan balik hati kita.
Kita mahu jadi yang mana?






♥ The one who kneels down to Allah can stand up to anything.♥



#self-reflection. 

Ramadhan: 10 days gone, are we still in the same zone?

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah. Day Eleventh.













10 hari awal Ramadhan merupakan rahmat. 
10 hari pertengahan Ramadhan merupakan keampunan. 
10 hari akhir Ramadhan dijauhkan neraka



Now, we are moving to the next phase. May Allah bless.

Wallahua'lam .




sumber gambar

~abaikan oh my english..err~



pil ubat sepatutnya bersaiz nano

Assalamualaikum. :)


Siapa suka makan ubat? *angkat keyboard cepat.* Kalau suka,, bagus. Jangan jadi macam tuan blog ni. Entah kenapa dia tak suka ubat. Di bawah ini adalah hasil temuramah bersama beliau.


Ceritakan kenangan masa kecik-kecik tentang ubat.


Masa kecik-kecik dulu, kalau suruh makan ubat, missha makan sebab tak berani nak melawan. Tapi just masukkan dalam mulut je, tak telan pun. Lepas tu, bila orang tak nampak missha luahkan balik. Rela makan ubat yang air tu lagi dari ubat biji. Tapi, masa kecik-kecik  boleh la kalau nak makan ubat air tu. Bila dah besar, err..tak sesuai dah rasanya.


Kalau kena makan ubat kat sekolah, buat muka bajet kool. Konon-konon berani nak telan Tapi hakikatnya, orang lain air seteguk dah boleh telan, kalau missha, sebotol air belum tentu boleh telan pil sebiji. Kalau ubat yang jenis kapsul tu lagila tak payah kata. Kot sampai TERcair dulu dia punya lapisan yang kat luar tu. Haha.



So, kalau sakit macam mana?


Ehem. Kalau sakit senang je, tak payah nak pergi klinik bagai unless kalau nak MC. Haha Just tidur, and bila bangun balik, Insya Allah okay :).Ubat-ubatan tu tak makan pun. Kalau setakat pening kepala, memang takkan makan panadol atau apa-apa yang sewaktu dengannya.  Tahu tak yang sebenarnya, tak bagus kalau selalu sangat makan panadol ni. So, kurang-kurangkanlah pengambilan panadol. :) <--alasan



Bila je makan ubat?


Missha memang tak makan ubat selagi missha boleh tahan sakit tu. Err. Tak bagus? Memangla tak bgus. Tapi, kesusahan nak telan ubat tu membuatkan missha pilih untuk biarkan ubat tu tidak berusik unless kalau dah tak tahan sakit sangat. Alhamdulillah, missha jarang kenan demam teruk. Last makan ubat-ubatan untuk demam ni masa form 3 kot. Entahlah, dah tak ingat sebab lama sangt dah. Ni pula, ayat umi missha bila tahu yang missha tak makan ubat, "Belalah sakit tu. Lepastu, jangan nak mengadu" . Hee..tapi umi cakap je. Kalau mengadu , umi dengar je. Hehe.



Conclusionnya, apa sebab sebenar tak makan ubat?


Sebab ubat pahit, dan mengalami sindrom susah nak telan ubat walaupun saiz dia kecik. Er,.Haha... *haish.malu kat adik-adik, dah besaq tagun pun tak boleh telan ubat*. Hee :)





Sekian sahaja temuramah bersama beliau. Sekarang beliau sedang mengalami kenaikan suhu badan a.k.a demam yang tak teruk . Dah 2 hari katanya, tapi tak makan ubat. Alasannya, dia masih boleh bangun dan berjalan serta melompat.  Dia juga kata "Takpa, it's a gift from Allah. Alhamdulillah. :) "




note: Hasil temuramah diri sendiri. Hahahah. Jangan muntah (sengaja) , Nanti batal puasa. :)




doktor ubat hati yang sakit





Ramadhan: Ibadah Sebulan atau Berterusan?

Assalamualaikum.

Bismillah.


