Lumos



Assalamualaikum :)


Sedar tak sedar dah nak 2016 :)


Tahun ni paling banyak pergi booksale/bookfair. Yang paling latest pergi mestilah big bad wolf. Dua minggu sebelum tu ada pergi Popular booksale dekat Ampang Viva Home. Buku murah-murah haruslah kena pergi kan. Bersyukur sebab ada bookhunting partner yang sudi teman berjam-jam berkampung beli buku. Only books and us :) * i do hope this will last forever.*


Sebelum ni dah pernah tulis entri pasal Buku. Dalam tu ada cakap yang  tak suka baca buku BI sangat, tapi sedar tak sedar tahun ni je berapa banyak buku BI beli. Baru jumpa buku kena dengan jiwa agaknya. Haha. So, sekarang tengah kumpul buku John Green, Jane green, Mitch Albom, Obernewtyn Chronicles dan The Heir Chronicles. Ni satu lagi tabiat - Kumpul buku ikut penulis. Tak kisah la buku Melayu atau Inggeris.

Buku chronicle tu kita cerita nanti. Sekarang nak cerita pasal dua buku, The Last Lecture dan Tuesday with Morrie.


Gambar google je. Kita malas nak snap.

Mula-mula rasa nak baca buku ni bila ada lecturer cakap dia baru habis baca buku ni dan buku ni best. So, bila kebetulan terjumpa buku ni dekat Viva home, terus capai. RM5 je sapa taknak kan. Buku ini tentang seorang profesor, Randy Pausch yang kena bagi last lecture (dan pada masa tu dia dah diberitahu yang dia ada terminal cancer.) Okay, serius tak pandai nak tulis review atau sinopsis. Yang penting, memang inspiring. Kau boleh nampak kehidupan dari satu sisi yang lain.



Buku kedua, buku Tuesday with Morrie. Buku ni tentang seorang lecturer (diagnose with ALS) dengan student dia, Mitch Albom. Masa bulan-bulan akhir dia, Mitch Albom akan melawat dia setiap hari Selasa dan dia akan kongsi life lessons.


Of course, buku ni inspiring. Tak jumpa dah perkataan lain nak describe.



Sebenarnya, dalam entri ni, just nak kupas satu dua kata-kata / ayat dari dua buku ni. Tulis review dengan sinopsis iolss memang tak retiii. Haha




*********************************************************************


-Aware


"Once you learn how to die, you learn how to live" -  Morrie 


Kita semua tahu kita akan mati. Semua orang akan mati. Tapi berapa ramai yang aware? Sebagai Muslim, kita memang selalu diingatkn pasal kematian dan selalu diingatkan untuk selalu mengingati mati. Kita buat ke tak. Hmm


Sebetulnya, bila kita aware yang kita akan dijemput bila-bila masa, kita akan cuba live our life to the fullest. Hidup untuk bawa bekal ke sana. Hidup yang bermanfaat.  :)



-Tension of the opposite



"Have I told you about the tension of opposites?" Morrie says.
The tension of opposites? 
"Life is a series of pulls back and forth. You want to do one thing, but you are bound to do something else. Something hurts you, yet you know it shouldn't. You take certain things for granted, even when you know you should never take anything for granted. A tension of opposites, like a pull on a rubber band. And most of us live somewhere in the middle."
Sounds like a wrestling match, I say. 
"A wrestling match." He laughs. "Yes, you could describe life that way."


Hidup ni, kita tahu kita sepatutnya tak buat sesuatu (benda yang salah), tapi kita buat juga. Kita tahu kita tak sepatutnya ambil kesempatan tapi kita buat jugak. Kita nak buat benda lain yang kita minat, tapi kita terikat dengan benda yang kita sepatutnya kena buat. Dan banyak lagi contoh-contoh lain.



So which side wins? I ask
"Which side wins?" He smiles at me, the crinkled eye, the crooked teeth.
"Love wins. Love always wins."


Whatever you do, do it with passion guys :)






-Brick walls. 


Dalam hidup, dalam mengejar impian kita,  memang banyaaakkk halangan, tembok batu atau brick walls. Halangan-halangan tu mungkin akan buat kita rasa down dan menyebabkan kita berhenti untuk kejar impian kita. Kita rasa kita tak mampu, kita rasa kita tak layak untuk impian tu, dan lepas tu kita pun berundur dari tembok batu tu. Kita pergi bawa diri. Tapi, sebenarnya kita boleh menjadi optimis. 


"The brick walls are there to stop people who don't want it badly enough. They're there to stop other people." Randy Pausch, The Last Lecture. 


Bricks are there to stop other people. Other people guys! Not us :)


So, teruskan mengejar impian masing-masing :) Panjat brick walls yang menghalang. Tunjuk yang kita betul-betul nak.. You never knew what awaits you at the other side.



"Brick walls are there for a reason. They give us a chance to show how badly we want something." Randy Pausch, The Last Lecture. 





-Experience


Tajuk last lecture ni,'Really achieving your childhood dream.' Randy Pausch senaraikan childhood dream dia dan cerita satu-satu macam mana dia capai semua tu. Salah satu childhood dream dia adalah nak jadi pemain National Football Player, tapi tak kesampaian. Walau bagaimanapun, usaha dia ke arah nak penuhi impian tu mengajar dia macam-macam.


Experience is what you get when you didn't get what you wanted. And experience is often the most valuable thing you have to ofer. - Randy pausch


Ini apa yang dia kata. Dan ini kita boleh aplikasi dalam hidup kita. :) Tambah lagi dental student. Kalau kena redo, kena ingatkan diri sendiri kita mungkin tak dapat siapkan apa yang kita nak tapi kita belajar untuk tak ulang salah yang sama pada masa akan datang :)






Dalam buku The last lecture tu, ada satu section tajuk "It's about how to live your life". Dekat situ ada nota yang Randy Pausch tulis; 


"This section may be called It's about How to Live your life, but it's really about how I've tried to live mine. I guess it's my way of saying: here's what worked for me" - Randy Pausch, The Last Lecture. 


Suka dengan ayat ni. Entah kenapa. Mungkin sebab kebanyakan yang ditulis dalam blog / twitter semua untuk diri sendiri, tentang diri sendiri. 


This is my life, here's what worked for me and what should i do to make myself and my life better in the future. (and maybe you can try too! :) ) - missha



Till then :)
Happy New Year!
Doakan final exam.




MESS

Assalamualaikum.


