Kejar

Assalamualaikum.


Oktober sangattttt busy. Biasa la nak cuti midsem. Esaimensssssss datang tak pulang-pulang.


Naik tahun empat, sesi klinik banyak. Kena pandai urus kalau tak ke laut dalam jadi buih-buih halus. Penat? Eheh, tak penat tu tak normal.


Macam tahun dua, tahun empat ni ada sesi optech atau nama panjangnya operative technique.

Apa yang kami buat dalam optech nie?

Dalam optech ni la kami belajar buat segala-galanya kali pertama. Contohnya, masa tahun dua kami belajar buat tampalan. Encik dummy jadi pesakit. Masa tahun empat belajar buat crown and bridges. Nak tahu apa tu, boleh google. :) Rajin-rajinkan jari yeee.. *sebenarnya kite yang malasss. huhu*

Gambar google encik dummy. Sama je rupa dia. Sepesen.

Dalam optech ni sistem dia macam ni. Katakan hari tu kami kena buat tampalan class II, so kami akan mula buat pada gigi yang dah dipilih step by step.

Buat step pertama >> tunjuk doktor >> doktor bagi proceed >> doktor sain dekat buku log >> Buat step kedua pula>> tunjuk doktor >> *ulang sampai siap task untuk hari tu*

Kalau kena redo, ulang dari langkah satu. Heeee


Gigi frasaco. Gigi plastik. Ada juga kena kumpul sendiri gigi sampai cukup atas bawah.


Buat benda ni kena sabar. Kalau jadi yang paling lambat siap atau step terkebelakang dari orang lain, mulalah stress lepastu gelabah. Tu belum lagi tiba-tiba kena redo step last. Luruh jari-jemari dan tulang belakang.


Masa tahun dua dalam optech, tak nafikan memang aim nak cepat siap semua task atau paling kurang pun, siap on time. Takmo lambat-lambat. Disebabkan niat tu macam dah terpesong sikit, (niat nak siap je, belajar?) rasa takde feel sangat buat benda-benda tu.





Yang pink tu nama dia silicone. Untuk ambil acuan gigi atau kita panggil impression.


Suatu hari, ada seorang lecturer ni cakap, sepatutnya buat optech ni kena ada feel, jangan under stress. Sebab bila kita buat step by step dan ada feel , eventually prosedur tu akan sebati dengan diri kita. So,, masa kita nak buat dekat real patient nanti takdela gelabah sekejap step satu lepas tu step lapan lepastu naik balik step tiga.


Bila kita buat dengan tenang, kita dapat absorb apa yang sepatutnya kita kena buat dan kita boleh nampak  macam mana hasil yang sepatutnya kita nak. Nanti kita tahu nak assess tooth preparation untuk masa akan datang.


Bila kita buat stress-stress tahu nak cepat je, macam cincai air cincau la hasilnya. Siap memang siap, tapi kita dapat tak apa yang sepatutnya kita dapat? Hmm....




Tapi, tu tak bermaksud boleh buat lambat-lambat. Buat cepat , feel kena ada tapi jangan gelojoh nak siap semata-mata.


Masa tahun empat, iolss pun cuba buat dengan penuh penghayatan. Memang feel dia lain. Seronok walaupun stress sebab kena redo. HAHAHA. Redo last step pulak tu. Sabar jela. Tapi stress tu dia macam stress positif. Bukan stress angin puting beliung habis semua orang kau nak marah.  Bila kena redo, kena la redha sebab redo tu la kita belajar.


Cumanya, lepas kena redo tu ada juga la ambik jalan pintas sikit pasal semua orang dah sipa tiba kau baru nak start. Okay, my bad. Jangan tiru aksi ini.






Poinnya kat sini, put your heart into everything you do.  Susah tu memang la, nak-nak benda yang kita buat hari-hari tu offer stress. Tapi kenala cuba kan awakk... *cakap dengan diri sendiri* Seriously, tak rugi cuba.





Ini la serba sedikit hidup iolss. Takda apa yang menarik bulan oktober ni nak update. Hidup sekata hari-hari buat benda sama. Orang kata hidup ni macam tayar kadang-kadang kita kat atas kadang-kadang kita kat bawah. Tapi bila hidup macam kat bawah je, tertanya jugak, bila nak naik atas. Hmm..

Mungkin tayar ni dah jadi pasu bunga atas tanah. Kat bawah sentiasa. Lulllsss



Jumpa quote ni kat google. Menusuk ke kalbu. Hmm


"Working hard for something we don't care about is called stress; 
working hard for something we love is called passion."



Throw away tension,
Develop passion,
And patience :)
@misshatulis



Till then.
Muhun doa semua :)