Berkat syaitan dirantai,
Ramai manusia berwajah iman,


Secara tiba-tiba,
Ibadah digandakan,
Qiamullail didirikan,
Yang lagha ditinggalkan,
Raqib sibuk memenuhkan buku catatan,


Tidak mengapa,
Tidak ada salahnya,
Jika perkara yang dinyatakan.
Tiba-tiba dilakukan.


Namun,
Jangan secara tiba-tiba.
Bila dah habis puasa,
Solat ditinggalkan,
Al-Quran dilupakan,
Aurat didedahkan,
Yang lagha dilakukan.



Adakah mahu tunggu Ramadhan akan datang,
Baru nak ingat Tuhan?
Nak buat kebaikan?
Nak tinggalkan segala yang dilarang?



TUNGGULAH.
Jika yakin kita masih hidup Ramadhan akan datang,


TERUSKAN MENUNGGU,
Jika yakin ibadah bulan satu bulan (Ramadhan),
Dapat menebus kealpaan,
Melupakan- Nya selama sebelas bulan..


ramadhan

Yakinkah?
Yang kita masih akan bertemu Ramadhan,
Sedangkan,
Kita belum tentu bertemu hari esok.

Ramadhan: dapat Semput atau Output?

Assalamualaikum.

Bismillah.



**************************


"Bila sebut Ramadhan ape yang kau akan pikir?"

"Puasa? Err...bazar, Lepas tu raya.?"

"Selama ni aku pun fikir macam tu."

"Dah tu apa masalahnya?"

"Kau tahu dalam bulan Ramadhan Al-Quran diturunkan?

*********************************



Dalam bulan Ramadhan diturunkan al Quran sebagai petunjuk kepada manusia dan keterangan yang menjelaskan petunjuk serta perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Sesiapa antara kamu menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya) maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu. Sesiapa yang sakit atau musafir (diharuskan berbuka) hendaklah menggantikannya pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagi kamu dan tidak menghendaki kamu menanggung kesusahan. Hendaklah kamu cukupkan bilangan puasa dan hendaklah kamu mengagungkan Allah kerana memberi petunjuk kepada kamu, semoga kamu bersyukur.

(Surah Al-Baqarah : 185 )


*********************


"Walau dah 25 tahun, aku hidup, and dah banyak kali jumpa ramadhan, aku rasa ni macam Ramadhan yang pertama,"

"Kenapa?"

"Sebab aku baru faham dan rasa apa itu bulan Ramadhan dan puasa dalam erti kata yang sebenarnya"





********************************************


“Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa”


(Surah Al-Baqarah: 183)




******************************

"Aku selalu dengar orang sebut taqwa. Dan aku tahu taqwa itu output puasa. Tapi,,..."


"Tapi apa?"


"Aku tak pernah tahu taqwa tu apa"


***************************


Takwa ialah sikap berhati-hati dan mencegah diri dari melanggar hukum Allah, hasil kesedaran yang tinggi terhadap pemerhatian Allah.


Orang yang bertakwa ialah mereka yang sentiasa berhati-hati dan mencegah dirinya daripada melanggar hukum Allah lahir dan batin


****************

May Allah bless us :) Insya Allah. 






Ubay bin Ka’ab bila dia ditanya oleh Sayidina Umar r.a, apakah itu taqwa? 
Dia menjawab; “Pernahkah kamu melalui jalan berduri?” 
Umar menjawab; “Pernah!” 
Ubay menyambung, “Lalu apa yang kamu lakukan?”
 Umar menjawab; “Aku berhati-hati, waspada dan penuh keseriusan.” 
Maka Ubay berkata; “Maka demikian pulalah taqwa!”



lawan bukan layan

Assalamualaikum.


In this post,

Ramadhan : Feeling and filling.[link]

I wrote:

Control your nafsu,
Dont let it control you.

Related to this,
Here is a bedtime story, for us, to read and heed. :)

Kalau dah pernah baca, skroll sampai kotak komen :)
Err..lepastu komenla..hehe :)


***********************************************

Seorang guru membawa anak muridnya bermusafir mendaki bukit dan mereka membawa 2 ekor keldai bersama. Tetapi, guru sufi tersebut tidak membenarkan anak muridnya menunggang keldai itu. Pemuda itu terkejut, tapi tidak berani melawan.