Habit agaknya update hari last setiap bulan. Hmm. Tahun depan azam baru sebulan dua entri. HAHAHA. (Capital letters = muhun jangan percaya)


Life macam biasa. Hari-hari klinik. Bosan kan baca. Haha. Sebenarnya inferior nak tulis pasal dental stuff bila semua classmates kau macam hebat gila kau tetiba terkandas kereta api kat belakang.


Tapi setiap orang pengalaman lain-lain. Here's mine. Segala yang dalam blog ini :)


Kita mungkin dalam kapal yang sama, kabin yang berbeza.
Pengalaman yang setiap orang kutip lain-lain.
Kena redo part yang lain-lain.
Kena marah sebab yang lain-lain.
Malas rajin lain-lain.
Setiap orang ada susah dia sendiri. Tapi tak semua orang upload or membebel kat twitter macam ada sorang budak tu nama dia missha.


Rasanya, buatlah apa-apa pun dalam hidup, semua benda ada cabaran dia.  Even air yang tenang pun ada buaya. Dan benda ni berbalik pada diri sendiri. Cabar diri sendiri untuk terima cabaran.





****************************************************************

MESS points in this entry;


Mistake.

Setiap orang takkan lari dari buat salah walaupun dia cuba untuk lari. Yang negatifnya apabila terlalu takut untuk buat salah sehingga takut untuk mencuba. Terus lari dari realiti. Memang, buat salah ada consequence dia. Tapi dengan buat salah kita tahu benda yang betul.


You make mistakes to figure out how to make things right.






Expectation.

Setiap kali nak buat sesuatu, kita pasti ada expectation kita sendiri. Tahap mana yang nak dicapai. Tapi bila kita tak capai expectation kita,  bila benda yang terjadi adalah benda yang kita tak expect, bila expectation kita dan apa yang terjadi adalah parallel, (takkan berjumpa), keadaan akan jadi huru hara. Kita rasa loser. Kita pesoalkan kemampuan kita.

Tapi kita tak sedar, kita expect berdasarkan kemampuan yang kita ada. Dan bila unexpected thing berlaku, kita sebenarnya dah keluar dari zon kita dan belajar sesuatu yang baru. Macam dalam baseball. Pitcher asyik baling fastball. Sebagai batter, kita rasa kita boleh pukul fastball tu. Kita dah dapat timing dia. Kita dah ada plan bila masa yang sesuai nak swing bat.

Imagine, Bottom 7th inning. Seri 0-0. Two out. Runner on third and second. Sekarang dah two strike. Satu lagi strike, batter out. Last pitch. Batter sedia. Pitcher baling.  Ready for fastball. Dah swing, tiba-tiba tu curveball rupanya. Unexpected curveball.

Apa yang kita boleh buat as batter? Third runner dah lari. Kita dah swing. Tak boleh undur. Tapi kita boleh improvise. Anglekan bat.


Result? Bergantung kepada macam mana kita deal dengan unexpected things yang berlaku. Bergantung pada macam mana kita nak improve at that moment. Bergantung pada macam mana kita nak angulate bat untuk pukul the unexpected curveball.






Satisfaction

Cepat rasa selesa. Bahaya. Sangat bahaya. Rasa cukup. Rasa macam weh aku tak payah buat apa-apa dah.

Belajar takkan pernah cukup. Hakikatnya, makin banyak belajar makin banyak kita tak tahu. Tapi, kita care ke tak untuk tahu yang kita sebenarnya tak tahu? Atau kita terus tetap dengan sikap malas ambil tahu.

Well, it's up to you. (me)





Sacrifice

Nak maju kedepan, korbankan apa yang tarik kita ke belakang. Kadang-kadang kita terpaksa korbankan apa yang kita suka. Prioritize your priorities. 


Sometimes, the change we don't want is the change that we need.


Contohnya kena sacrifice jangan tengok anime dah omggggg. (currently watching diamond no ace. Notice the metaphor above?Heee. )

.
***********************************************************


Jangan tanya entri ni merapu pasal apa.
Terang-terang ni entri monolog dalamn nasihat diri sendiri. Huhu



Till then. :)



Kejar

Assalamualaikum.


Oktober sangattttt busy. Biasa la nak cuti midsem. Esaimensssssss datang tak pulang-pulang.


Naik tahun empat, sesi klinik banyak. Kena pandai urus kalau tak ke laut dalam jadi buih-buih halus. Penat? Eheh, tak penat tu tak normal.


Macam tahun dua, tahun empat ni ada sesi optech atau nama panjangnya operative technique.

Apa yang kami buat dalam optech nie?

Dalam optech ni la kami belajar buat segala-galanya kali pertama. Contohnya, masa tahun dua kami belajar buat tampalan. Encik dummy jadi pesakit. Masa tahun empat belajar buat crown and bridges. Nak tahu apa tu, boleh google. :) Rajin-rajinkan jari yeee.. *sebenarnya kite yang malasss. huhu*

Gambar google encik dummy. Sama je rupa dia. Sepesen.

Dalam optech ni sistem dia macam ni. Katakan hari tu kami kena buat tampalan class II, so kami akan mula buat pada gigi yang dah dipilih step by step.

Buat step pertama >> tunjuk doktor >> doktor bagi proceed >> doktor sain dekat buku log >> Buat step kedua pula>> tunjuk doktor >> *ulang sampai siap task untuk hari tu*

Kalau kena redo, ulang dari langkah satu. Heeee


Gigi frasaco. Gigi plastik. Ada juga kena kumpul sendiri gigi sampai cukup atas bawah.


Buat benda ni kena sabar. Kalau jadi yang paling lambat siap atau step terkebelakang dari orang lain, mulalah stress lepastu gelabah. Tu belum lagi tiba-tiba kena redo step last. Luruh jari-jemari dan tulang belakang.


Masa tahun dua dalam optech, tak nafikan memang aim nak cepat siap semua task atau paling kurang pun, siap on time. Takmo lambat-lambat. Disebabkan niat tu macam dah terpesong sikit, (niat nak siap je, belajar?) rasa takde feel sangat buat benda-benda tu.





Yang pink tu nama dia silicone. Untuk ambil acuan gigi atau kita panggil impression.


Suatu hari, ada seorang lecturer ni cakap, sepatutnya buat optech ni kena ada feel, jangan under stress. Sebab bila kita buat step by step dan ada feel , eventually prosedur tu akan sebati dengan diri kita. So,, masa kita nak buat dekat real patient nanti takdela gelabah sekejap step satu lepas tu step lapan lepastu naik balik step tiga.


Bila kita buat dengan tenang, kita dapat absorb apa yang sepatutnya kita kena buat dan kita boleh nampak  macam mana hasil yang sepatutnya kita nak. Nanti kita tahu nak assess tooth preparation untuk masa akan datang.


Bila kita buat stress-stress tahu nak cepat je, macam cincai air cincau la hasilnya. Siap memang siap, tapi kita dapat tak apa yang sepatutnya kita dapat? Hmm....




Tapi, tu tak bermaksud boleh buat lambat-lambat. Buat cepat , feel kena ada tapi jangan gelojoh nak siap semata-mata.


Masa tahun empat, iolss pun cuba buat dengan penuh penghayatan. Memang feel dia lain. Seronok walaupun stress sebab kena redo. HAHAHA. Redo last step pulak tu. Sabar jela. Tapi stress tu dia macam stress positif. Bukan stress angin puting beliung habis semua orang kau nak marah.  Bila kena redo, kena la redha sebab redo tu la kita belajar.


Cumanya, lepas kena redo tu ada juga la ambik jalan pintas sikit pasal semua orang dah sipa tiba kau baru nak start. Okay, my bad. Jangan tiru aksi ini.






Poinnya kat sini, put your heart into everything you do.  Susah tu memang la, nak-nak benda yang kita buat hari-hari tu offer stress. Tapi kenala cuba kan awakk... *cakap dengan diri sendiri* Seriously, tak rugi cuba.





Ini la serba sedikit hidup iolss. Takda apa yang menarik bulan oktober ni nak update. Hidup sekata hari-hari buat benda sama. Orang kata hidup ni macam tayar kadang-kadang kita kat atas kadang-kadang kita kat bawah. Tapi bila hidup macam kat bawah je, tertanya jugak, bila nak naik atas. Hmm..

Mungkin tayar ni dah jadi pasu bunga atas tanah. Kat bawah sentiasa. Lulllsss



Jumpa quote ni kat google. Menusuk ke kalbu. Hmm


"Working hard for something we don't care about is called stress; 
working hard for something we love is called passion."



Throw away tension,
Develop passion,
And patience :)
@misshatulis



Till then.
Muhun doa semua :)




Hati Tisu.


Assalamualaikum :)


#Random


Hidup ni,
Ada masa kita rasa kuat,
Ada masa kita rasa lemah sangat.


Biasa la,
Hidup.


Hidup tak lurus,
Macam jalan raya,
Banyak simpang siur,
Banyak selekoh tajam,
Ada jalan yang berlubang,
Ada masa jalan tanah merah berbatu batu lagi.


Hidup ada pasang surut.
Macam laut.
Kadang air pasang,
Kadang air surut,
Kadang ombak kuat,
Kadang ombak sopan je.
Ombak tu macam ujian dalam hidup,
Ada yang besar, ada yang kecil.


Hidup ni,
Mesti ada satu tahap,
Semua benda rasa tak kena.


Member tersalah cakap sikit je,
Terasa.


Terlambat sikit dari orang,
Rasa diri sendiri paling loser,
Paling teruk dalam dunia.


Kena marah sikit,
Sedih.


Banyak sangat benda kena buat,
Penat.


Bila dah tak kuat,
Sikit-sikit sedih,
Sikit-sikit letih,
Lepastu stress,
Nangis.


Stage terakhir yang paling bahaya,
Mengalah



Tak.
Jangan mengalah lagi.





"Kau takkan tahu sejauh mana kekuatan kau sampaila jadi kuat adalah satu-satunya pilihan yang kau kena buat"





*****************************************************





Fikir,
Kenapa lemah sangat ni?
Kenapa manja sangat ni?
Kenapa air mata meluncur laju sangat ni?


Ambil tisu,
Kesat air mata.
Basah.
Lap pipi pulak.
Koyak.


"Eee tisu ni. Orang tak habis lap lagi."
Keronyok tisu.
Campak.
Buang.







***************************************************


Ambil tisu rendam dalam air.

Lembik.
Hancur.


Ambil tisu lambung atas.
Jatuh melayang.
Macam hilang tujuan.


Kena tanah,
Terpijak.
Koyak.


Terbayang hati sendiri.




***************************************************




Hati,
Jangan macam ni please?


Kalau tisu rendam air basah,
Awak kena ombak kuat awak jangan  mengalah.


Kalau tisu lambung atas jatuh melayang,
Awak jatuh jangan hilang tujuan.


Kalau tisu terpijak boleh terkoyak,
Awak pula kalau terluka janganbermuram durja.


Awak kan muscle,
Kena la bina 'badan' awak tu,
Bagi tough sikit.










Eh, Awak tak tau nak bina badan macam mana?
Pergi gym la.
Tapi gym awak ni lain sikit.
Gym awak takde dumbbell,
Takde chin up bar,
Takde segala bagai mesin leg press chest press.


Gym awak istimewa.
Awak tahu kenapa?
Sebab gym awak hanya ada awak dengan Dia je.
Sweet kan?


Gym awak spritual, bukan fizikal.
Awak selalu ingat Dia,
Awak buat semua benda niat kerana Dia,


Lepastu,
Awak buat sesi coaching malam - malam,
Biasanya sesi coahing ni orang panggil qiam.
Qiam ni latih diri awak bangun awal malam,
Latih awak istiqamah,
Dan buat awak lagi dekattttttt dengan 'coach' awak.


Tapi sesi coaching ni tak terhad waktu malam je,
Ujian yang awak dapat tu?
Ujian yang menyebabkan awak rasa hidup awak la paling susah.
Ujian yang awak rasa beban yang tak tertanggung,
Tu sesi coaching la tu.
Coaching secara tak langsung.


Tapi coach awak tu adil,
Dia bagi ujian setakat mana yang awak mampu.
Penyayang kan Dia?


So hati,
Awak kena tough,
Awak jangan tisu,
Awak kena sado.



****************************************************



Tisu tu perlu,
Tapi bukan selalu.
Tak semua air mata tu kelemahan,
Kadang-kadang air mata tu tanda kita dah lama bertahan.


Air mata mengalir tak mampu kita nak halang,
Tapi sedih macam mana pun jangan lupa Tuhan.
Doa biar dipermudahkan segala urusan.