"Habis, kita akan biarkan seekor keldai ini berjalan tanpa membawa apa-apa beban?"

"Tidak, sebaliknya kamulah yang akan memikulnya!"

"Memikul keldai menaiki bukit yang tinggi itu?"

"Ya. Pikul keldai itu dan naik ke atas bukit," jawab guru sufi itu.



Dengan susah payah, dia memikul keldai itu sambil  mendaki bukit. Dia keletihan. Tetapi guru sufi itu sebaliknya. Belum sampai separuh perjalanan, pemuda itu hampir pengsan. Setelah merawat anak muridnya, guru sufi itu pun berkata,

"Anakku,keldai itu umpama nafsumu. Allah ciptakan nafsu untuk kau menungganginya bukan kau ditunggangi olehnya."

"Maksud tuan?"

"Dengan menurut nafsumu, kau akan disusahkannya. Jiwa, hati dan badanmu akan rosak. Kehendak nafsu tidak ada batas dan tidak pernah puas. Lepas satu-satu kehendak dan kerenahnya. Ini samalah dengan kau memikul keldai dan menaiki bukit yang tinggi."





Pemuda itu terdiam.

"Sebaliknya, jika kau menunggangi nafsu dengan mengawal dan menguruskannya, kau akan mendapat kemudahan dalam menjalani kehidupan. Nafsu berguna selagi dia menjadi hamba tetapi apabila dijadikan tuan, apalagi tuhan, maka hidup kita akan dihancurinya."

"Seperti saya yang memikul keldai tadi?"

"Ya. Dan lihat pula betapa mudahnya mendaki bukit itu dengan menaiki keldai. Begitulah nafsu apabila dikawal dan digunakan ke arah kebaikan."

"Oh, maknanya orang yang mengikut perintah hawa nafsunya bagaikan memikul keldai menaiki bukit!"


*****************************************


Nafsu itu dilawan, bukan dilayan.




note: another story related to riding donkey. [link]
err..entah kenape hari ni mood story-telling.



ambil ibrah.


Assalamualaikum:)

Day seventh :) Alhamdulillah.


Storytelling time: Read and heed :)





In the pencil box:


Eraser : How are you my friend?.
Pencil nervously replied: I am not your friend!


Eraser I was surprised and said: Why? ..
Pencil : Because I hate you


Eraser said sadly : Why did you hate me?
Replied, pencil: Because you erase what i wrote.


Eraser responded: I only erase mistakes.
Pencil yell:  What is your business to do that??


Eraser replied gently: I am an eraser, and that is my job.
Pencil : That is not a job!!


Eraser  : My work is useful, such as yours.
However, the pencil become angry : You are arrogant. How come your job is useful?



Eraser was astonished and said: Why?!.
Pencil:  Because writing is better than erase.


Eraser said: Remove the error equivalent to writing the right thing. 
The pencil realised and felt guilty. Hmm


Eraser: Do you still hate me?.
Pen felt remorse: I will not hate you anymore, because you erase my mistakes.


Eraser responded: I will not erase what was right. 
Pencil said: But I see you smaller day after day!.


They replied eraser: I sacrifice some of my body whenever I want to erase big mistakes.
 Pencil (grieving) : I feel I am smaller than you!


Said eraser to console him: We can not benefit others, unless we sacrifice for them. You also sacrifice yourself when you allow people sharpen you.
Said pencil happily:  Thank you my friend for your words :)


I looked at the eraser, and the joy of the pen, and lived close friends, although they differ in hand. And if pencil  and eraser do talk, I'll be the first to walk and........ RUN!





LESSONS TO BE LEARN.

Oh pencil,
You feel pain in every sharpening, 
But it will make you better pencil.


Oh pencil,
You are not corret all the time,
So, you must be able to correct your mistakes,
With the help of eraser.


Oh pencil,
It is not matter,
What is your brand, where do you made, the colour of your body, the lenght of your body,
But, what inside you,
is the matter,


Oh pencil,
In every surface you write, leave your mark, although it is tough, continue writing, because it is why you are created.





note: maafkan segala typo atau grammar error dalam dialog. Itu adalah translation daripada cerita teladan yang ditulis dlam arab.huhu..  Guna google translate tak berape betul, so, lepas da translate kat google, edit lagi ikut suka.haha...fuu berpeluh mengedit..  :) <----over,

Oven is waiting.