Air mata nak jatuh tu biarkan,
Sebab tu bukan bermaksud kekalahan,
Setiap perkara bukan pengakhiran selagi kita terus bangun dan berjalan.







Nak jadi kuat kena kuat.
@misshatulis





Till then.
#hatikenasaض


Credit pic: google




Sesat


Assalamualaikum



Akan ada satu ketika,
Kau rasa hilang punca,
Hilang bahagia,
Hilang segalanya.
Yang ada cuma nyawa,
Dan jasad semata.
Hidup tanpa makna.



Bagai orang dungu,
Kau hanya duduk di situ,
Memeluk lutut yang menopang dagu,
Merenung kosong dinding dan bucu,
Kau terkurung dalam bilik yang tidak dikunci pintu,
Kau tahu apa bilik itu?
Itu zon selesamu, dulu.




Termenung,
Kau rasa kau hilang sesuatu,
Namun apa yang hilang itu tidak kau tahu,
Kau cuba cari di segenap penjuru,
Sia-sia usahamu,
Tidak kau jumpa apa-apa walau setitik debu,
Lalu kau tekad untuk maju,
Kau bangun dan keluar dari bilik itu.




Kau tolak pintu dan mulakan perjalanan,
Di atas jalan kehidupan,
Kau keseorangan,
Tiada apa di kiri dan kanan
Compang camping baju tak kau hiraukan,
Walau hanya gelap di hadapan,
Berkaki ayam namun kau terus berjalan,
Kehausan,
Kelaparan,
Kepenatan.
Namun kau gagahkan.
Hingga tiba di persimpangan.
Kau tahu kau harus buat pilihan.





Kau buntu. 
Di persimpangan lorong itu,
Kaki kau kaku.
"Mana yang harus aku tuju?"
Apa di depan kau tidak tahu,
Rasa takut menyelubungi kalbu.


Lalu hati berbicara,
"Patutkah aku undur semula?"
Kau tahu dengan nyata,
Undur bermakna kau akan terkurung semula,
Undur bermakna kau akan merasa sakit yang sama.
Undur bermakna kau akan kembali ke luka lama,
Yang kini hampir pulih seperti sediakala,
Namun parut pastinya ada.


"TIDAK! Tidak mungkin aku undur semula!"


Hatimu membuat keputusan,
Undur bukan pilihan,
Namun maju ke hadapan kau enggan,
Terduduk kau tersedan-sedan,
Terbaring keletihan,
Kau kesat air mata bercucuran,
Dan tika itu kau nampak awan.


Ternaik sedikit hujung bibirmu,
Dan air matamu turun lebih laju,
"Ah, bodohnya aku."


Ya,
Kau 'lupa pandang atas',
Sibuk dengan dunia,
Selesa dengan bahagia,
Kau lupa Dia.







Sesat,
Bukan sebab tiada peta,
Bukan sebab tiada jalan depan mata, 
Tapi sebab tinggal Pencipta,
Lupa destinasi sepatutnya.






Till then.
Muhun tembak doa. :)



Credit pic: Google and Tumblr




Coffee, please


Assalamualaikum.


Dari diari curi;



"Jom keluar"


"Mana?"


"Gerai kat simpang depan. Sarapan. Nasi lemak nak?"


"Ok je. Yang penting....."


"Kopi"


Dah jadi rutin. Asal keluar je, mesti order minuman yang coffee based.






"Kenapa suka kopi?


"Suka kena ada sebab ke?"


"Takdela. Curious je. Aku tengok kau ni dah tahap coffeeholic dah ni."


"Mana ada. Aku tahap coffee lover je."


"Dah apa beza dua tu?"


"Coffeeholic ni jenis yang memang tak boleh takde coffee. Kalau coffee lover ni, dia suka coffe tapi tetap boleh minum air lain. Love kan maksudnya sayang. Ingat tak, ada peribahasa kata kalau sayang tinggal-tinggalkan? Coffee lover ni macam tula. Suka coffe, tapi still boleh tinggal."


"Macam salah guna je peribahasa tu. Ni mana info dapat ni?"


"Baru reka tadi."


"Agak dah. Kalau tak auta tak sah."



***************************************



Next day.



"Pernah dengar tak cerita tentang kopi ?"


"Cerita tentang apa? Tentang kopi tahi gajah kopi termahal kat dunia ke?"


"Bukan yang tu. Cerita tentang orang buat metafora kopi ni adalah kehidupan."


"Tak pernah dengar pulak. Apa cerita dia? Macam menarik."






"Cerita dia tentang seorang professor ni. Suatu hari, bekas pelajar dia ramai-ramai pergi melawat dia. Masing-masing bertukar cerita pasal diri sendiri. Ada yang baru kerja, ada yang baru beli kereta, ada yang baru nak kahwin, ada yang dah ada anak. Diorang sembang tentang nak majukan hidup, nak rumah lagi besar, nak kereta mewah, nak jawatan tinggi. Dan macam biasa semua orang komplen stress dan penat."


"Okay. Normal la tu. Hidup. Manusia jarang sangat rasa cukup. Then?"


"Bila prof ni dengar dia macam sedih dan dia rasa dia kena buat sesuatu. So, masa tu dia pergi dapur dan buat air kopi. Waktu nak hidang, bekas pelajar dia semua pandang pelik dekat dulang air yang dia bawa."


"Kenapa pandang pelik pula? Dia buat air kopi cincau ke?"


"Kopi cincau pebenda pulak. Jangan potong jalan cerita boleh?"


"Ala gurau je. By the way, kopi cincau ada okay. Capuccino cincau. Balik semula cerita. So apa yang pelik dengan air tu?"



"Yang pelik bukan air tapi cawan yang prof tu bawa. Biasa kan orang bawa keluar satu set cawan acopal segala bagai tapi prof ni dia bawa keluar macam-macam jenis cawan. Ada yang kaca, ada yang plastik, ada yang corak english vintage, ada yang corak abstrak, ada yang berkerawang segala. Senang kata memang pelbagai la. Gelas pun ada."


"Biasa je aku rasa bawa keluar cawan tak sama jenis. Kalau orang ramai, cawan tak cukup kena campur-campur juga set cawan tu."


"Boleh tak jangan pertikai jangan cerita? Dah cerita macam tu. Nak dengar ke taknak ni?"


"Yela. Sambung la."


"Bila prof dah tuang air, masing-masing pun pilih cawan yang berkenan di mata. Lepastu, ada yang gurau sesama sendiri; 'weh kenapa cawan kau lagi besar dari aku?' , 'Amboi pilih cawan mahal je?"