Assalamualaikum.


Dah hari ke 6. :) Time bulan puasa, budak-budak sekolah memang terasa kepenatan diorang. Pagi-pagi bawak beg berat-berat pergi sekolah. Lepas tu main kejar-kejar waktu rehat...err..Ada juga waktu rehat yang buat solat dhuha. Malam pulak pergi solat terawih.


Pemilik arnab (my adeks)  kat rumah ni pun sama. Balik sekolah, takde benda lain yang dibuat. Bukak buku nak buat homework, alih-alih buku ke mana, mata terpejam. Hehe.  Lepastu, sangkar arnab kesayangan mereka tu pun, kadang-kadang mereka terlupa nak jenguk. Biasanya, sangkar tu akan diservis waktu petang. Time bulan puasa,kena ingatkan baru buat. Tapi alasan tipikal yang diberi,  PENAT. Okayy, takpe. Bagi can servis malam . Tapi alasannya LUPA. :) Haha..macam-macam.


Tapi kalau missha cakap mcm ni mesti takde alasan kedengaran.



"Ehem.. Ada benda yang tengah menungu untuk dibuat"

"Apa?" <----mereka buat-buat tak tahu

"Arnab kat luar tu tengah tunggu sangkar dia nak dibersihkan, tapi kalau rasa malas, oven kat dapur tu dah ready raya nanti".


Acah je. 
Tapi dorang terus pergi buat. Ehem. Sape sanggup tengok arnab sendiri masuk oven kan..?hehe





Maaf adik-adikku, kakakmu ini memng takkan dapat  menolong dalam hal yang  melibatkan arnab atau haiwan yang seangkatan dengannya  =.='  Tolong suruh dan tengok boleh :)







Antara blogger lain yang ada arnab adalah blogger INI.

Dan blogger kedua ialah  blogger INI . Selain dari arnab dia ada seekor hamster serta 23 ekor ikan, kalau tak silap. Err..banyaknye!!

hidup bermatlamat

Assalamualaikum. :)



Kamus dewan edisi keempat
Visi : tanggapan dan pandangan yg jauh dan mendalam, terutamanya yg berkaitan dgn perkembangan masa depan dsb, wawasan:


Vision: Eyes see the present, Mind paints the future. 


Kita perlu visi, 
Dan bila ada visi,
Kita perlu motivasi ,



Motivation is needed to change the costume of the dream to the work clothes of reality based on the goals generated by the dream.





Kenapa visi itu perlu?
Sebab bila kita tahu apa yang kita mahu,
Kita ada matlamat,
Kita tahu apa nak buat,
Barulah kita tak tersesat,
Dalam mimpi sendiri.
~Matlamat itu bersinonim degan misi~



Vision without action is a dream.
Action without vision is wasting time.
Vision with action can bring changes.



Kita tak  tahu apa yang kita akan lalui,
Untuk capai misi,
Oleh itu, kuatkan diri,
Teruskan menempuh hidup ini,
Walau usia meningkat hari-ke hari.



It doesn't matter the eyesight grows dim, but the vision is clearer than ever.



***********************************



When I woke up this morning, I asked myself, “What is life all about?”


I found the answer in my room. 
The fan said, “BE COOL.” 
The ceiling said, “AIM HIGH”. 
The window said, “SEE THE WORLD!”
The clock said “EVERY MINUTE IS PRECIOUS.”
The mirror said “REFLECT BEFORE YOU ACT.”
The calendar said “BE UP TO DATE.”
The door said “PUSH HARD FOR YOUR GOALS.”
The floor said, “KNEEL DOWN AND PRAY!” 


******************************************************************


Hidup bermatlamat itu tidak mengapa,
Asal matlamat hidup tidak dilupa.
@missha-tulis




Vision

Together we say, ALHAMDULILLAH.


Assalamualaikum.

Bismillah.

These are two true story.

Read and heed.

********************************

Tadi baru dengar,
cerita tentang seorang student,
Dia dijaga oleh atuk dia yang bukan orang senang.


Before dia dapat duduk asrama,
Atuk dia yang hantar dia pergi sekolah hari-hari.
Bukan hantar naik kereta macam orang lain,
Tapi naik basikal.


Dia ada seorang nenek.
Dan nenek dia  buta.
Satu hari nenek dia jatuh kat bilik air dan strok.
Dia keluar asrama sebab nak jaga nenek dia.
Dan 3 minggu yang lepas, nenek dia kembali ke rahmatullah. . (Al -Fatihah.)


Dan dia hanyalah seorang kanak-kanak,
Yang baru berumur 12 tahun,
Calon UPSR 2012.

*************************************************


One day, masa tengah buat assignment,
We had a chat about everything,
Self,
Family,
Friends,
Teachers,
Subjects,
Finance,
Country,


And semua tu diselang dengan gelak tawa. Tapi bila dia kata :

"Dah macam-macam yang kita lalui dalam hidup ini. Pengalaman kita lagi banyak dari pengalaman awak. Bukan nak kata, tapi tu lah hakikat. Sebab, kita pernah rasa macam mana hidup dengan keluarga angkat. Kita dah rasa macam mana bila naik trun mahkamah. Dan kita dah rasa macam mana bila keluarga sendiri takde depan mata"


Ayat dia meluncur laju. Mendatar. Satu nada.Macam angin lalu je kat telinga. Tak percaya mulanya. Nak tanya tapi takut kalau tersalah bicara.

Tapi,

In human bussiness we should ask, don't assume sebab kadang-kadang yang kita assume tu bukan hakikat yang sebenar.

So bila ditanya, ini kisahnya.


Masa dia kecil, dia telah diberikan kepada pasangan suami isteri yang tiada cahaya mata.
Dan, Ibu bapa angkat dia orang baik-baik, :)
She called them mama and abah.


Everyone yang bertitle angkat, like ayah sedare angkat, nenek angkat, dan sepupu angkat,
Treat dia macam keluarga sendiri.


Masa dia kecil,
Dia pernah  jumpa her real mother.
Until ada satu peristiwa yang menyebabkan dia dan emak dia tak macam sediakala.


Dan peristiwa yang mungkin beri kesan pada dia,
When her abah meninggal dunia, (Al fatihah)
Dan adik beradik abah dia berebutkan harta,
Including her atuk,
Dan masa tu, dia dan mama dia hanya berdua,
Turun naik mahkamah dan macam-macam lagi.


Harta boleh buat orang gelap mata, lupa keluarga.


Sekarang,
Rasanya dia dan mama dah gembira,
Dan dia akan sambung belajar dalam bidang kimia,
Wish u luck my dear :) (tu pun kalau u baca)


Oh..
By the way,
Her real parent still ada,
Mugkin ada sebab kenapa mak dia tak cari dia, (kita kena bersangka baik)
Even duduk negeri sama,


Dan untuk pengetahuan,
Ayah dia tak tahu pun dia ada anak berbintikan namanya,
Sebab parentnya berpisah sebelum dia lihat dunia.


Umur dia belum lagi mencapai puluhan :)
Masih belasan.
Terfikir tabahnya dia hadapi dugaan,
Sejak kecil :)

***********************************************


Mereka tabah,
KITA??
Moga kita semua tabah. :)


Bersyukurlah dengan hidup kita,
Jangan merungut tak tentu hala,
Say ALHAMDULILLAH.

Appreciate what we have before it become what we had :)



 "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kemampuannya" (Surah al-Baqarah: 286)

tukar impian jadi kenyataan.

Assalamualaikum.

Bismillah.



"Teringin nak ada bisnes sendiri nanti."

"Hailaa..bilalah nak ada rumah sendiri ni"

"Ada kereta sendiri kan senang. Tak payah naik teksi."

"Kalau ada kebun kan bagus"

"Kalau ada tanah sendiri kan bagus, boleh buat rumah"



Simple conversation. True story.


A: Pandai jahit?


S: Tak, tapi teringin nak menjahit. Nanti boleh jahit baju sendiri. Pandai ke?


A: Tak jugak.Tapi kawan aku ada yang pandai jahit dan dia ambik tempahan sekarang. And dia belum 20 pun lagi.