" La, cawan pun jadi isu ke? Cawan je pun, bukan cincin."


" Eeeeeeeee....... Kan aku dah cakap jangan pertikai jalan cerita. Okay, sambung balik. Bila dah siap minum makan semua, prof tu terangkan kenapa dia bawa keluar cawan lain-lain. Prof tu kata;


Masa mula mula nak pilih cawan, kamu akan pilih cawan yang kamu rasa cantik. Bila dah pilih, 
kamu akan sibuk  jeling-jeling cawan orang lain sebab nak tengok cawan siapa yang paling cantik. Hakikatnya, cawan yang kamu pilih takkan merubah rasa kopi. Kopi tu ibarat hidup dan cawan yang cantik tu ibarat harta, kekayaan, kemewahan dan jawatan yang tinggi. Dalam berusaha untuk hidup, kamu lupa untuk menikmati kehidupan. Kamu sibuk kerja mengumpul harta sampai kadang terluma masa untuk diri sendiri dan keluarga. Cawan yang cantik tu nilai tambah. Tak salah nak cawan yang cantik, tapi jangan lupa sampai minum kopi."


"Mendalam juga maksud prof tu. Tapi bagi aku, aku tak rasa cawan tu nilai tambah. Aku rasa cawan tu tetap penting. Takde cawan tak dapat la minum kopi. So, nak taknak kenala kerja keras jugak untuk dapatkan cawan."


"Betul tu, sebab tu dalam cerita ni aku guna term cawan yang cantik, bukan cawan semata-mata. Hidup dalam zaman sekarang ni, nak dapatkan cawan je pun susah. Tambah pula dengan keaadaan ekonomi dan situasi kita sekarang ni. Secara peribadi, sebenarnya cerita ni memang ada flaw dia, tapi apa yang aku nak kongsi sebenarnya pasal kopi tu. Kadang kadang kita ni sibuk nak hidup ikut sistem sampai lupa nak menikmati kehidupan. Kita jangan jadi robot. Dalam hidup, ada masa kita kena duduk, muhasabah, nikmati kehidupan. Senang kata, dah penat kerja, pergi minum kopi. Ambil masa untuk tarik nafas dan relaks. Ehh.. nak pergi mana tu?"


"Buat kopi. Penat dengar kau cakap"



****************************************************




ENJOY YOUR LIFE,
ENJOY YOUR COFFEE.








Nota: Quick update. Insya Allah nanti edit mana yang tunggang langgang bila dah balik rumah. Nak kejar bulan Julai. Hanya berbekalkan mobile data dan tab yang bateri tinggal 30%. Charger pula tinggal. Best kan? Haha. K bai, nak pergi minum kopi.


NotaII: Dah edit :)


Pic: Google



Antidote



Assalamualaikum.





Saat terasa berat,
Saat rasa tak kuat,
Saat dibebani masalah,
Saat terasa resah,
Hati mencari penawar,
Agar hilang gusar.


********************************************************

Source



Selalu kita terbaca,
Kisah seorang profesor dan pelajarnya,
Profesor bertanya,
Sambil memegang gelas berisi air dengan tangan kanannya,
"Kamu rasa berat gelas dan air ini berapa?"


Pelajar meneka,
"200 gram."
"700 gram"
Namun salah belaka.


Kata profesor;
"Berat gelas ini bergantung pada berapa lama kamu memegangnya.
Makin lama kamu memegangnya,
Semakin berat kamu rasa,
Begitulah hidup kita.


Jika ada masalah atau cabaran,
Selesaikan, jangan biarkan,
Semakin lama masalah disimpan,
Semakin ianya menjadi beban.


Ingat, 
Pegang gelas jangan lupa letak bawah"


***************************************************

Atap bocor, lantai basah,
Nak selesai masalah,
Jangan sekadar mop lantai sahaja,
Tapi baiki atapnya juga.
Kita cegah punca,
Bukan sekadar rawat kesannya.

.




*************************************************************



Kalau rasa tekanan tinggi, cari ruang.
Cari ruang untuk Tuhan.
Cari ruang untuk Quran.


************************************





Note:  Doakan final exam :)



Peduli




Assalamualaikum



Dari diari curi




Tepi tiang, Dalam masjid, 04.54 pm.


"Pernah tak dengar kisah tentang seorang raja yang sangat zalim yang mana setiap hari pada waktu malam dia akan suruh setiap rakyat dia tuang secawan susu  ke dalam satu tempayan besar yang dia dah sediakan depan istana dia? Kalau dalam keluarga tu ada 6 orang, tak kisah bayi ke, warga emas ke, keluarga tu kena tuang 6 cawan susu dalam tempayan tu."


"Tak pernah. Kenapa kena bagi susu dekat raja? Cerita dari mana tu?"


"Cerita rekaan mungkin berlatarbelakangkan zaman dulu-dulu.Aku dapat cerita ni sebab kawan aku share masa sekolah dulu."


"Kau tak jawab lagi soalan aku. Kenapa kena bagi susu kat raja?"


"Oh haah. Lupa pulak. Raja minta secawan susu setiap orang sebagai cukai, tapi sebenarnya rakyat dia tak mampu nak penuhi permintaan raja sebab diorang pun hidup dalam kemiskinan. Kadang-kadang susu yang diorang dapat pada hari tu tak cukup pun untuk minum dan dan kegunaan harian yang lain. Tambah pulak, cukai tu orang tua dan bayi pun dikira, dan siapa yang tak dapat tunaikan permintaan raja akan dihukum."


"Okay, then?"


"Untuk bertahun-tahun, pada waktu malam memang dah jadi rutin rakyat negara tu keluar dari rumah untuk tuang susu ke dalam tempayan besar. Pada suatu malam, ada satu keluarga ni, diorang memang kehabisan susu pada hari tu. So, pada malamnya diorang pun buat keputusan untuk tuang air instead of susu ke dalam tempayan.  Pada pendapat diorang tiada siapa pun akan perasan susu tu dah bercampur dengan air."



Tak. Dalam tempayan tu takde cornflake pun. Lulss
Sumber


"Ha, kan bijak macam tu. Bukan orang perasan pun. Buat apala nak ikut cakap raja yang zalim tu. Kenapa la dari awal lagi tak buat macam tu."


"Cerita aku tak habis lagi. Kau tahu apa yang jadi esoknya?"


"Apa?"