S: Really? Hebatnya.


A:  Untung dia kan.


S: Kalau ikut wishlist banyak lagi yang tak tertunai. Pandai menjahit tu salah satu la. Tapi wishlist ni makin tahun makin bertambah adela.


A: Ada wishlist? Cuba sebut random berape banyak lagi yang tak capai.


S: Bla...Bla..Bla..Bla... (almost 10 dan bukan yang sesimple ABC )


A: Oh.. Dulu pun pernah ada wishlist jugak. Tapi, aku cuba jugak untuk capai benda tu. Walau progress benda tu memerlukan banyak step, if kita cuba walaupun sikit, sekurang-kurangnya, kta makin dekat dengan apa yang kita nak capai. Wishlist banyak-banyak pun, tapi kalau kita menunggu, bukan berusaha, memang tak ke mana. Kalau aku rasa nak apa-apa, aku akan usaha dan setakat ni , alhamdlillah. Semuanya aku dapat. Malah lagi baik dari apa yang aku impikan.






Bukti dah ada depan mata.
Sentap, tak tahu nak kata apa.
I'm one of the listener,
Masa dia berkata-kata,
Missha lah antara, 
Yang ada wishlist tapi kurang usaha
Haha...



~kita perlukan orang lain untuk sedarkan kita~









You can dream as much as you want,
Whether your dream is as big as elephant,
Or as small as ant,
But if you doesn't work for it,
You'll never get it 
@missha-tulis .

bertangguh sebab tiada masa?

Assalamualaikum. :)

Bismillah


Cuba fikir sekejap,
Ada tak kerja yang masih tak siap,
Dan
Kita tahu kerja tu kena disiapkan,
Tapi kita masih biarkan,
Dengan 1008 alasan,
Tapi tak de satu pun alasan yang bagi penjelasan.


Kalau ada,
Dan tak tahu itu apa,
Itu bertangguh namanya,
Dan bertangguh pencuri masa.



Bertangguh dalam membuat kebaikan.

 " Aku tak sedia lagi  .."


" Hidayah tak sampai lagi.."


"Nanti dah tua, aku taubatlah"


Sukatilah nak buat dan kata apa,
Tapi,
Ingatlah, yang mati itu bila-bila aja.



Bertangguh kerja. 

1 Julai:

A berkata kepada B:

" Relax la der.. Deadline bulan depan".

31 Julai:

B berkata kepada A:

" Relax la der.. Deadline bulan depan". <----yang mana bulan depan itu adalh esok.



Tak guna bertangguh kerana masa tidak akan terhenti walau jarum jam berhenti.



Orang kata buatla list kerja,
Baru teratur masa.
Dan susun kerja kita ikut yang mana lebih utama,
Ikut Awlawiyyat (priority) arab kata.



Pentingkan yang lebih penting dari yang penting, kerana yang lebih penting itu lebih penting dari yang penting.



Tapi,
kalau simpan list tu dalam laci,
Baik terjun perigi.... <---bukan saranan dan tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kemalangan
Malu kat laci yang dok 'baca' list tu hari-hari.
Orang yang tulis entah-entah baru baca sekali.



Penangguhan,
Mengatakan bahawa kita tiada masa,
Hakikatnya,
Alasan tiada masa memang tak boleh guna,
Masa itu bukan tiada,
Tapi kita yang tak ketepikan masa untuk sesuatu kerja.

(Ni untuk kerja-kerja yang pentingla...,kalau takda masa nk blogging tu takpe..haha)




Abdullah bin Umar r.a. berkata: “Jika kamu berada di waktu petang maka janganlah tunggu datangnya waktu pagi, dan jika kamu berada di waktu pagi maka janganlah tunggu datangnya waktu petang, serta gunakanlah masa sihatmu sebelum datang masa sakitmu, dan masa hidupmu sebelum kematian menjemputmu”





Ada juga orang kata,
Penangguhan tu ada baiknya,
Yela,
Tergesa-gesa akan sia-sia,
Bak kata orang sana,
"Haste make waste"



Tapi kalau dah lama sangat tangguh kerja,
lagi 24 jam nak hantar baru nak mula,
Tak ke terlebih tergesa-gesa namanya?



Finally,
Terpulangla pada diri.
Kalau rasa kerja last minurte tu berkualiti.
Teruskanlah lagi. .


Leave nothing for tomorrow which can be done today :) - Abraham Lincoln

Procrastination is a form of escapism.

Ramadhan: Filling and Feeling

Assalamualaikum :)

Bismillah.

Alhamdulillah~ first day :)


Ramadhan di zaman Rasulullah, 
Mereka berperang menegakkan agama Allah.


Ramadhan jadi pembakar semangat pejuang.
Harap kita pula, bukan sekadar bakar kuih untuk raya yang bakal datang.


Ramadhan.
Recharge your iman.


Control your nafsu,
Dont let it control you,



29 days to go...

Ramadan is not an excuse to sleep more, it is a reason to sleep less. 

Ramadan is not an excuse to lose weight, it is a reason to lose bad habits

.Ramadan is not an excuse to be lazy, it is a reason to be active.

Ramadan is not an excuse for a vacation, it is a reason to work harder.

This Ramadan, promise yourself it will be different...

And istiqamah.

Insya Allah. 

May Allah bless :)



Menjadi hamba Rabbani adalah matlamat tarbiyah di dalam bulan Ramadhan. Hamba Rabbani bermaksud hamba kepada Allah SWT.


Kita bukan mahu menjadi hamba Ramadhani. Hamba Ramadhani beraksud - Hamba kepada Ramadhan. Yakni beribadah, bersungguh-sungguh buat baik, hanya di bulan Ramadhan. ~akh hilal (official) status.

'pesen' budak-budak masa solat terawih

Assalamualaikum.


Malam ni hari first terawih. Hari first, surau mesti penuh. Melimpah ruah sampai kat luar . Siapa rase macam nak cabut awal or nak udara segar, boleh je kalau nak book tiket dok luar. Caranya, simple mimple je pun. Jangan datang awal. Agak-agak orang nak angkat takbir, barula pergi surau. <-- ni bukan suruhan..haha


Dan selalunya, bahagian luar ni penuh dengan budak-budak. Macam-macam pesen (gaya) budak-budak ni kat surau time solat terawih. Dan tak semena-mena, teringat zaman dahulu kala. Haha.  Err.. jomlah tengok pesen-pesen kanak-kanak comel di surau.



Pesen 1:
Mulut tak berhenti bercakap.

Sebelum solat Isyak:
Kau tahu, tadi utlraman tiga lawan ...bla.bla..

Iqamat

Sejurus selepas salam kedua:
(Kalau orang lain tak sempat nak pandang depan lagi)
Pastukan, raksasa tu pun mati bila kena fire.. bla..bla..bla..



Pesen 2:
Baca surah kuat-kuat macam imam. 

Rakaat pertama; Surah Al Fatihah.

Imam: Bismillah ...... <---baru nak mula
Budak 1: Bismillah.. <---serentak dengan imam.
Budak 2: Alhamdulillah.... <----- konon one step forward dari imam.



Pesen 3:
Kira rakaat.

Selepas dua rakaat.

Baru dua rakaat.


Selepas empat rakaat.

Tinggal lagi empat.


Habes doa lepas lapan rakaat.

Dah cukup lapan. Boleh balik dah kan? <--- dengan kuatnya sejurus lepas doa.



Pesen 4:
'Berlakon'

Allahuakbar.  (Takbir)

Budak 1: Orang dah solat. Jom pergi main.
Budak 2: Jomm!!!

Allahuakbar ( tahiyyat akhir)

Budak 3: Weh!! dah tahiyyat akhir!!

Semua cepat-cepat  lari masuk surau, duduk  tahiyyat akhir. <--konon solat. Tapi peluh bercucuran



Pesen 5:
Buat lawatan rasmi kat kedai seberang jalan.

Dahagala. Jom pergi kedai. Lepastu datang balik Nanti gantila semula yang tertinggal tu.