"Tempayan besar tu dipenuhi dengan air. Bukan susu."


"Padan muka raja tu. Siapa suruh zalim."


"Point utama cerita aku bukan pasal raja zalim tu. Tapi tu betul,jugak. Boleh jadi teladan. Kalau jadi pemerintah, jadi pemerintah yang adil."


"Jap, aku rasa aku dapat dah. Point utama cerita kau ni pasal  keluarga yang habis susu tu kan? Bila diorang nak tuang air instead of susu, diorang rasa perbuatan diorang takkan bagi kesan pun sebab diorang fikir orang lain akan tuang susu. Tapi, bila setiap keluarga fikir benda yang sama, nak tuang air instead of susu, of course air je la yang akan ada dalam tempayan."


"Yup. Tu lah point aku. Dan kita boleh bawak contoh dalam hidup kita. Dalam satu komuniti contohnya, kalau setiap orang lepas tangan, tak buat apa-apa sebab mengharapkan ada orang lain yang buat, at the end, takde sesapa pun yang buat apa yang sepatutnya dibuat. Macam nampak sampah tapi tak buang sebab harap orang lain buang. Maka, mereputlah sampah tu kat situ."


" Hm. betul la tu. Dah nak dekat 5.15. Jom balik. Futsal. Tapi sebelum keluar tu jomla lipat sejadah-sejadah ni dulu. Kalau bukan kita siapa lagi kan..


"Yela... Tapi, kan bagus kalau setiap orang pandai lipat sendiri lepas guna."


"Depa pandai je, tapi tak buat. Common sense kurang. Hm.. kalau nak cerita pasal common sense aku rasa kau kena bawa cerita raja lain pulak. Haha."


***************************


When someone do nothing at the beginning,
Probably no one do something at the end.
@misshatulis


**********************************************


Mari jadi orang yang peduli.
Bukan orang yang lepas tangan angkat kaki.




Till then :)






Lub Dub #1





Assalamualaikum.



Dari diari curi



"Kau tahu tak?"


"Apa?"


"Sebenarnya, hati tu jantung."


"Huh?" angkat kening.


"Hati tu jantung."





"Okay, hati tu jantung tapi kenapa tetiba cakap pasal hati?"


"Tetiba teringat.. sebab tadikan kita ustaz ada sebut pasal hadis pasal segumpal darah tu. Sesungguhnya di dalam tubuh ada segumpal darah. jika segumpal darah tersebut baik maka akan baik pulalah seluruh tubuhnya, adapun jika segumpal darah tersebut rosak maka akan rosak pulalah seluruh tubuhnya, ketahuilah segumpal darah tersebut adalah hati."



"Oh. haah. Aku ingat ustaz sebut tadi. So kau nak cakap yang sebenarnya yang lebih tepat adalah jantung? Hati yang dimaksudkan tu jantung? Heart?"



"Yup. Tu la maksud aku. Sebenarnya dalam hadis tu dia maksudkan jantung. Sebab kalau terjemahan inggeris dia guna perkataan heart, bukan liver. There lies within the body a piece of flesh. If it is sound, the whole body is sound; and if it is corrupted, the whole body is corrupted. Verily this piece is the heart. Kalau dalam arab, dia guna Qalb, maksudnya jantung."



"Okay.. aku dapat point kau setakat ni. Segumpal darah tu adalah jantung. Hmm.. menarik. Secara saintifik, jantung memang penting. Tak de jantung, tak hidup lah kita."



"Betul tu. Jantung secara fizikalnya memang penting dalam hidup kita. Mengepam darah. Kau tahu, sehari jantung berdegup lebih 100 000 kali. Dia akan pam lebih 100 gelen setiap satu jam. 1 gelen sama dengan 4.55 liter. Kalau 100 gelen? Kau kira la sendiri. Tu baru satu jam. Kalau 24 jam? Cuba bayangkan manusia nak angkat 100 gelen air. Kau rasa mampu tak? Padahal, kalau ikutkan densiti air lebih rendah dari darah."




"Haah betul la. Tak pernah perasan pula benda ni. Jap aku nak tambah. Aku pernah baca yang nak transport darah ke seluruh badan dan semua organ ni lebih 60 000 batu perjalanan yang mana nilai ni dua kali ganda ukur lilit bumi. Perghh.. rasa mind blowing kejap"




"Kann. Dan jangan lupa jugak, jantung tak berhenti buat kerja sampai tiba masa. Hebat kan jantung kita Allah cipta?"



Jeda. 


Mengakui kebesaran Nya.



"Nak tahu tak, sebenarnya...."


"Apa?"..


Azan. Dari masjid berdekatan.


"Emm. dah azan. Nantila sambung. Jom, jumpa pencipta jantung dulu."


"Jom"







Rujukan: Buku Purification of the heart yang masih belum habis dibaca :D 






Initial D # 1




Assalamualaikum.


Dah lama nak tulis satu benda ni. Kekonon nak buat dalam bentuk cerita tapi... idea macam takda. Bukan macam. Memang takda idea pun. Hihi. Disebabkan tak dapat buat dalam bentuk cerita,, kita buat dalam bentuk bercerita, okay?



'Benda' yang kita nak cerita hari ini adalah satu benda yang simple. Sangat simple. Tapi kita selalu lupa. Biasa la, benda senang  la yang kita susah nak buat kan?


'Benda' ni jugak ada superpower. Tapi tetap tak ramai orang buat walaupun ramai yang tahu. Mungkin sebab walaupun ramai yang sedar 'benda' ni power, tapi tak ramai yang pernah rasa kepowerannya. (ni kalau cikgu bm tengok ni mahu kena luku)


Dan paling penting, 'benda' ni sebenarnya sangat menguntungkan. Tapi pelik, orang tetap tinggalkan. Padahal bab-bab untung ni jarang orang tak pandang kan?


So, apa 'benda' yang nak cerita hari ni sebenarnya?


Tiga huruf.
DOA.

Mungkin ada yang tahu pasal doa, tapi terlupa nak doa.
Mungkin ada yang tahu kuasa doa, tapi tak yakin dengan doa.
Mungkin ada yang dah doa, tapi putus asa dengan doa.
Mungkin ada yang doa, tapi  dia rasa dia tak dapat dengan apa yang dia doa.


(Bab lupa nak berdoa nanti kita kupas entri lain. Kalau rajin,bab ini akan diolah dalam bentuk cerita yang simple mimple je. Sebabnya,, lagi selesa dan lagi best sampaikan sesuatu bentuk cerita sebab kita boleh masukkan unsur imaginasi. Jangan risau, tiada unsur illuminati. )


Hari ni, kita akan cerita bab yang last sekali. Dia doa tapi rasa dia tak dapat apa yang doa. Tapi sebelum tu, nak cakap; I bukanlah orang yang paling sesuai nak sembang pasal ni tapi, tak best la simpan sensorang kan?


Tak ingat sejak bila, tapi setiap hari cuba istiqamah amalkan doa, "Ya Allah permudahkanlah segala urusanku sehingga hari aku bertemu dengan-Mu" . Mula-mula tu selalu jugak lupa, so taknak bagi lupa, doa lepas solat, terutamanya solat subuh sebab kita nak mulakan hari baru kan?



Then, macam biasa pergi kampus, belajar, masuk lab, presentation and etc...  Lumrah, kekadang kena redo kerja lab, esaimen sebakul,. Lepastu stressssssss. (more 's' indicate high pressure.. luls)


Lepastu terfikir, daripada stress dan mengeluh ni , kenapa tak gandakan doa daripada duk zikir 'stress'. (Zikir stress: Kejap-kejap cakap 'stress'. Tak sampai 5 minit, cakap 'stress' lagi =.= )


So, lepastu setiap kali macam ada masalah  je, cuba untuk bina sabar, lepastu doa bagi Allah permudah dan tahan diri daripada zikir stress.  (Hmm.. nampak macam bila susah baru nak ingat Allah kan. Muhun jangan macam ni =.=) Sampai sekarang cuba untuk buat semua ni, tapi kadang-kadang ter tak buat jugak. Hihi. I'm still learning yauwww..


There's always.....





Bila dah lelama bergelumang dengan esaimen. redo dan sebagainya, terasa macam jalan nak belajar dental ni makin lama makin berliku. Makin lama rasa makin susah. ( Bright student maybe tak rasa macam ni kot. iolss average je. Hihi ) Lepastu terkeluarlah monolog dalaman. "Aku doa tiap-tiap hari bagi jalan mudah. tapi rasa susah je. Aku doa tak ikhlas ke? Ke sebab aku doa masa susah je?" Macam-macam lagi la monolog dalaman yang negatif. Tak termampu nak senaraikan.



Dan setelah berbakul-bakul monolog dalaman yang negatif, suatu hari monolog positif pun bersuara. "Jangan buat tak bersyukur. Hari-hari Allah bagi nikmat. Oksigen, kesihatan, akal dan sebagainya." 


Ya, itu klise. Cliche but true.


Dan disambung lagi. "Lagipun hari-hari kau doa urusan dipermudah. Memang jalan tu susah dan tak mudah tapi in the end kau dapat buat semua benda kan? See. Jalan tak mudah tapi urusan tu dipermudah. Allah ada. Allah tolong. " 


Sentap dengan monolog positif sendiri.


"Lagipun bukan ke kau ada mintak kekuatan untuk menghadapi segala ujian? Dari ujian tu lah kau dapat kekuatan. Allah bagi kau ujian sebab nak bagi kekuatan yang kau minta. Tapi Allah tak biarkan kau sorang-sorang. Dia tolong lagi. Maka nikmat mana yang kau dustakan?"


Okay. Part ni ada ninja Konoha potong bawang.



Lepas tu baru perasan, memang bila dah lama-lama, kalau kena redo ke apa, rasa tenang. Tipula kalau kata stress tu hilang terus, tapi tak macam masa dulu-dulu. Kelam kabut macam nak terbalik dunia. Yup, that's me. I memang spesis macam ni. Kelibut punya worang =.=



So, tu je la. Pointnya kat sini doa la banyak-banyak, dan usaha jangan tinggal. Percaya dan yakin dengan doa, dengan Allah Ikhlas dan sentiasa bersangka baik dengan Allah :). Mesti!! 



Hadith Qudsi Riwayat Bukhari dan Muslim.




Sekarang, kalau ada apa-apa problem, rasa tenang. ( Bukan sepanjang masa. Kadang-kadang tenang tu menghilang jugak. Heee. Masih berusaha nak keep calm . Still dalam fasa baby steps. )



Bila rasa tenang waktu ada masalah selalu terfikir, 


"Ni tenang atau aku yang relax sangat?"


Tenang dan relax bagi i lain .
Tenang tu tenangla. Calm.
Relax tu macam take it easy.
Dan, relax sangat tu bahaya hokayy.


Note: Perasan tak berapa banyak monolog dalaman i ada? Haha. Sebab tu tak suka style macam ni. Sebabnya nanti mesti ada yang rasa "macam scary je budak  ni monolog dalaman bebanyak".  Haha




Beeeboo :)


"Never underestimate the power of Dua"



Bro's (Two)




Assalamualaikum.


Cuti CNY minggu lepas. Balik rumah semua ada. Bestnyeee. Berapa kali je setahun semua orang ada kat rumah. Cuti adalah bonding time yang tak ternilai. Hihi.


Balik rumah borak-borak dengan le brothers di samping mengenakan depa dan membuat lawak-lawak yang annoying sebagai contoh; 


1


Cik:  "Kakak, tahu tak ada orang kata cik abang sebab cik lagi tinggi daripada ngah"


Ngah: "Haah kak, masa kiteorang pergi kem tiga orang dulu ( waku cuti sekolah) ada orang kata ngah tingkatan 3, cik tingkatan 4"


Adik: "Adik pulak orang kata darjah 6"


Kakak: "Yeke? Memang cik tinggi sikit daripada ngah. Ala, kakak pun pernah. Haritu masa kakak pergi pasar ada orang tanya kakak tingkatan berapa"


Adik: "Ala, dia tak pakai spek tu"


Semua ketawa.


Kakak: (Tak nak kalah) "Mungkin jugak,, tapikan kalau dia pakai spek mesti dia tanya kakak darjah berapa"


Semua gelak kecuali yang bongsu. 


Baru je nak explain kat budik (budak adik), dengar suara umi:


Umi: "Masuk la empat beradik. Kenapa berborak luar rumah."



Sebenarnya kiteorang kat rumah orang lain jalan-jalan, tapi saja duduk luar nak ambil angin lepas makan. Ambil angin hokay, bukan buang. 








2 (Esoknya)


Kakak: "Adik, semalam faham tak kakak cakap apa?"


Adik: "Yang mana?"