Selepas orang habis terawih,
Di kedai, sambil duduk atas tembok

Aku nak beli keropok  perasa lain pulak la. tengok kau makan macam sedap


5 pesen mereka. Ni belum masuk kes hobi angkat tirai dan jenguk-jenguk orang sebelah time sujud. hee


Ehem..mesti baca sambil senyum + terbayang diri sendiri. Mungkin tak sama sebijik dengan yang dimentionkan, tapi, sikit-sikit mesti ada kan?

Jangan tipu. Haha.. :)

Selamat bangun sahur. :)

bienvenida ramadan 1433H


Bismillah.

The holy month of Ramadan,

For all Muslims has begun.

Praising Allah through the day,

From dawn to dusk we fast and pray.

We pay zakah (charity) for those in need,

Trying hard to do good deeds.



Walk humbly

Talk politely

Dress neatly

Treat kindly

Pray attentively

Donate generously



May lights triumph over darkness

May peace transcend the earth.

May the spirit of light illuminate the world.

May Allah bless us.



May this Ramadan is not the last one.

Seek the Lailatul Qadar, not Lailatul Kamdar. :)

Don't lose the meaning of Ramadan.




*Patutnya excited nak puasa lebih tinggi dari nak raya*

~Kita punya Ramadhan yang sama, Tapi natijah yang berbeza. Selamat Berpuasa~~

coretan perjalanan bertemu perubahan

Assalamualaikum.

Biasanya,
Hanya perempuan sahaja,
Yang buat coretan hati or diari.
Macam budak ini, <--klik
Err..
Tapi tak salah rasanya,
Kalau aku yang lelaki ni,
Nak join sekaki.


Sejujurnya,
Sebelum titik perubahan berlaku,
Aku yang baru,
280% tak sama dengan aku yang dahulu,
Serius jauh beza macam paus dengan kutu.


Dulu,
Solat 5 waktu,
Jarang sangat nak cukup semua,
Kalau ada masa,
Baru ingat nak hadap DIA,
Tu pun solat dekat nak habis masa.
Kalau travel lagila tak payah kata,
Solat entah ke mana,
Buat masjid macam tak ada.


Kalau dulu,
Masa sukan, main bola contohnya,
Aci taram je pakai apa-apa,
Janji bergaya <------kononnya.
Sampai satu masa,
Ada senior tanya,
"Selesa ke kau pakai macam ni?"
"Apa pulak tak selesa. Seluar pendek tak panas, senang nak bergerak. Pakai seluar pendek masa main lagi bgus dan efisien"
"Oh macam tu. Hm.. kau tahu cara nak buat kapal terbang?"
"Mestilah tak. Aku ni asas pasal dia pun tak de. Kau tanyela orang yang buat kapal terbang. Dorang mesti lagi tahu."
"Ooo..dah tu mana kau tahu seluar pendek tu lagi baik?"


Hati sentak buat seketika,
Benar,
Allah yang menciptakan manusia,
Pastinya Dia lebih arif tentang makhluknya,
Dah tu,
Siapa kita untuk mempersoalkannya?


Kalau time ramadhan,
Puasa memang cukup sebulan,
Tak macam perempuan,
Lelaki kan tak ada pengecualian,
Gastrik pun tak da dalam badan,
Namun,
Puasa hanya lapar dan dahaga,
Solat memang tak jaga,
Sahur pulak boleh kira dengan jari je,
Yela,
Kalau dah bangun time matahari dah terpacak kat kepala,
Memang tak sempat la nak buat semua,
Tapi,
Waktu buka,
Orang pertama yang ada kat meja.


Tapi itu semua dulu,
Sebelum satu peristiwa belaku,



Berlakunya titik perubahan,
Saat kereta rosak kat tengah jalan,
Dan ada seorang pak cik datang hulur bantuan,
Disebabkan yang ada hanya bulan,
Matahari dah lama terbenam,
Beliau ajak bermalam,
Dan,,
Saat jam hampir menunjukkan pukul 9 malam,
Aku ditolak ke depan untuk menjadi imam.
~Imam solat Isyak~


Masa tu,
Aku kaku,
Lidah kelu,
Malu,
Tapi buat apa nak menipu,
Baik mengaku,
Dari buat alasan merapu.


Dan sejak itu,
Aku bukan aku yang dulu.



End.

pssstt..ada sape2 nk claim diari dia kna curi..laalala :)