Kakak: "Yang kakak cakap, kalau orang yang jual tu pakai spek mesti dia tanya kakak darjah berapa"


Adik: "Tak faham. Sori la kak. Tak sampai. Haha"


Kakak: (Macam biasa tak nak kalah) "Tak sampai sebab apa? Sebab tak cukup tinggi. Hihi. Ok Gurauuuu"


(Adik yang lain semua dah lagi tinggi dari kakak depa kecuali budik. Tak lama lagi kakak dia jadi paling rendah)


Cik : "La, ingat semalam dah faham"


Kakak: (Semangat cerita semula) " Sambung yang semalam. Cuba bayangkan, kalau dia pakai spek, mestila dia nampak kakak lagi muda lepastu mestila dia tanya kakak darjah berapa instead of tingkatan berapa. Hahahaha."


Adik: (Muka tak layan)


Ngah: "Kak, nak tahu tak ,, ramai orang kata muka kiteorang tak sama. Masa kiteorang pergi kem sesama dulu pun orang tak cam kiteorang adik-beradik padahal masa tu semua cadar dengan selimut corak sama. "


Kakak: Memanglah, masa kakak pergi sekolah jadi fasi masa cuti sem dulu pun semua tak percaya kita adik beradik. 


(4 generasi di sekolah yang sama. Semua merasa duduk asrama.)









Ngah: "Lain sangat ke muka kita?"


Kakak: "Lain la kot, Tapi okay la macam tu jugak sebab kalau muka sama tak cantik la kakak" 


Ngah: (Keluar bilik) "Ya Allah..baik pergi sembahyang"


Cik: (Ketawa guling-guling)


Adik: (Tengah main game) "Apa ni? Kakak cakap apa tadi? Cik, apa tadi tu?"


Kakak: (Keluar bilik jugak) "Haha. Rileks la. Gurau je."


Cik: (Sambil usaha nak berhenti ketawa.) "Macam ni.. tadi kakak cakap.........."



5 minit kemudian, 



Kakak: (Masuk bilik ambil barang)


Adik: (Tengah ketawa) "Haha.. Perasaaan. Perasannyaaaaa. Hahahhaha" 


Ohh.. Rupanya dia baru faham =.=







Adik: "Ngah, tolong tuang air sikit."


Ngah: (Tuang air. Tahan senyum). "Tapi ni air teh o ais"


Cik: (Ketawa.)


Adik: "Kenapa?"


Cik: "Tu bukan air sikit. Tu kan air teh o ais"


Adik: (Muka malas nak layan)


Take note ye adik-adik. Hihi



Memang habit agaknya update hari terakhir setiap bulan. Hihi.



Beeeboo. :)



Baca Bro's Part 1. [LINK]

Baca kisah CNY tahun lepas [LINK]



Malas


Assalamualaikum. :)


Cuba untuk menaip post yang random. Sebab idea macam beku. Jari pun kaku. Di saat tengah rajin menaip ni, idea yang datang hanyalah pasal malas.  See, I dan malas memang berpisah tiada. Kemalasan tuan blog memang tak dapat disangkal. Mesti ada yang cakap Lahhhh.. pasal diri sendiri malas pun nak cerita kan. Takpe,, I yakin bakal mak mentua tak baca blog I. Lullss..


So berbalik pasal malas tadi, kemalasan I tu sangat la tahap tak hengat dunia. Sampai kadang-kadang rasa macam setiap benda rajin yang dibuat tu semuanya berpunca dari malas.


Salah satunya, iron baju. I ni spesis iron baju seminggu terus. Bukan sebab rajin tapi sebab malas. Malas nak iron hari-hari. Lagipun boleh jimat eletrik kan? Hihi


Then, kemas barang. Hakikatnya I bukan lah spesis rajin mengemas cuma malas nak kemas kalau barang dah bersepah. So, mengemas untuk mengelakkan dari bersepah adalah lebih baik dari mengemas apabila bersepah.


Next,, memasak. Rajin memasak dan pandai memasak tu memang bukan I. Tapi, I rajin makan. So nak taknak kena la masak sebab nak makan. Biasa dekat rumah la jadi macam ni. Senang semua bahan-bahan dah ada. Tinggal nak apply resepi campak-campak je. Haah, I memang spesis derhaka resepi. Lullss. yang penting rasa dia sama.


Cakap pasal memasak ni, banyak benda nak cerita sebenarnya. Kat sini pun dah pernah cerita sikit pasal memasak ni. Nah ambik link ni. [LINK]. I tak ingat bila mula masak ni maybe darjah 4 or darjah 5. Sebelum tu takat goreng telur dengan masak maggi, potong bawang, potong sayur dan goreng ikan dengan tudung periuk di tangan.


Yang paling ingat masa mula-mula memasak tu asyik dok ulang resepi yang sama. Telur pedas dengan ayam masak merah. Lepas tu baru la start belajar benda lain sebab malas makan benda yang sama. Seeeee, sebab malas ye. Tapikan...to be honest sampai sekarang masak western tak sedap. Hahahahahha. Dah pehal tetiba melalut ke western pulak ni hmm...


I mula suka masak-masak ni sebab dulu ada pernah tengok satu cerita ni. Tak ingat tajuk dia. Cerita dia tentang seorang tukang masak yang still baru dalam bidang ni, tapi ada deria rasa yang hebat. Bila dia rasa makanan, dia boleh tahu apa yang kurang dalam makanan tu. Cool kan?


Lepas tu, kalau dia cipta resepi baru dan dia rasa resepi tu macam tak cukup bahan, dia akan rasa semua bahan-bahan yang berkemungkinan boleh dimasukkan dalam resepi baru. Contohnya macam daun kesum dan daun sup- dia akan kunyah dan fikir sesuai tak rasa daun-daun ni untuk combine dengan resepi baru dia. Contoh tu i reka sendiri la, tak ingat dalam tv dulu bahan apa yang dia kunyah.


Bila dah tengok cerita tu, kekonon berangan la nak jadi macam tukang masak tu. So sampai sekarang I ada habit fikir apa yang kurang dalam makanan bila makan.




Hmmm..cerita pasal malas ni tetiba rasa malas nak sambung post ni lagi. Lagipun I malas nak ingat apa lagi benda 'rajin' yang I buat sebab malas. So boleh I stop sekarang? Hihi



Beeeboo :)

Tahap kemalasan, :p Muhun jangan cuba di rumah.




Terima kasih sebab tak malas baca post tentang malas. :)